Firefox Send od Mozilly končí aktualizováno

Firefox Send od Mozilly končí [aktualizováno]
2020-09-18T12:55:05+02:00
• 18. 9. 2020

Zdroj: Dotekamanie.cz

Aktualizováno 18. 9.

V červenci byla nucena společnost Mozilla pozastavit fungování služby Firefox Send, jelikož docházelo ke zneužívání. Původně mělo dojít k implementaci bezpečnostních prvků a také přihlášení, ale zjevně plány nešly tak dobře, jak se očekávalo. Společnost oficiálně končila celý projekt. Samotná stránka send.firefox.com již v podstatě neexistuje, přesměrovává na mozilla.org. Samotné aplikace již nejsou k dispozici v obchodech.

Původní článek 9. 7.

V roce 2019 jsme se dočkali veřejné verze služby Firefox Send, která slouží na posílání i větších souborů. Měsíc na to byla uvedena i aplikace pro Android. Zatím byla novinka ve fázi vývoje a testování, ale šlo ji běžně využívat. Společnost Mozilla se ale rozhodla službu pozastavit z bezpečnostních důvodů.

Firefox Send bude offline

Hlavní výhodou Firefox Send je možnost posílání souborů i bez nutnosti mít uživatelský účet a také šifrování (end-to-end). Právě kvůli druhé vlastnosti firma nikdy neviděla, co si vlastně uživatelé posílají. Asi se dalo očekávat, že právě takovou službu začnou zneužívat někteří uživatelé a skupiny k šíření nebezpečného obsahu. V tomto případě došlo k zneužití k šíření nejen malwaru. Dle dostupných informací takto činily skupiny jako Fin7, Sodinokibi a Zloader.

Mozilla se tak rozhodla službu pozastavit do doby, než dojde k nápravě a zavedení bezpečnostních prvků. Zatímco ve webovém rozhraní najdete informaci, že je služba pozastavena, tak mobilní aplikace nic takového neobsahuje. Místo toho se zobrazí jen bílá obrazovka a vypadá to, že se aplikace nemůže načíst.

Screenshot 14 897x717x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bezpečnostní experti vytýkali firmě Mozilla, že službě Firefox Send chybí jakákoliv možnost nahlášení souboru, nebo jiné zpětné vazbě. Firma si to zřejmě vzala k srdci a nyní pracuje na zavedení možnosti nahlášení, aby mohlo dojít k případnému odstranění nevhodných souborů. Bohužel další změna zasáhne původní podstatu novinky. Jednám z bezpečnostních prvků bude také nutnost uživatelského účtu Firefox. Anonymita tedy úplně zmizí.

Zatím není jasné, kdy bude Firefox Sned fungovat v plném rozsahu. Zástupce společnosti neposkytl jakýkoliv termín a ani odhad, kdy budou funkce dokončeny.

Zdroje: zdnet.com, techradar.com, techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat