Mobilní telefony jako detektory viru COVID-19? Možná již brzy

Mobilní telefony jako detektory viru COVID-19? Možná již brzy
2021-04-12T06:30:13+02:00
• 12. 4. 2021

Fotka od Gerd Altmann z Pixabay

1

Mobilní technologie byly a jsou nedílnou součástí boje proti pandemii COVID-19. V zemích, jako jsou například Tchaj-wan nebo Jižní Korea, významným způsobem pomohly udržet na uzdě rozvoj pandemie a její eliminaci. U nás pak mobilní telefony pomáhají trasovat výskyt viru mezi kontakty, například díky aplikaci eRouška. Nyní by mohly moderní smartphony ještě lépe pomáhat v detekci virového výskytu.

Mobilní telefon jako detektor viru COVID-19?

Vědci ze společnosti GE Global Research, která je součástí General Electric, pracují na vývoji senzorů. Ty by měly umět detekovat nanočástice viru COVID-19. Společnost GE dostala na výzkum grant od Mezinárodního institutu pro zdraví (NIH). Tým odborníků, kteří za vývojem stojí tvrdí, že tato miniaturní technologie disponuje stejně kvalitními detekčními schopnostmi jako zařízení, kterými jsou vybaveny profesionální laboratoře.

pr image v2 4096x2400x

Zdroj: GE Global Research

Po desetiletém výzkumu se podařilo vyvinout miniaturní technologii, která dokáže izolovat nanočástice viru bez ovlivnění jinými částicemi a tak zabránit možnému zkreslení kvality detekce.

„Naše senzory jsou jako krvelační psi. Cvičíme je tak, aby byli schopní najít konkrétní věc bez toho, aniž by byla jejich pozornost svedena někam jinam,“ tvrdí hlavní vědecký pracovník společnosti GE Research – Radislav Potyrailo.

Díky finančnímu grantu vědecký tým bude trávit další dva roky vylepšováním svého nového snímače. Ten by mohl být v budoucnu součástí chytrých telefonů, chytrých hodinek, nebo zařízení v rámci chytré domácnosti. To, zdali tomu tak bude, zatím není jisté. Jednalo by se ale o významný krok v odhalování částic nejen viru COVID-19.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

To bude skvělý!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat