Huawei FreeBuds Pro – špunty, co spolehlivě utlumí vaše okolí recenze

Huawei FreeBuds Pro – špunty, co spolehlivě utlumí vaše okolí [recenze]
2020-10-18T15:00:59+02:00
• 18. 10. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Huawei se letos masivně vrhnul na výrobu příslušenství k telefonům. Nikdy jsme tu neměli tolik chytrých hodinek anebo sluchátek tohoto čínského výrobce. My se dnes podíváme na nejnovější přírůstek, a to model Huawei FreeBuds Pro. Jedná se o bezdrátová špuntová sluchátka s aktivním potlačení hluku za relativně příznivou cenovku. Jaké jsou v praxi?

Konstrukce

Jedná se o klasická špuntová sluchátka, která nabízejí relativně krátkou „nožičku“ a tak tolik netrčí z vašich uší. Za to jsou docela vidět, jelikož v případě námi testované barevné varianty silver frost jsou lesklá. Pozornost tak jistě přitáhnou, ale můžete sáhnou i po klasické bílé a černé barvě.

Huawei FreeBuds Pro 7 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Zmíněná nožička/tyčinka je hranatá, což je designově mírné odlišení od ostatních, kde je většinou zaoblená. Na jejím těle se nenachází sice žádné fyzické tlačítko, ale můžete ji stejně jako AirPods Pro zmáčknout pro další ovládání. Jeden stisk pozastaví hudbu, dva přeskočí na další skladbu a podržením přepínáte mezi režimy potlačení hluku.

Potěšilo mě také gesto pro zvýšení/snížení hlasitosti pouhým přejetím prstu po tyčince nahoru/dolů. To funguje spolehlivě, jen párkrát jsem ho provedl omylem.

Huawei FreeBuds Pro 2 5654x3174x Huawei FreeBuds Pro 4 5654x3174x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Ačkoliv jsem vždy preferoval pecková sluchátka, tak musím říct, že tato špuntová mi v uších sedí skvěle. Na výběr máte v balení celkem tři velikosti nástavců, přičemž aplikace AI Life vám dokáže říct, jaká velikost je ta pravá na základě testu.

Sluchátka jsem měl v uších opravdu dlouhé hodiny a nikdy mi nijak nebyla nepohodlná. Vyrazil jsem s nimi také na běh a osobně mi velmi spolehlivě držela v uších. Jen s aktivním potlačením hluku je třeba více dávat pozor na okolí.

Huawei FreeBuds Pro 10 6000x3368x Huawei FreeBuds Pro 8 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Pouzdro

Krabička na sluchátka je také velmi kvalitně provedena, pant otvírání a klapnutí při zavření je jak u AirPodů. Velkostí ji schováte do malé kapsy u kalhot (která byla dříve určena na kapesní hodinky), což je za mě pozitivum.

Na jejím těle se nachází vespod USB-C konektor s diodou, která indikuje stav nabití krabičky. Uvnitř po otevření je ještě jedna dioda, která zase říká stav nabití sluchátek. Pro párování s novým zařízením je na těle schované ještě jedno fyzické tlačítko, které jsem při druhém párování dost dlouho hledal. Je totiž na boku a docela nevýrazné.

Huawei FreeBuds Pro 9 6000x3368x Huawei FreeBuds Pro 12 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Kvalita hudby

Kvalita přehrávané hudby je opravdu skvělá, nejsem sice žádný audiofil, ale myslím si, že i ti by mohli být spokojeni. Basy jsou intenzivní a rozhodně jsou slyšet, za mě jsou nastaveny naprosto ideálně. Při vysoké hlasitosti nepozoruji žádné zkreslení hudby ani výšek.

Podle výrobce dokážou FreeBuds Pro potlačit až 40 dB efektu potlačení hluku. Při jízdě metrem, které je opravdu velmi hlučné, funguje potlačení hluku velice dobře. Úplné ticho jako v kostele vám ale v metru neudělá, přeci jen, jsou to „jen“ špunty. Přesto je rozdíl oproti sluchátkám výrazný a můžete se plně soustředit na vaši hudbu nebo podcasty. V méně hlučném prostředí je potlačení hluku okolí výrazné a na ulici opravdu musíte dávat zvýšený pozor na jedoucí auta.

Freebuds Pro 1 6000x3368x Freebuds Pro 2 5464x3067x

Zdroj: Dotekomanie.cz

V základu máte na výběr mezi třemi režimy – awareness mode, aktivní potlačení a vypnuté. V budoucí aktualizaci se má přidat ještě Voice mode, který zesílí hlasy okolí. Awareness mode pak propouští zvuky třeba aut, aby vás právě na ulici nějaké nepřejelo.

Režim aktivního potlačení hluku má pak ještě další možnosti přizpůsobení. Je zde ultra režim, který maximálně potlačí hluk, pak tu máme pohodlné pro málo hlučná místa jako knihovny a nakonec obecný. Jako uživatel volbu režimu ale nemusíte řešit, jelikož ho sluchátka umí měnit automaticky dle vašeho okolí. Lze ho však, pokud chcete, ručně změnit.

Potěšila mě také funkce detekce nošení, kdy po vyndání sluchátka z ucha se automaticky pozastaví přehrávaná hudba. To funguje dokonce i při používání se systémem iOS nebo Windows 10. Telefonování je se sluchátky opravdu bezproblémové, druhou stranu jsem slyšel skvěle.

Specifikace FreeBuds Pro

Propojení s telefonem zajišťuje nejnovější Bluetooth 5.2. Sluchátka jsem nejprve spároval a používal s Huawei P40 Pro (recenze). Tam je proces párování úplně nejjednodušší, stačí jen otevřít sluchátka a hned vám na telefonu vyskočí okno pro spojení. Stejně jednoduché jako u Applu s AirPods. Poté máte propojeno.

Huawei FreeBuds Pro 11 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

  • Bluetooth: 5,2
  • Baterie sluchátek: 55 mAh
  • Baterie nabíjecího pouzdra: 580 mAh
  • Nabíjení: Qi (2 W) nebo USB-C (6 W)
  • 11mm měnič

Výhodou telefonů Huawei (a všech Androidů) je také možnost zobrazit pokročilé nastavení v aplikaci AI Life. Zde lze jednoduše nastavit potlačení hluku, zkratky, otestovat, zda vám sluchátka dobře sedí a také aktualizovat firmware.

Hned po prvním připojení na mě také aktualizace vyskočila, a tak jsem ji hned provedl. Zde si jen dovolím malou poznámku – je škoda, že se sluchátka sama neaktualizují na pozadí podobně jako AirPody. Tam o aktualizaci firmwaru ani nevíte. Na druhou stranu aktualizaci firmwaru děláte u sluchátek opravdu málo často.

Screenshot 20201005 161023 comhuaweismarthome 1200x2640x Screenshot 20201009 152733 comhuaweismarthome 1200x2640x Screenshot 20201016 192342 comhuaweismarthome 1200x2640x Screenshot 20201005 161032 comhuaweismarthome 1200x2640x

Aplikace AI Life; Zdroj: Dotekomanie.cz

FreeBuds Pro jsem ale používal i s iPhonem, kde je připojení bezproblémové. Sluchátka se hned spojí a ve widgetu vidíte stav baterie. Nakonec jsem chvíli poslouchal hudbu i přes notebook, kde v rámci Windows 10 se nabídlo rychlé párování jedním kliknutím. To bylo také bleskurychlé.

Velice mě také potěšila možnost mít sluchátka připojená ke dvěma Bluetooth zařízením najednou. Když jsem pozastavil třeba hudbu pouštěnou z notebooku a něco pustil na telefonu, automaticky se zvuk linul do sluchátek právě z mobilu.

Výdrž baterie

Výrobce uvádí maximální výdrž 30 hodin na jedno nabití krabičky bez potlačení hluku a 20 hodin s aktivním potlačením. Samotná sluchátka údajně dokáží hrát až 7 hodin bez potlačení hluku a 4 hodiny s aktivní touto funkcí.

Huawei FreeBuds Pro 13 6000x3368x Huawei FreeBuds Pro 14 6000x3368x

Porovnání s klasickými AirPods; Zdroj: Dotekomanie.cz

Já osobně jsem je testoval vždy s aktivním potlačením hluku, protože mi nedává smysl tuto skvělou funkci vypínat. Sluchátka se mi většinou vybila za 3,5 až 4 hodiny dle hlasitosti. To je za mě dostatečná výdrž baterie. Nabití je přitom potom velmi rychlé, trvá asi půl hodiny na 100 %.

Z krabičky při jednom nabití sluchátek ubylo 25 procent kapacity. To nám jednoduchým výpočtem dá celkově zhruba 16 hodin výdrže. Nabíjení krabičky pak trvá přes kabel zhruba 1 hodinu.

Zhodnocení FreeBuds Pro

Huawei FreeBuds Pro se dnes začínají prodávat na českém trhu, a to za cenu 4 999 Kč. To si myslím, že je velice příznivá cenovka. Jedná se totiž skoro o AirPods Pro, jejichž cenovka je o více než dva tisíce vyšší. Pro majitele iOS bude samozřejmě volba od Applu lepší (i kvůli chybějící aplikaci AI Life), nicméně pro všechny ostatní se tu nabízí FreeBuds Pro. Jejich poměr ceny a výkonu strčí do kapsy dokonce sluchátka i z vlastní stáje. Takové obyčejné pecky Huawei FreeBuds 3 stály ještě nedávno 4,5 tisíce.

Pochválit musím kvalitní potlačení okolního hluku s několika režimy nastavení, kvalitní reprodukci zvuku s více než dostatečnými basy vzhledem k velikosti sluchátek. Zpracování je kvalitní a pokud bych měl být kritik, možná by se mi líbila jiná než lesklá varianta. Výdrž baterie s aktivním potlačením je v pořádku, prostor pro zlepšení zde ale určitě je. Nicméně za mě se výrobci model FreeBuds Pro povedl a můžu ho rozhodně doporučit.

Huawei FreeBuds Pro 1 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat