Qualcomm chystá konkurenta pro Apple M1 s ARM architekturou

Qualcomm chystá konkurenta pro Apple M1 s ARM architekturou
2021-11-19T15:33:16+02:00
• 20. 11. 2021

Zdroj: digitaltrends.com

Když v loňském roce Apple představil čip M1, jednalo se doslova o revoluci. Apple M1 totiž nabízí stejný, nebo v mnoha případech dokonce vyšší výkon než konkurenční čipy, zároveň se ale chlubí mnohem nižší spotřebou energie. Nedávno jsme se společně s představením nových MacBooků Pro dočkali také vylepšených verzí M1 Pro a M1 Max, které už tak skvělý čip ještě dotáhly ještě k větší dokonalosti. Americký výrobce čipů Qualcomm tak nechce zůstat a pracuje na vlastním řešení, které má M1 čipu konkurovat.

Qualcomm vs. Apple

Podle Dr. Jamese Thompsona, technického ředitele společnosti, Qualcomm chystá odpověď na Apple M1 čipy, kterých bychom se mohli dočkat již v následujících měsících. Cílem společnosti je pak uvedení čipu pro Windows na trh během roku 2023. Qualcomm již nějaké zkušenosti s výrobou ARMových čipů pro PC má, Apple je ale stále daleko před ním. Snapdragon 8cx gen 2 ani zdaleka nedosahuje takového výkonu a energetické efektivity jako právě Apple M1.

Chystaný procesor se tak dle Thompsona zaměří především na výkon a také spotřebu, v obou směrech chce být Qualcomm lídr. Postupem času tak uvidíme, zda se tyto ambiciózní plány společnosti i přes obrovský technologický náskok Applu plní.

qualcomm snapdragon 8cx gen 2 5g compute platform chip image 0 5760x3240x

Zdroj: Qualcomm

Otázkou jsou také aplikace, tedy spíše jejich spuštění. Programy pro Windows jsou primárně psány pro desktopovou architekturu x86, nikoliv pro ARM. Vývojáři aplikací tak budou nuceni přepsat kód svých aplikací, případně bude muset Qualcomm nebo Microsoft vymyslet podobné řešení jako Apple se svou Rosettou, která je jakýmsi prostředníkem mezi programy a ARM procesorem.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat