Objevena databáze 235 milionů uživatelů služeb TikTok, Instagram a YouTube

Objevena databáze 235 milionů uživatelů služeb TikTok, Instagram a YouTube
2020-08-20T19:30:20+02:00
• 20. 8. 2020

Zdroj: limeproxies.com

2

Osobní informace se staly v dnešní době cenným obchodním artiklem, zejména pro marketingové společnosti. Mnohdy si ani neuvědomíme, s čím vlastně souhlasíme, a odevzdáváme osobní informace, aby si s nimi společnosti dělaly co chtěly. Na jejich základě následně vznikají kampaně, cílený marketing a další produkty. V tomto ohledu platí, že čím větší databáze, tím je cennější. Nyní se podařilo jednu takovou objevit a obsahuje data 235 milionů uživatelů.

Vše legálně

Konkrétně všechna data byla získána ze služeb TikTok, Instagram a YouTube, ale nedošlo k narušení bezpečnosti. Databáze byla k dispozici bez jakékoliv ochrany a patří společnosti Social Data se sídlem v Hong Kongu. Data byla získána metodou web-scraping, což znamená, že došlo ke nashromáždění veřejně dostupných informací. Jednoduše nějaký automatický systém sbíral vše, co mohl a co bylo dostupné bez jakékoliv ochrany.

ByteDance (tvůrce TikToku) má 90 dní na prodej aktiv v USA

Ačkoliv se nejedná o zcela nelegální postup získávání dat, tak rozhodně došlo k narušení podmínek jednotlivých služeb. Většinou k něčemu takovému potřebujete vývojářský či jiný účet a povolení. I tak se nejedná podle kalifornského soudu o zcela nelegální postup. Bohužel získaná data obsahují dostatek osobních informací – jméno a příjmení, profilová fotografie, popis profilu, věk a pohlaví. Kromě toho přibližně 20 % dat obsahuje i telefonní číslo nebo e-mail.

Database breach 1500x750x

Zdroj: 9to5mac.com

Aby toho nebylo málo, tak u některých účtů jsou evidovány statistiky kolem sledujících – například věk, pohlaví, poloha, počet sledujících, tendence růstu a podobně. Díky takovým datům lze jednoduše zacílit marketingové snažení. Je zde ale jeden problém. Jelikož data jsou v podstatě veřejná, nedošlo k narušení bezpečnosti. I tak by asi společnosti měly zapracovat na zabezpečení, aby nedocházelo k vytváření takových databází.

Zdroje: 9to5mac.com, limeproxies.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tak mě napadá, že když přidávám komentář na Dotekománii, taky jsem musel podniknout jednoduchou registraci (běžíte po WordPressem).

Takže teď o mě víte, že jsem „jiné pohlaví“, jsem žirafa!!!

Docela se bavím, kolik jsou lidé ochotni o sobě říct na Fejsbůku, a pak řeší, že to někdo použije – zneužije…

Pavel Horák

21. 8. 2020, 20:38

Tal upřímně, ono většinou to „řeší“ spíše ti lidé, co o sobě řekli, že jsou „žirafa“.. 😉
Málokdo z běžných uživatelů těchto služeb vůbec něco takového řeší, a když už, tak to jsou práv ti, co toho zase tolik nesdílejí..

A nebo to jsou lidé, kterým to nutně nevadí.. Já jsem třeba profesí fotograf, a jako takový hledám zákazníky i na tom instagramu, a tak je pro mě dobré, aby mě mohli kontaktovat rovnou na telefon.. A jestli se tak můj telefon dostane do nějaké databáze? Je mi to fuk – stejně ho mám na svém webu i v živnostenském rejstříku.. 😀

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat