Huawei si počká na uvolnění sankcí ze strany USA

Huawei si počká na uvolnění sankcí ze strany USA
2021-02-12T09:30:00+02:00
• 12. 2. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Čínské společnosti jsou v hledáčku USA již nějakou dobu, což se dotklo i společností ze světa mobilních technologií. Kupříkladu jsou zde restrikce proti ZTE, Xiaomi a hlavně Huawei. Právě poslední jmenovaná firma nyní nemůže ani používat mobilní operační systém od Googlu s jeho službami a aplikacemi. Dále má omezené možnosti ve spolupráci i s výrobci komponent mimo území USA. Po zvolení nového prezidenta USA se očekávalo, že by mohlo dojít ke změně a minimálně uvolnit některé restrikce. Na to si ale budeme muset počkat.

Xiaomi jde do soudního boje proti rozhodnutí administrativy USA

Huawei dál bez partnerů z USA

Joe Biden, prezident Spojených států amerických, již vedl svůj první rozhovor s protějškem z Číny. Ještě před samotnou komunikací se ale podařilo zjistit od blíže nejmenovaného zdroje z kanceláře prezidenta USA, že se v tuto chvíli neplánují unáhlená rozhodnutí kolem restrikcí a cel uvalených na export do Číny.

Další rána Huawei, mnohé licence byly odmítnuty

V tuto chvíli se dokonce plánuje rozšíření na další společnosti, aby došlo k zabránění využívání technologií, které by mohly nějakým způsobem zvýhodnit Čínu. Lze tedy očekávat, že další čínské společnosti budou mít komplikace, případně omezené dodávky některých technologií. Ačkoliv celá situace vypadá jako další eskalování obchodní války, tak je zde menší naděje, že by mohlo dojít ke změně současných restrikcí.

home administration 1200x1000x

Joe Biden a Kamala Harrisová; Zdroj: whitehouse.gov

Biden kritizoval předchozího prezidenta také v jeho unáhlenosti v zavádění restrikcí bez jakékoliv komunikace se spojenci. Tomu se chce vyhnout. Plánuje se revize všech zavedených omezení, přičemž budou přizvání i spojenci, kterých se týká daná situace. Můžeme jen odhadovat, že v dohledné době se Huawei nedočká snížení omezení.

Samotná společnost chce ale navázat komunikaci s prezidentem USA, oznámil to Ren Zhengfei, CEO Huawei. Hlavním tématem bude omezení sankcí zaměřených na spolupráci s americkými společnostmi.

Sice zatím nelze vytvářet jakékoliv závěry, ale jde vidět posun v samotné politice, kdy předchozí prezident USA spíše odkazoval na špionáž ze strany Huawei. Současný se více soustřeďuje na omezení posilování vojenských technologií Číny. Budeme si tedy muset počkat nějakou dobu, jestli dojde ke změně nebo ke zrušení sankcí směřujících na společnost Huawei a další.

Zdroje: gsmarena.com, gsmarena.com, reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat