OnePlus Nord – marketingový král, ve skutečnosti ne zcela dokonalý společník recenze

OnePlus Nord – marketingový král, ve skutečnosti ne zcela dokonalý společník [recenze]
2020-08-10T11:30:58+02:00
• 10. 8. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

11

Král střední třídy, cenově dostupný telefon, zlatá střední cesta. Takovými a i mnoha dalšími výrazy by mohl být nazván nový OnePlus Nord. Telefon, který svojí cenovkou se vrací o dva roky dozadu, kdy top model OnePlus 6 začínal na obdobné ceně. Dokonce se i loňský OnePlus 7 dalo přes předprodejce měsíc po zahájení prodeje sehnat za stejnou cenu jako Nord. OnePlus však nasadil jinou cenovou politiku.

Telefony s číselným označením šly cenově výrazně vzhůru a přesunuly se již plně do kategorie top modelů napříč konkurencí. OnePlus se chce na chvíli vrátit i do střední třídy jako před pěti lety, kdy představili OnePlus X za cenu 250 amerických dolarů, v přepočtu přes 6 000 Kč. O pět let později se cena telefonu z portfolia střední kategorie vyšplhala na cca 483 amerických dolarů, necelých 11 000 Kč. Což je skoro jednou tolik.

OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

A co telefon střední kategorie za cenu, za kterou jste ještě nedávno mohli získat top model, nabízí? Nord je dokonalým příkladem toho, že skvělá marketingová kampaň ještě nemusí znamenat skvělý mobilní telefon. Nord byl mnou kupován jako náhrada za OnePlus 5, avšak nakonec posloužil jen pro sepsání recenze a vracel se zpět výrobci, jelikož vůbec nesplnil očekávání, která byla navozena před koupí samotnou.

Balení

Ve třetí vlně předobjednávek jsem se rozhodl zakoupit si Nord (tyrkysová barva, slabší parametry) a po třech letech vyměnit telefon, přeci jen OnePlus 5 už měl měněnou baterii a samovolně se vypíná vždy, když baterie klesne pod 15 %, dále nemá moc kvalitní výstup z fotoaparátu a displej má velice nízký jas. Doufal jsem, že si polepším, ale v mnoha ohledech mě nový telefon natolik zklamal, že nebylo možné ho mít jako hlavní zařízení a musel jsem jej  vrátit. Ještě před samotným vydáním telefonu jsem měl druhý den po předobjednávce z Polska doručený dárkový balíček s nálepkami Nord. Získal jsem kartonovou maketu telefonu s odkazem na AR představení a nálepky.

OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bohužel, OnePlus mi odmítl vrátit peníze z předobjednávky voucheru za 20 EUR, v přepočtu 526 Kč, byl jsem tedy jimi okraden; zbylých 389 EUR (10 230 Kč) mi bylo vráceno. Důvod, proč mi odmítli vrátit peníze za předobjednaný voucher zněl: It´s our policy, only in credit to the store („Naše podmínky stanovují, že za vouchery vracíme jen kredit na příští nákup u nás.“), což by dávalo smysl, kdyby voucher nebyl uplatněn. Bohužel nedočkal jsem se vrácení peněz ani kreditu do jejich e-shopu.

Předobjednávka měla lepší balení. Kromě krabičky s Nordem bylo doručeno i modré pouzdro v hodnotě okolo 500 Kč. Zásilka přišla 29. července v bytelné krabici, ta se však nevyhnula potlučení při přepravě skrze UPS z Polska. Telefon a celkový obsah balení nebyl nijak poškozen. Uvnitř jsem našel propagační materiály, nabíjecí kabel, 30W adaptér, průhledný a modrý obal.

Širokoúhlá fotografie OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Konstrukce

Konstrukce telefonu je příjemná na hmat, vzhledově vypadá prémiově, což je způsobeno použitím skla na zadní části. Boční rám vypadá kovově, ale jedná se o plast. Telefon se při držení v ruce ovládal snadno, díky 7,3cm šířce skvěle padne do dlaně. Bohužel výška necelých 16 cm a displej, který je prakticky přes celou přední stranu, činí namáhavější dosáhnout palcem do horní části, zvláště, když je telefon držen jednou rukou a při chůzi, není to však nic na překážku.

Tloušťka 8 mm je též přijatelná. Váhově se telefon v ruce nepronese, váží 184 gramů, s pouzdrem dosahuje větší váhy, ale není to nic náročného. OnePlus Nord je velice skvěle zkonstruován, vše do sebe dobře zapadá, nic se neohýbá, nic neskřípe, avšak na skleněném povrchu zad se velice snadno tvoří oděrky. Na přední straně je naštěstí předlepená bezpečnostní fólie. Krycí obaly jsou konstruovány tak, že jsou zakončeny výše než je displej, takže při pádu telefonu na zem by měl být displej chráněn. Modré pouzdro má dokonce posílenou ochranu hran telefonu.

12 MPx fotografie OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Na boční straně nechybí alert slider, pro snazší přepínání zvukových režimů na telefonu. Boční tlačítka jsou příjemná na dotek, snadno klikatelná. Slot pro 2 SIM karty se snadno vycvakává, uvnitř disponuje ochrannou červenou gumou proti vniknutí vody. Telefon nemá oficiální certifikaci na ochranu proti vodě a prachu, ale sám Carl Pei, spoluzakladatel OnePlus, prohlásil, že Nord je testován proti vniknutí vody. Nejedná se však o standardní slot, kdy jsou karty vedle sebe, zde jsou nanoSIM karty položeny proti sobě. Pokud chcete využít 5G konektivitu, můžete mít v telefonu jen jednu SIM kartu, do budoucna je plánovaná OTA podpora pro možnost mít 5G + 4G SIM kartu zároveň v zařízení.

Portrétový režim OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Audio

V konstrukci telefonu může někomu chybět audio jack, mně osobně však tato ztráta konektivity nevadí. Nord disponuje jen jedním spodně směřujícím reproduktorem. Ten je zvukově velice slabý, poměrně tichý, nevýrazný. Snadno lze překrýt i prstem a ztlumit ho úplně. Bohužel audio kvalita byla horší než na tři roky starém OnePlus 5.

U audia bylo vidět, že realizační tým, který měl na zkonstruování a uvedení telefonu do prodeje půl roku, neměl na tuto oblast dostatek prostoru pro správný vývoj. Místo Dolby Atmos použila firma Dirac Audio Tuner. Bezdrátová sluchátka připojíte přes Bluetooth 5.1 LE, dostupný je kodek LDAC či aptX a disponuje A2DP.

Baterie

Baterie je obrovským propadákem u Nordu. Krásné číslo udávané u kapacity 4 115 mAh, avšak přepočteno na Screen on Time (dále jen SoT) je výdrž pouhých 5 hodin a 30 minut, než budete muset opět nabíjet. Dle slov pracovníka podpory OnePlus je tento čas standardní hodnota u tohoto telefonu. Pro mnohé může být tento čas dostatečný, nesmíte však telefon příliš zatěžovat. Pokud budete přes většinu času používat kameru či mapy, na pět a půl hodiny se dostanete ztěžka.

Baterie OnePlus Nord

Slabý výsledek výdrže baterie; zdroj: Dotekomanie.cz

Při čtení e-mailů, surfování po netu, nějaké hudbě a videu dosáhnete pravděpodobně i na šest hodin. Když si snížíte obnovovací frekvenci obrazovky z 90 Hz na 60 Hz, dostanete při velké zátěži při běžné zátěži přibližně o půl hodiny více. Telefon jsem však testoval ve stavu, kdy jsem ho měl celý v tmavém režimu a měl jsem snížené tzv. animation scale skrze vývojářské nastavení z hodnoty 1x na .5x, což zajišťuje delší výdrž baterie.

Screenshot 20200804 172704 1080x2400x

Jeden z lepších výsledků baterie, stále však nedosahuje hodnot, kterých by měla; zdroj: Dotekomanie.cz

Výše zmíněného cyklu pěti a půl hodiny do vybití jsem docílil při testování jen málokrát. Po většinu času testování jsem telefon nabíjel po čtyřech až pěti hodinách, a to byl na 60 Hz, tmavém vzhledu a snížených animacích. Jednou nezvládl ani ty čtyři hodiny, postupně se však ustálil na hranici čtyřech až pěti hodin.

Screenshot 20200802 122917 1080x2400x

Za hodinu svícení obrazovky 25 % baterky vybito; zdroj: Dotekomanie.cz

Dle slov podpory se nejedná o vadný kus ale o problém v mezipaměti telefonu. Dle instrukcí pracovníka na technické podpoře jsem tedy šel fastboot módu a vymazal mezi paměť. Baterie se zlepšila a začal jsem dostávat na jedno nabití mezi 5–5:30 hodinami SoT, což mi na podpoře bylo sděleno, že deklarovaným standardem je 5:30 a zařízení tedy pracuje v pořádku, neodpověděli však, zda je to tento čas relevantní i s 60 Hz obnovovací frekvencí.

Portrétový režim OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Baterie též nesplňovala slibované marketingové tvrzení, že se nabije z 0 na 70 % za 30 minut. V lepších chvílích, při vypnuté funkci optimise charge, se povedla nabít o zmíněných 70 % za 50 až 60 minut. Před i po smazání cache se zapnutou funkcí optimise charging se telefon nabíjel ze skoro zcela vybitého stavu do plna kolem 2 hodin, jak indikovalo oznámení uvnitř nastavení.

Bohužel telefon byl při nabíjení často, ne však vždy, na dotek horký. Teplota baterie se pohybovala při některých nabíjeních kolem 42° C, jak ukazoval program Castro. Občas jsem zaznamenal, že mě telefon hřeje i přes obal již po deseti minutách hraní PUBG nebo po pěti minutovém hovoru. Přehřívání mimo nabíjení však nebylo tak časté ani příliš výrazné, bylo však rozpoznatelné.

Screenshot 20200730 232402 1080x890x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bezdrátové nabíjení u Nordu chybí. Při tak extrémně rychlém vybíjení telefonu by bylo vhodné ho mít, jelikož neustálé zapojování do zásuvky je otravné. Problémy s baterií, jejím rychlým vybíjením a přehříváním nemá jen testovaný model, ale i další majitelé, jak pojednává vlákno ve fóru na stránkách OnePlus.

Displej a odemykání

Fluid AMOLED displej zabírající 86 % přední plochy s rozlišením 2400 x 1080 pixelů, s hustotou 408 ppi a úhlopříčkou 6,44″ nebyl dechberoucí, nebyl úchvatný, ale přesto byl skvělý. Na pohled krásný, barevnost skvělá (plus v nastavení je široká možnost nastavení barevného spektra), není zahnutý, reaguje skvěle na dotek, na přímém slunci je dostatečně čitelný i při 500 nits. Průstřel v levé horní části se dvěma kamerami byl elegantně umístěn, akorát v notifikační liště omezoval prostor pro ikony. Nezbyl ani prostor pro barevnou oznamovací diodu.

Problémovou částí je inscreen fingerprint scanner, který je pomalý a chybný. Telefon se skrze kameru pod displejem ve spodní části podívá na prst a jestli otisk souhlasí se zadaným vzorem, odemkne telefon. Pokud je příliš tmavé prostředí pro telefon, může si displejem přisvítit k lepšímu rozpoznání papilární linie na prstu. Otisk je oproti ještě rozšířenějšímu nedisplejové čtečce otisku prstů pomalejší, častěji vykáže, že otisk není rozpoznán a pokud se to povede, je reakční čas o nějaké milisekundy pomalejší, což při nějakých 150 odemknutích telefonů může být nepříjemné.

OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Velice otravný je face unlock. U OnePlus 5 byl za dobrých světelných podmínek bezchybných, precizní (pokud si člověk nenasadil tmavé brýle nebo helmu) a extrémně rychlý. Faceunlock na novém OnePlus Nord je chybný a pomalý, obdobně jako čtečka otisků prstů. Když už kamera obličej rozpozná, tak displej problikne a přibližně do vteřiny máte možnost operovat s domovskou obrazovkou. U OnePlus 5 jste mohli okamžitě, bez prodlevy odemknutý telefon používat, nebyl tam žádný grafický zásek a problik obrazovky (naštěstí ne vždy), rozpoznání bylo instantní a nebylo potřeba ani umísťovat obličej přesně před kameru pod správným úhlem.

OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nejlepším způsobem odemykání telefonu je tedy přes heslo/gesto, které vychází ze všech nejpohodlněji a nejrychleji.

Systém a výkon

OnePlus má skvělou nástavbu. Pro Čínu má HydrogenOS, pro zbytek světa má OxygenOS. Skvěle vyladěný systém, který k čistému Androidu přidává několik skvělých nerušivých a potřebných funkcí, které systém dělají pro zákaznicky příjemnější. K vyjmenování všech kvalit nástavby by musel vyjít samostatný článek. OxygenOS ve verzi 10.5 založený na Androidu 10 je spolu s Androidem v telefonech Pixel nejlepší možná variace androidího OS mezi telefony.

OnePlus přislíbil dva roky softwarových aktualizací, tedy se Nord dočká s jistotou Androidu 12 a možná by mohl i Androidu 13, a bude mít celkem tři roky bezpečnostních aktualizací. V nástavbě mě například baví možnost změny designu fingerprint scanneru, změna volby barevného nastavení displeje, čtecí režim, Fnatic mode, Zen Mode, Screen recording, Digital Wellbeing a další. Jediné mínusy, které jsem zaznamenal ohledně OxygenOS, se týkaly vždy špatné komunikace s hardwarem (odemykání telefonu, baterie, kamera). Přínosem je přítomnost komunitní aplikace Community OnePlus, kde se dočtete novinky z firmy, chystané produkty, systémové úpravy či se můžete ve fórech poradit s problémy se zařízením.

Výkon má Nord dostatečný pro střední třídu. Díky Snapdragonu 765G a benchmarkovému výsledku lehce přes 300 000 bodů nebude mít s většinou věcí problém. Na hlavní modely, které mají přes půl miliónu bodů nedosahuje, ale kromě zasekaného fotoaparátu a odemykání jsem nezaznamenal žádné další problémy s výkonem zařízení. Plynulý chod, velice rychlé bootování, spouštění aplikací. Vše naprosto svižné a pohodlné.

Konektivita

Prvky konektivity jsou u Nordu mnohé, nabízí možnost více než 40 typů mobilních připojení (nejvíce v kategorii 4G), u 5G je dostupných pět pásem n1 (2100), n3 (1800), n7 (2600), n28 (700), n78 (3500). U Wi-Fi je nabízeno též několik standardů, nechybí 5GHz nebo Wi-Fi MIMO. U lokalizace najdete dokonce připojení i k indickému NavIC System, kromě něj jsou dostupné i GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, GPS (L1+L5), Galileo (E1+E5a).

OnePlus Nord nechybí NFC prvek a VoLTE. Nord má však problém v komunikaci s operátory, konkrétně s T-Mobile. Každou SMS poslal třikrát v časovém rozmezí několika minut, navíc u každé SMS ukazoval i několik hodin, že se posílá, nikoli, že již byla odeslána. Často byl problém s připojeném k mobilním datům, telefon ukazoval, že jsem připojen, avšak pakety se nepřenášely, někdy se neukazovalo, že jsem připojen (ačkoli data byla zapnutá) a pakety se přenášely. Takové stavy však trvaly ani necelou minutu, avšak opakovaly se.

Kamera

Hlavní snímač je loňský Sony IMX586 použitý i u OnePlus 7 či OnePlus 8. Zde výrobce vsadil na starší model, aby ušetřil finanční náklady. Focení by si člověk i užil, výsledky jsou skvělé, práce s aplikací však není uživatelsky zcela příjemná. Je však možné, že ji v nějaké aktualizaci vývojáři vylepší. Základní nastavení fotoaparátu umožní snímat v rozlišení 12 MPx. Pokud chcete překliknout na 48 MPx, musíte zmáčknout malé tlačítko v horní části. Bohužel ztratíte tak možnost přiblížení. Ovšem v exif informacích o snímku je u fotografiích pořízených 48 Mpx kamerou psáno, že jsou pořízeny při 16 Mpx, u 12 MPx snímání je informace uvedena správně. Proč tomu tak je, netuším.

DSC 3575 2 4140x2759x 1

Zdroj: Dotekomanie.cz

Snímání je velice pomalé, pokud chcete vyfotit několik snímků v krátkém časovém sledu, tak se to moc nepovede, zpracování snímku v běžném režimu zabere dvě až tři vteřiny, v portrétovém módu ještě více. Ostření snímků je však chvalitebné, občas se snímač zmýlil, ale jen minimálně. Recenzenti nového Pixelu 4a poukazují na to, že na snímek po vyfocení se hned nepodíváte, jelikož zpracování kvůli slabšímu procesoru trvá. Zde se sice podíváte prakticky rovnou, detaily se doostří poměrně brzy, ale snímaní, tedy klikání na tlačítko spouště, nejde tak rychle za sebou. Dokonce se stalo, že po zmáčknutí spouště a ukázání náhledu snímku v malém kolečku ve spodní části, se snímek následně po rozkliknutí ukázal rozmazaný a bylo vyfoceno, jak je telefon přesouván z fotografické pozice do běžné, tedy shora dolů.

IMG 20200802 133837 3464x4618x

Chybně pořízený snímek telefonem – opožděná pořízení snímku po zmáčknutí spouště; zdroj: Dotekomanie.cz

Hlavní kamera umí dobře zabírat detaily. Barvy jsou při dobrém světle většinou mírně teplejší než ve skutečnosti. Při šeru jsou zase vybledlé. Focení v interiéru zvládá skvěle. Kamera si i dobře poradí s HDR.

Fotografie pořízená 48 MPx kamrou OnePlus Nord

Snímek pořízený v interiéru; zdroj: Dotekomanie.cz

Ze snímku při režimu 48 MPx lze snadno udělat ořez a vidět množství detailů. Snímky však mají až překvapivě malou velikost, jak kdyby byly více komprimované. Žádný ze snímků nepřesáhl přes 3 MB a většinou se pohybovaly mezi 700 kB až 2,5 MB a bylo jedno, jaký snímač byl použit.

Fotografie pořízená 48 MPx kamrou OnePlus Nord – výřez Fotografie pořízená 48 MPx kamrou OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Hlavní snímač zvládá kvalitně i panoramatické snímky, dokonce i při silném protisvětle. Jednotlivé snímky umí dobře do sebe poskládat.

Panoramatický snímek OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Portrétový režim je na Nordu za dobrých světelných podmínek skvělý, pokud jsou foceny osoby. Ne vždy se mu však podaří správně odhadnou okraje focené osoby, ale není to nic závažného pro oko. Při focení jiných věcí v portrétovém režimu, jako třeba sochy, figurky apod. Nord tápe, není schopen rozpoznat objekt uprostřed a vytvořit bokeh efet v běžném a ani v přiblíženém režimu, který též nabízí.

Portrétový režim OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Selfie kamery

Hlavní selfie kamera s 32 MPx dělá svoji práci velice dobře, druhá 8MPx je zde spíše kvůli marketingu, není dobrá, ale není zbytečná. Využití by se pro ni našlo, jen by musel být použit lepší snímač či výrazně lepší postproces. Pokud potřebujete do záběru dostat více lidí, budete se muset smířit se zhoršenou kvalitou snímku.

32 MPx selfie kamera OnePlus Nord

32 MPx selfie kamera OnePlus Nord; zdroj: Dotekomanie.cz

Širokoúhlá selfie kamera OnePlus Nord

Širokoúhlá selfie kamera OnePlus Nord; zdroj: Dotekomanie.cz

Selfie kamera nabízí standardně retušovací mód, který detekuje snímaný obličej a vyhladí ho do „krásy“.

Selfie OnePlus Nord

Bez retušovacího filtru; zdroj: Dotekomanie.cz

Selfie OnePlus Nord retuš

Selfie OnePlus Nord s retušovacím filtrem; zdroj: Dotekomanie.cz

Širokoúhlá kamera a zoom

Širokoúhlá kamera 0,6x fotí přijatelně dobře, má sice jen 8 MPx, ale díky vyváženému postprocesoru vypadají snímky celkem dobře i na větší obrazovce, při přiblížení je však patrné, že obrazu chybí detaily a nižší světelnost.

Širokoúhlá fotografie OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Porovnání snímku budovy s a bez širokoúhlé kamery.

Fotografie pořízená 48 MPx kamrou OnePlus Nord Fotografie pořízená širokoúhlou kamerou OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Zoom kamera, která má 2 MPx, je výsměch. Fotografie jsou extrémně špatné a zoomavací prvek je horší, než s hlavní 12 MPx kamerou.

Makro snímek na teleskopickém snímači OnePlus Nord Makro fotografie na hlavním 12 MPx snímači OnePlus Nord

Makro snímek na teleskopickém 2MPx snímači OnePlus Nord vs.
Makro fotografie na hlavním 12 MPx snímači OnePlus Nord; zdroj: Dotekomanie.cz

Zoomování pomocí hlavního snímače při použití 12 MPx umožní přiblížení až 10x.

Širokoúhlý snímek OnePlus Nord

Širokoúhlý snímek OnePlus Nord; zZdroj: Dotekomanie.cz

běžné snímání 1x OnePlus Nord

Běžné snímání 1x OnePlus Nord; zZdroj: Dotekomanie.cz

2x přiblížení OnePlus Nord

Dvounásobné přiblížení OnePlus Nord; zdroj: Dotekomanie.cz

10x přiblížení OnePlus Nord

Deseti násobné přiblížení OnePlus Nord; zZdroj: Dotekomanie.cz

Noční fotografie

Noční snímky OnePlus Nord zvládá přijatelně díky funkci Nightscape. Na telefonu se dá na ně koukat dobře, avšak na větší obrazovce zaznamenáte špatnou ostrost a horší vykreslování jednolitých ploch, splývání barev a špatné vykreslení světelných ploch.

Noční fotka OnePlus Nord

Fotografie za šera po západu slunce po 21. hodině; zdroj: Dotekomanie.cz

Noční fotka OnePlus Nord

Snímek pořízen po 22. hodině; zdroj: Dotekomanie.cz

Noční fotka OnePlus Nord

Snímek pořízen po 22. hodině; zdroj: Dotekomanie.cz

Snímky pořízené před půlnocí. Druhý je pořízen ze širokoúhlého fotoaparátu, ačkoli mi to nabídlo možnost Nightscape, efekt jsem neviděl žádný.

Noční fotka OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Noční fotka OnePlus Nord

Zdroj: Dotekomanie.cz

Video

Kamera má několik možností snímání v různých kvalitách od 1080p do 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Kamera má díky OIS i funkci Super stable mode, který zaručí, že při pohybu kameramana nebude obraz tolik roztřesen. Video bylo nahráno, stejně jako pořízené snímky, v malé velikosti. Přímo v nastavení aplikace Fotoaparát se píše, že by velikost 30 vteřinového videa měla být kolem 500 MB, výsledek u 20 vteřinového videa na největší rozlišení bylo 25 MB.

Video se Super stabilizačním módem

Video bez Super stabilizačního módu + CINE aspect ratio video recording

Slow motion video OnePlus Nord

Jak si vede Nord ve srovnání s telefony z podobné kategorie můžete vidět na videu od The Tech Chap, kde je rozebrán podrobněji i video režim.

Specifikace OnePlus Nord

  • displej: 6,4 palců, 2400 x 1080 pixelů (Full HD+), Fluid AMOLED, 90 Hz, Corning Gorilla Glass 5
  • procesor: Snapdragon 765G
  • RAM: 8/12 GB (recenzovaný model měl 8 GB)
  • úložiště: 128/256 GB (recenzovaný model měl 128 GB)
  • Android 10 + OxygenOS 10
  • Dual SIM (5G + 4G)
  • Fotoaparáty:
    • zadní – 48 MPx, OIS  a EIS, f/1.75, PDAF + CAF, 0,8 µm/48 MPx; 1,6 µm (4 v 1)/12 MPx
      • 8 MPx, širokoúhlý, 119°, f/2.25
      • 5 MPx, hloubka ostrosti, f/2.4
      • 2 MPx, makro, f/2.4
      • Dual LED Flash
      • video:
        • 1080P video při 30/60 fps, 4k 30 fps
        • Super slow motion: 1080P video při 240 fps
        • Time-Lapse: 1080P 30 fps, 4k 30 fps
    • přední – 32 MPx, f/2,45, Sony IMX616; 0,8 µm/32 MPx
      • 8 MPx, širokoúhlý, f/2.45, 105°; 1,6 µm (4 in 1)/8 MPx
  • čtečka otisků prstů v displeji
  • 5G, LTE, USB C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1, A-GPS, GLONASS, BDS, NavIC, NFC,
  • rozměry: 159,2 x 74 x 8,6mm, 185 gramů
  • baterie: 4115 mAh + 30W nabíjení
Screenshot 20200804 172029 1080x2400x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Závěr

OnePlus Nord mnohé potěší velice výrazně. Jedná se o telefon, který majiteli dodá pocit vlastnění prémiového zařízení. Skvěle designově vypadá, má dostačující displej, na který se dobře kouká, poměrně dobře fotí, ale má též mnoho drobných problémů. OnePlus je známý tím, že naslouchá komunitě a dle ní opravuje chyby, které se na telefonu nachází. Krátkou výdrž baterie nespraví, když se jedná o oficiální SoT, ale mohou se zaměřit na zasekávající se kamery, bugy v systému, snad i přehřívání a lepší postprocesing snímků. Následně se může jednat o skvělý telefon, který ve své kategorii i přes chyby, které nyní má, nabízí více než mnohá konkurence.

Pokud je však pro vás priorita telefonu s dlouhou výdrží baterie podstatná, jelikož o sobě víte, že jste náročný uživatel, a chcete mít nyní telefon, který nemá spoustu dalších drobných problémů, není OnePlus Nord pro vás. Pokud však přecházíte z telefonu, se kterým nejste spokojeni a nepotřebujete být denně déle než 5 hodin na telefonu, stane se Nord skvělým společníkem.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Michael Malis

7. 9. 2020, 17:55

To by asi chtělo spíš srovnat s konkurencí. Pár Oneplusů (5T, před Note 8, 6T, před Note 9) jsem zažil a byly vždy několikanásobně rychlejší než cokoliv jiného (74 telefonů celkem). Máte možnost k něčemu přirovnat? Je to srovnatelné neštěstí (rychlost, plynulost chodu, rozpoznání obličeje, apod.) jako třeba SG Note 9, nebo zas až tak ne?

Martin Mahovský

11. 8. 2020, 11:27

Já bych si i připlatil na 7 nebo 8 :-),ale kdyby byl velikosti SE. Poslední malej android je snad SONY XZ2 compact. Potřebuji pracovní telefon ne hrací.:-(

Lukas Kvasnica

11. 8. 2020, 9:23

Já jsem si raději připlatil za Oneplus 7 pro, který je v mnoha ohledech lepší, hlavně v displeji, který je perfektní.

Karel Čapka

VIP 11. 8. 2020, 18:17

To souhlasím! Také je výkonější! Kupoval jste z ČR?

Tomáš Fanta

11. 8. 2020, 8:12

Ještě se mi nestalo, že by se recenze zařízení co mám tam moc neshodovala. Ano odemčení obličejem mi také příjde pomalejší než předchozí modely ale tak desetinka sekundy, otisk prstu je rychlý a spolehlivý. Asi by to chtělo více přemýšlet při registraci jak otisku tak obličeje. Výdrž hodnotím jako dobrou nabíjím jednou denně večer tak z 30 na 90 procent max a netrvá to déle jak 30min. Reproduktor je hlasitější a o něco lepší než na OP6, z které asi přecházelo hodně lidí co se zklamalo v ceně a velikosti 8ček. Znatelně lepší je wifi příjem,jediný problém co mám je citlivost bočních tlačítek, mají až příliš jemný stisk, takže když člověk telefon o něco opře při noční fotce, hned se stisknou. Hlavní fotoaparát je dobrý ale proti OP6 za dobrého světla s gcam žádný velký posun, šíro má dobrý úhel záběr ale viditelně mu už chybí mpx, makro je se spoustou světla ucházející ale spíše k h…. stejně jako senzor hloubky. Všeho všudy OP Nord neměl být nikdy fotomobil ani rekordman na výdrž, má to být vyvážený telefon a vše dělat tak nějak dobře, což splňuje na jedničku.

Martin Hejda

10. 8. 2020, 20:38

Dle mého je autor recenze asi kreten a telefon to asi poznal. Protože já telefon používám skoro celý den, různé činnosti a než jdu spát, tak mám vždy minimálně 20 procent. Co se týká odmykani, face unlock je okamžitý, otisk také nemá problém. Obojí daleko rychlejší než gesto. A focení také super. Nemám jediný problém. A to jsem přecházel z telefonu se kterým jsem byl spokojený.

Mám stejné zážitky jako ty. Akorát mám Nord 256GB a vše bez problémů.

Fanda2003 Žbánek

10. 8. 2020, 19:41

To je ta baterie až tak špatná, to mi přijde moc málo tato výdrž, nebo je to opravdu tak špatné?

Petr Černý

10. 8. 2020, 19:34

Tak dárek si nevybíral každý sám, byla to více méně náhoda… Oproti recenzi nemůžu hodnotit špatně baterii, po přechodu od OP6 nemám problém, výdrž je dle mého subjektivního názoru lepší, rozhodně bych vydržel cca dva dny (a to si nemyslím, že bych telefon zanedbával). Stejně tak i nabíjení, za 30 minut v pohodě z 35% na 85%. Tak nevím. Víc mi vadí horší příjem mobilního signálu (vedle sebe OP6 a Nord, stejné místo, Nord indikoval horší signál) a větší prodleva při surfování (OP6 načítal hned, Nord lagoval). Ale na hodnocení je asi ještě malinko brzo.

Honza Hlustik

10. 8. 2020, 18:29

Je to zavádějící, já např. dostal k objednávce bezdrátová sluchátka Buds zdarma…ostatně dárek si každý vybíral sám.

Karel Čapka

VIP 11. 8. 2020, 18:18

Dobrý den, v jaké fázi předobjednávky jste byl? U té třetí na výběr nebylo.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat