TikTok se možná řítí do podobných problémů jako WhatsApp

TikTok se možná řítí do podobných problémů jako WhatsApp
2021-06-05T09:30:48+02:00
• 5. 6. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

WhatsApp si prošel poměrně těžkými časy v posledním půl roce. Po zveřejnění nových podmínek se zvedla nevůle uživatelů, na čemž těžily konkurenční platformy. I tak komunikační služba zaznamenala nárůst nových uživatelů, byť zde byl meziroční pokles. Nyní společnost ustoupila a nové podmínky zatím nebude vymáhat pod nějakou pohrůžkou. Možná se ale blíží nová kauza ohledně podmínek, tentokrát u služby TikTok.

WhatsApp bere zpátečku kolem nových podmínek, ani neomezí účty

TikTok a nové podmínky

Hned na úvod je nutné zmínit, že změna podmínek používání TikTok se týká jen obyvatel USA. Vzhledem k popularitě služby se dá očekávat podobná kauza jako v případě WhatsApp. Problém se týká jedné menší sekce v části zabývající se shromažďováním osobních dat.

V kapitole zabývající se fotografiemi a zvukem si společnost přidala několik vět, kterými informuje, že může shromažďovat biometrická data o uživatelích. Konkrétně je zde zmíněn biometrický otisk obličeje a také hlasu. Kromě toho společnost může analyzovat v podstatě cokoliv dalšího na obrázcích nebo ve zvucích.

Zdroj: TikTok

Sice TikTok v podmínkách zmiňuje, že jí to dovolují zákony USA, ale není zde přesně řečeno, o jaký zákon se jedná. Navíc v USA nemá každý stát legislativu na toto určenou. Navíc samotné znění podmínek je velmi vágní a není zde konkrétně uvedeno, k čemu budou biometrická data používána.

Uživatelé v USA musí souhlasit s novými podmínkami, přičemž shromažďování je automatické. Je otázkou, jestli tato změna podmínek bude platit jen pro USA, nebo se jí nakonec dočkáme i pro další země. TikTok zatím nezveřejnil ani americkým redakcím, proč shromažďuje takové informace a pro co je bude používat. Uživatele v USA zatím nemají jinou možnost a musí přijmout nové podmínky.

Zdroje: techcrunch.com, ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat