Google zavádí hodnocení mobilů podle výkonu

Google zavádí hodnocení mobilů podle výkonu
2021-10-14T20:45:23+02:00
• 15. 10. 2021

Fotka od andrekheren z Pixabay

V dnešní době si můžete udělat test výkonu i na smartphonu. Tzv. benchmark vám zpravidla vyhodnotí výkon a zobrazí vám jedno číslo. Na základě srovnání s dalšími mobily pak lze porovnat, jestli máte výkonnější zařízení nebo ne. Ale to je tak vše, co můžete s takovým výsledkem udělat. Google zavádí výkonnostní třídy, které si najdou uplatnění zejména u vývojářů.

Výkonnostní třída jako vodítko?

Pokud společnost chce vydat smartphone s Androidem a také Google službami, musí splnit požadavky na aplikace, funkce a implementaci služeb. Vše podstatné je popsané v dokumentu nazvaném Compatibility Definition Document (CDD). Zpravidla dojde k několika změnám, ale letos jsme se dočkali novinky v podobě Performance Class.

Vše se dá popsat jako definice minimálních požadavků na zařízení definující výkonný smartphone, ale to nemusí nutně znamenat, že většina mobilů nedosáhne na takto definovanou třídu. Je to spíše popis výkonného zařízení. Konkrétně Android 12 má definovanou třídu 12, která definuje, že mobil musí mít minimálně 6 GB RAM, 400 ppi, Full HD, 12MPx zadní foťák s podporou 4K 30 FPS, 4MPx přední foťák s Full HD a 30FPS. Jsou zde i další požadavky jako třeba rychlost zápisu a čtení v různých módech atd.

Whats new in Android Media Session 5 58 screenshot 1200x675x

Zdroj: Google

Zároveň jsme se dočkali definice třídy 11, která je pro Android 11. Ta je více méně stejná, jen nemá takové požadavky na čtení a zápis dat. Následující Android 13 pak bude odpovídat třídě 13, atd. Vždy asi dojde k navýšení minimální požadavků, aby mobil mohl být zařazen do výkonné třídy.

Samotného uživatele se novinka nějak moc nedotkne. Je spíše určena pro vývojáře aplikací a zejména her. Ti mohou na základě zjištění výkonnostní třídy určit nebo nastavit samotné chování hry. Například mohou vypnout některé efekty, funkce atd. Novinka se tedy dá popsat jako velmi jednoduchou nápovědu pro vývojáře, který takto bude mít o něco snadnější práci s optimalizací pro stovky až tisíce modelů smartphonů s Androidem.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat