Dotekomanie.cz

Apple Pay pod drobnohledem nizozemského antimonopolního úřadu

Zdroj: Apple

Prodej mobilů může být pro některé společnosti výnosný, ale dost podstatná část financí teče z poskytovaných služeb. Příjmy Applu jdou z nejrůznějších služeb, přičemž Apple Pay patří mezi ty výnosné. Společnost dostane poplatek z každé provedené platby při bezkontaktním placení. Zřejmě i to je důvod, proč si nemůžete na iPhonu zvolit jinou aplikaci pro placení. Na tuto problematiku se ale čím dál více zaměřují nejrůznější úřady.

Apple a NFC

Apple nedovoluje nikomu jinému, aby používal NFC technologii ve svých zařízeních pro placení. Není zde ani k dispozici jakékoliv API. Samozřejmě se dá aplikovat důraz na bezpečnost a obavy z ní, ale i tak se některým úřadům a státům nelíbí omezení. Například EU se již na tuto problematiku zaměřila a Německo také.

Nyní se přidává nizozemský protimonopolní úřad. Ten ve své zprávě přímo nezmiňuje Apple a jeho službu Apple Pay, ale více méně to vyplývá ze samotného textu. V něm se uvádí, že se bude zkoumat softwarové omezení k přístupu k NFC technologii na zařízeních. Celý proces je tedy na začátku a pokud úřad zaznamená narušení obchodní soutěže, tak Apple může dostat značnou pokutu.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Apple drží stejný názor k této problematice a jen konstatuje, že spolupracuje se všemi společnostmi, aby služba Apple Pay poskytovala dostatečné služby, s kterými budou uživatelé spokojeni. V celé situaci ale může být problémem právě plná kontrola ze strany Applu a také jeho podmínky kolem plateb. Konkurence by mohla například nabídnout lepší cenu za platbu, případně by si banka mohla vytvořit vlastní aplikaci s využitím NFC bez nutnosti odvádět poplatky.

Zdroj: 9to5mac.com

Exit mobile version