Google se pokusí vynutit dvoufázové ověření účtů

Google se pokusí vynutit dvoufázové ověření účtů
2021-05-06T18:03:29+02:00
• 7. 5. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Nikdo by neměl podceňovat zabezpečení svých účtů, zejména v prostředí internetu. Již dlouho se nabízí pokročilejší metody, jako je například správce hesel nebo dvoufázové/dvoufaktorové ověření. Případně jde kombinovat obě metody. Zpravidla jsou dobrovolné a záleží jen na uživateli, jestli je chce využít. To je i případ Googlu, ale to se změní.

Heslo a mobil, minimálně

Google nabízí možnost dvoufázového ověření účtů velmi dlouhou dobu, přičemž lze využít i správce hesel, který je integrován do webového prohlížeče Chrome a je také dostupný pro smartphony. Právě pro vyšší zabezpečení svého účtu lze nastavit dvoufázové ověření, které přidává jeden krok navíc, když se chcete přihlásit.

Google oznámil, že v dohledné době zavede dvoufázové ověření již v základu. Pokusí se tedy touto cestou vnutit uživatelům tuto metodu ověření. Ve výsledku to bude vypadat tak, že při přihlášení zadáte e-mail a své heslo. Následně budete vyzváni k potvrzení na svém mobilním telefonu. Vzhledem k tomu, že mobil má zpravidla nějakou formu zabezpečení, například pomocí biometrických údajů, tak bez něj se jen tak nedostane k vašemu účtu.

ezgif 2 fce9c1ccb273 500x471x

Zdroj: Google

Vynucení této bezpečnostní funkce se asi nemusí líbit každému uživateli, ale jedná se o bezpečnostní prvek navíc. Sice Google neposkytl detailnější informace, ale pravděpodobně umožní deaktivaci dvoufázového ověření, pokud si to bude uživatel přát. Ve svém vyjádření sice uvedl, že dojde k automatické aktivaci u všech účtů, které jsou správně nakonfigurovány, ale nebyl konkrétní, co to vlastně znamená. Můžeme jen odhadovat, že bude nutné splnit několik podmínek, jako je například přiřazení mobilního telefonu k uživatelskému účtu.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Díky bohu že se nikdy neodhlašuju 😂 nemusím se kvůli tomu teda štvát 😄

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat