Avast Threat Labs varuje: podvodníci nabízejí na Amazonu neexistující kryptoměnu

Avast Threat Labs varuje: podvodníci nabízejí na Amazonu neexistující kryptoměnu
2021-12-16T20:00:24+02:00
• 16. 12. 2021

Zdroj: Avast

Analytici z virových laboratoří Avast Threat Labs objevili na internetu nový podvod, který zneužívá značku Amazon a snaží se nalákat oběti na nákup kryptoměny s názvem „Amazon Tokens“. Ta ale neexistuje. Pouze se proslýchá, že ji společnost Amazon plánuje v budoucnu uvést na trh.

Podvodníci lákají na falešnou kryptoměnu od Amazonu

Odhalený podvod je i díky velice pečlivě vytvořeným a profesionálně vypadajícím stránkám velmi účinný a vynesl svým autorům již přes 100 000 USD. V uplynulém týdnu Avast před tímto podvodem ochránil více než 300 svých uživatelů. Nabídky se šíří prostřednictvím škodlivých reklam, které se obsahově tváří a vystupují jako legitimní média a zpravodajské weby. Celá tato kampaň vychází z informací, které se objevily letos v červenci a které říkaly, že by Amazon mohl přijít se svou vlastní kryptoměnou a nabízel by tokeny k prodeji.

Amazon Token Scam advert 1 828x1221x

Zdroj: Avast

Škodlivé reklamy spoléhají na důvěru lidí ve značku Amazon a touhu být mezi prvními, kdo bude mít přístup k nabídce prvních coinů (ICO). Včasné zapojení se do ICO je velkým lákadlem, protože může v počátcích nově vzniklé kryptoměny, díky rychlému růstu, přinést zajímavé zisky. Kdokoliv kliknul na podvodnou reklamu, byl přesměrován na falešné webové stránky. Tyto stránky se tváří, že propagují neexistující kryptoměnu Amazonu. Pokud se ale na obsah stránek podíváme blíže, je patrné, že se na nich nachází poměrně mnoho obsahových chyb. To je prvním podezřelým znakem toho, že je něco v nepořádku.

Crypto purchase 1130x753x

Zdroj: Avast

 

Stránky po registraci a přihlášení oběti nabídnou poměrně dobře vypadající uživatelské rozhraní. Oběti podvodu si zde mohou zakoupit tokeny pro falešnou neexistující měnu a spravovat již zakoupenou kryptoměnu.

Crypto purchase2 1154x749x

Zdroj: Avast

Nákup falešné měny Amazonu je možný pouze opět prostřednictví kryptoměny bitcoin, ethereum, litecoin a dalších. Tyto škodlivé reklamní odkazy na falešné stránky se objevují v mnoha zemích po celém světě. Pokud se chcete podobným podvodům vyhnout, jsou doporučeny následující kroky:

  • Buďte skeptičtí k reklamám na kryptoměny a příspěvkům na sociálních sítích.
  • Před zadáním osobních údajů a nákupem důkladně zkontrolujte adresy URL a webové stránky.
  • Nepodléhejte taktice intenzivního psychologického tlaku v podobě sloganů: „bleskový prodej“, „zbývá už jen pár“, „okamžitě nakupujte“,
  • Dobře si ověřte, co nakupujete nebo co se chystáte koupit – vyhledejte a ověřujte přes oficiální zdroje.
  • Nahlaste jakékoliv reklamy a příspěvky, pokud se vám zdají podezřelé; můžete tím tak pomoci při jejich odstranění ze sociálních médií.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat