Huawei dominuje čínskému trhu se smartphony

Huawei dominuje čínskému trhu se smartphony
2021-02-02T18:08:44+02:00
• 3. 2. 2021

Zdroj: Huawei

Některé společnosti se snaží najít novou strategii, která by jim napomohla k návratu ke kladným číslům v prodeji smartphonů. Zatímco se řeší strategie a investice na jedné straně, tak Huawei řeší komplikace spojené se sankcemi ze strany USA, zejména s ohledem na výrobu a dodávky smartphonů. Sice je společnost pod velkým tlakem a nemá přístup k dřívějším partnerům, i tak si stále drží prvenství na čínském trhu.

Apple až na pátém místě

Čínský trh se značně liší od světového zejména kvůli absenci Googlu. Výrobci mobilních telefonů si musí řešit dost věcí po svém, jako je třeba obchod s aplikacemi, služby a podporu vývojářů. Huawei vždy patřil mezi nejvýznamnější hráče na tamějším trhu a své postavení si společnost udržela i v roce 2020.

Analýzy společnosti IDC ukazuje, že si Huawei pohoršil v meziročním srovnání o 11,2 %, ale i tak se firmě podařilo dodat na trh 124,9 milionu zařízení. To činí celkově 38,3 % trhu. Druhé místo obsazuje společnost Vivo, která uzmula za minulý rok 17,7 % s 57,5 miliony zařízení. Třetí místo patří sesterské společnosti Oppo, která je v těsném závěsu s 56,7 miliony mobilů, což činí 17,,4 % trhu. Xiaomi obsadilo čtvrté místo s 12 % (39 milionu smartphonů) a na pátém je pak Apple s 11,1 % (36,1 milionu smartphonů).

Screenshot 32 972x312x

Zdroj: IDC

Na těchto datech jde vidět pokles hlavních hráčů na čínském trhu, ale jediný Apple dokázal posílit své postavení v porovnání s rokem 2019 o 10,1 %. Celkově se ale tamější trh propadl o 11,2 %. Tento pokles je pravděpodobně způsoben samotnou pandemií.

Huawei i přes všechny problémy drží dominantnější postavení na čínském trhu a zřejmě se to nějakou dobu nezmění. Otázkou je, jak dlouho budou pokračovat sankce. Už nyní se musela zbavit značky Honor a dá se očekávat, že budou provedeny další změny, aby divize smartphonů byla rentabilní vzhledem k omezené dostupnosti na ostatních trzích.

Zdroje: idc.com, gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat