Uživatelé za mobilní aplikace v App Storu v první polovině letošního roku utratili téměř 41,5 miliardy dolarů

Uživatelé za mobilní aplikace v App Storu v první polovině letošního roku utratili téměř 41,5 miliardy dolarů
2021-09-17T13:30:11+02:00
• 17. 9. 2021

Fotka od Pixelkult z Pixabay

Nabídka aplikací pro mobilní platformy raketově roste s tím, jak roste poptávka uživatelů. Aplikace se stávají každodenní součástí našich životů. V současné době aplikace svým zaměřením pokrývají prakticky všechny oblasti, a tak si svou aplikaci dnes najde téměř každý uživatel.

Zisky z mobilních aplikací v App Store za rok 2021 raketově vzrostly

Podle informací, které zveřejnila analytická společnost Finbold, spotřebitelé během prvních šesti měsíců roku 2021 utratili za aplikace v obchodě Apple Store téměř 41,5 miliardy dolarů. Jedná se o 22,05% růst se srovnatelným obdobím za rok 2020. Ve srovnání s uživateli na platformě Android se jedná o téměř dvojnásobnou částku. Uživatelé Androidu utratili v obchodě Google Play ve stejném období zhruba 23,4 miliardy dolarů. Celkem výdaje na těchto dvou platformách zaznamenaly meziroční růst o 24,8 % a celkově zisky dosáhly úctyhodných 64,9 miliard dolarů.

Nejziskovější, za první polovinu tohoto roku, se stala aplikace pro sdílení krátkých videí – TikTok se ziskem 920 milionů dolarů, následovaná službou Youtube se ziskem 564,7 milionů dolarů. Na třetím místě se umístila aplikace pro seznamování – Tinder se ziskem 520,3 milionů dolarů.

app store trends 2021 TOP 3 767x505x

Zdroj: Sensor Tower

Tak jak se měnily nároky a požadavky na aplikace v době koronaviru, měnily se a rostly i výdaje na vývoj aplikací. Vývojáři aplikací se zaměřili na úpravu a vývoj svých aplikací tak, aby byly schopny přinést funkce a vlastnosti, které v době koronaviru uživatelé vyhledávali. Vysoký růst zažil například herní průmysl, který z tohoto období těžil. V první polovině tohoto roku zisk pro mobilní herní odvětví představoval částku 10,32 miliardy dolarů, což představovalo růst o 23,88 % oproti předchozímu období v roce 2020. Obchod Google Play takové rekordní zisky nezaznamenal, nicméně tempem, jakým mu zisky rostou, App Store dohání.

app store trends 2021 773x516x

Zdroj: Sensor Tower

Tempo růstu zisků z aplikací na platformě Android může dál urychlit i soudní pře mezi společností Apple a vývojáři aplikací, kde je ve hře nařčení z výběru kontroverzních provizních poplatků. Jako odpověď chce ale Apple zavést program App Store Small Business, který přinese úlevu pro vývojáře, kteří si vydělají skrze zisk ze svých aplikací, méně než 1 milion dolarů ročně. Další výhodou, kterou chce Apple vývojářům poskytnout, je možnost alternativních plateb mimo ekosystém App Store.

Je pravděpodobné, že zisky z aplikací budou v budoucnu ještě více růst. Mnoho uživatelů se již nyní zcela spoléhá na mobilní platformu. Vzhledem k nástupu nových technologií, jako je například poskytování služeb a streamování z cloudu v herním odvětví, lze nadále růst očekávat. To vše ještě více podporuje rozšiřující se 5G pokrytí mobilních sítí na předních trzích, které nabízejí vysokou datovou propustnost. Podle průzkumu se předpokládá, že jen Američané v roce 2021 utratí za smartphony s 5G až 61 miliard dolarů.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat