Služba Telegram se stává novým „dark webem“, je stále více oblíbenou mezi kyberzločinci

Služba Telegram se stává novým „dark webem“, je stále více oblíbenou mezi kyberzločinci
2021-09-30T06:30:53+02:00
• 30. 9. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Populární komunikační platforma Telegram zaznamenává kontinuální nárůst popularity. Ta ještě více vzrostla na začátku tohoto roku, kdy společnost Facebook představila nové podmínky používání v rámci komunikační služby WhatsApp.

Telegram coby místo pro obchod s nelegálními daty

Právě uvedení nových podmínek pro službu WhatsApp způsobilo výrazný nárůst uživatelské základny služby Telegram. Ta má již delší čas nejen status oblíbené konkurenční služby, ale také je o ní známo, že ji vyhledává kybernetické podsvětí. Je to dané tím, že služba nabízí dobré šifrování a je dobře dostupná. Podle vyšetřovací zprávy, kterou zveřejnil deník Financial Times a zjištění  kybernetické zpravodajské skupiny Cyberint však zločinnost v rámci služby Telegram zaznamenává v poslední době výrazný nárůst. Podle analýzy vyšetřovatelé zaznamenali 100% nárůst využívání služby kyberzločinci. Ke zvýšení údajně došlo právě po zveřejnění nových podmínek pro WhatsApp na počátku tohoto roku.

Telegram 1021x580 1021x580x

Zdroj: Check Point Research

Po zveřejnění nových podmínek a následném uvedení na pravou míru i tak dál sílil přesun velkého počtu uživatelů nejen na platformu Signal, ale také právě na Telegram, a to včetně internetového podsvětí. Podle zprávy vyšetřovatelé zaznamenali rostoucí síť kyberzločinců, kteří tuto službu využívají pro nákup a prodej odcizených uživatelských dat. Toto se děje v rámci kanálů, které mohou čítat až 10 000 uživatelů. V rámci těchto kanálů kolují odcizená data, která mohou zahrnovat 300 000-600 000 emailových účtů a hesel k poštovním službám a herním účtům. Kromě těchto dat mohou kanály kolovat také údaje ke kreditním kartám, kopie pasů, nebo hackerské návody a nástroje.

Analytik společnosti Cyberint – Tal Samra sdělil: „Služba šifrovaných zpráv (Telegram) je stále oblíbenější mezi aktéry hrozeb, kteří provádějí podvodné činnosti a prodávají ukradená data … protože je jejich používání pohodlnější než dark web.“ Telegram se tak podle jeho slov v podstatě stává novým dark webem, tedy místem pro nelegální činnosti, která je obvykle skryta uživatelům běžného webu. Společnost Telegram údajně odstranila kanál, skrze který probíhalo nezákonné obchodování s osobními údaji. Moderátoři Telegramu údajně odstraní až 10 000 veřejných komunit, které porušují podmínky služby.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat