Aplikace Signal Festival nově zpřístupní umělecká díla skrze rozšířenou realitu

Aplikace Signal Festival nově zpřístupní umělecká díla skrze rozšířenou realitu
2021-10-08T21:08:08+02:00
• 9. 10. 2021

Zdroj: Signal Festival

Pořadatelé Signal Festu a vývojářské studio Brainz Immersive vyvinuli aplikaci, která dokáže skrze rozšířenou realitu zpřístupnit interaktivní umělecká díla umístěná v ulicích Prahy. Jedná se celkem o šest instalací od výtvarníků a umělců Jana Kalába, Jana Hladila, Longiyho a AOKU.

Aplikace Signal Festival promění pražský Karlín ve virtuální výstavu

S rozšířenou realitou se mnoho z nás již mohlo setkat například v Google Mapách. Tato technologie postupně proniká i do uměleckého světa. Pracují s ní například londýnská Tate Gallery, nebo dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson. V České republice se v tomto rozsahu jedná o premiéru.

Signal AR Mechanická Galaxie Jan Kaláb 600x384x

Zdroj: Signal Festival

Vývoj aplikace stál zhruba 2 miliony korun a investovalo se nejen do technologického experimentování, ale také do zkoušení nových principů interakce a hledání hranic vizuálního vyprávění. Vedle nových interaktivních funkcí aplikace samozřejmě tradičně nabídne program a festivalovou mapu všech instalací.

Jak funguje prohlídka všech virtuálních uměleckých děl? Naprosto jednoduše. Stačí si jen stáhnout aplikaci a vydat se do pražského Karlína. Díla v rozšířené realitě se nacházejí na Karlínském náměstí, u Negrelliho viaduktu, na centrále Kooperativy, v River City Karlín, Corso Court a na Lyčkově náměstí. Pro virtuální prohlídku budeme potřebovat pouze chytrý telefon s nainstalovanou aplikací.

The Visitors Longyi vyska 3000x1920x

Zdroj: Signal Festival

„Během pandemie jsme začali vyvíjet aplikaci, která lidem bezplatně otevře venkovní galerii virtuálního umění. Chtěli jsme se posunout, vyzkoušet nové moderní digitální technologie v historických kulisách města a zároveň se připravit na cokoliv, třeba i obtížnou pandemickou situaci, další omezení nebo komplikace. Aplikaci jsme, spolu s kreativním studiem Brainz Immersive, vyvíjeli téměř rok. Výsledkem je šest expozicí v rozšířené realitě. V následujících letech plánujeme jejich počet pravidelně rozšiřovat,“ vysvětluje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

A co nás vlastně čeká? Každá z šesti instalací je zcela odlišná. Virtuální dílo Horizon Forbidden West doprovází uvedení jedné z nejočekávanějších her roku 2022, která vyjde pro herní platformy PlayStation 4 a PlayStation 5. Další instalaci – audiovizuální dílo FIGURA VARIUS připravili vizuální umělec Jan Hladil ve spolupráci se skladatelem Michalem Šupákem. Toto dílo pracuje s abstraktní prostorovou geometrickou kompozicí, která je generována v reálném čase. Celé dílo vzniklo za pomoci unikátního softwarového nástroje pro profesionální tvorbu obrazového obsahu.

Signal znacka pro nacteni instalaci 2048x1365x

Další instalací, kterou můžete v rámci virtuální prohlídky shlédnout je Mechanická galaxie. Je to dílo umělce Jana Kalába, který začínal před více než dvaceti lety jako jeden z prvních umělců tvořícím graffiti a následně 3D graffiti soch, které rozmísťoval nejen v české metropoli, ale i v dalších městech. Longiv je další umělec, vizuální designér. Ve virtuální galerií je umístěno jeho dílo The Visitors , které je umístěno na Karlínském náměstí. Pokud jste fanoušky japonského anime, pak vás zcela jistě zaujmou díla umělců AOKU a Daniela Kupra, které jsou umístěny na dvou místech – River City Karlín a Corso Court.

„Projekt Signal AR spojuje umění, experiment a inovativní technologii, tedy elementy, k nimž měl Signal Festival i studio Brainz Immersive vždycky blízko. Již v minulosti jsme spolupracovali na několika projektech, společně sdílíme zájem posouvat hranice, zkoušet nové věci a dosud nikým nezkoušené přístupy. Rozšířená realita je hravé, interaktivní médium, které s ohledem na současnou situaci přímo vybízelo k experimentu,“ dodává zakladatel Brainz Immersive Robin Pultera.

Virtuální výstava v Karlíně funguje pouze za denního světla a je k vidění vždy v čase od 8:00 do 19:00 hodin. Abyste si výstavu mohli vychutnat, je potřeba si stáhnout aplikaci Signal Fest, která je dostupná jak na Google Play, tak i na App Store.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat