Google označil AnTuTu za nebezpečnou aplikaci aktualizováno

Google označil AnTuTu za nebezpečnou aplikaci [aktualizováno]
2020-07-06T17:55:48+02:00
• 6. 7. 2020

Zdroj: AnTuTu, Dotekomanie.cz

8

Aktualizováno 6. 7.

V březnu Google odebral populární benchmark AnTuTu z Obchodu Play, zřejmě kvůli vazbám na společnost Cheetah Mobile. Očekávali jsme, že se problémy vyřeší a aplikace se co nevidět vrátí do obchodu. To se ale asi jen tak nestane, jelikož AnTuTu je nyní na seznamu nebezpečných aplikací. Systém ochrany Play Protect nyní varuje uživatele, aby neinstalovali aplikaci AnTuTu, jelikož může sbírat data pro sledování uživatele. Ochrana reaguje na aplikaci ve verzi 8.3.5 a novější.

Google jde ale ještě dál. Přímo Chrome varuje, abyste nestahovali aplikaci z oficiálních stránek. Všechna tato varování jsou více méně jen doporučením, jelikož se můžete doklikat k samotné instalaci, ale asi byste tak neměli činit.

2020 07 06 174842 1440x2960x 2020 07 06 175042 1440x2960x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Původní článek 9. 3.

Pro měření výkonu zařízení se používají aplikace typu benchmark. Zpravidla ukazují nějaké výsledné bodové hodnocení, pomocí kterého můžete porovnávat jednotlivé produkty. U mobilních telefonů patří mezi nejpopulárnější AnTuTu Benchmark, který se objevuje i na tiskových konferencích, tiskových zprávách a marketingových materiálech výrobců smartphonů. Ti se chlubí, jak je jejich novinka výkonná. Možná je těmto dnům konec, nebo aspoň na nějaký čas.

AnTuTu Benchmark

Zdroj: AnTuTu

AnTuTu jako součást Cheetah Mobile?

Web AndroidPolice zaznamenal, že samotná aplikace AnTuTu Benchmark již není dostupná v Obchodě Play. V podstatě se v tomto centru aplikací nenachází ani jedna z původních aplikací pod účtem AnTuTu. Došlo na odebrání také aplikací
AITUTU Benchmark, AnTuTu Officer a Antutu 3DBench. Společnost zatím neposkytla oficiální vyjádření, ale na svých oficiálních stránkách již provedla úpravu. Místo na odkazování na Obchod Play se nabízí přímo instalační APK balíček.

Screenshot 317 780x171x

Oficiální odkaz na AnTuTu Benchmark v Obchodě Play; Zdroj: play.google.com

Dle původních informací v Obchodě Play se ukazuje, že AnTuTu aplikace jsou ve skutečnosti zřejmě vlastněny společností Cheetah Mobile. Tedy firmou, která již mnohokrát porušila obchodní podmínky Googlu. Mimo to měla problémy s bezpečnostní a také se objevovaly nekalé praktiky u aplikací. Web AndroidPolice poukazuje také na to, že předsedou Beijing Antutu Technology Co. je Fu Sheng. Ten samý člověk je zároveň CEO firmy Cheetah Mobile.

Zřejmě tato vazba je příčinou odstranění aplikací AnTuTu z Obchodu Play, ale jedná se o spekulaci. Druhou možností může být porušení podmínek Obchodu Play aplikacemi AnTuTu. Budeme si muset počkat na vyjádření společností, co bylo vlastně příčinou odstranění. Zatím není jasné, jestli se dočkáme návratu populárního benchmarku. Za zmínku stojí, že AnTuTu Benchmark je stále dostupná pro zařízení se systémem iOS.

Aktualizováno

Společnost stojící za AnTuTu již zareagovala na vzniklou situaci. Dle oficiálního vyjádření Google odebral aplikace z Obchodu Play kvůli návaznosti na společnost Cheetah Mobile. Stalo se tak na základě použití odkazu na stránky obchodních podmínek této společnosti. V tuto chvíli Beijing Antutu Technology Co. řeší, jak navrátit aplikace do Obchodu Play.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

StandaKrotil

7. 7. 2020, 7:15

Já si spíše myslím, že Antutu jen roky dokazuje, jak je Android strašně pozadu od iOS. Respektive Google za Applem. Jak je možné, že vlajkové lodě s 3x výkonnějším HW prostě po půl roce až roce přestávají být co byly a iPhony s iOS se drží? To byl důvod proč jsem konvertoval k Applu. Je tedy fakt, že již 2 roky jsem u produktů apple, ale do té doby jsem byl u Androidu. A paradoxní je, že jsem za ten apple dal méně a prostě mi funguje. Kdežto android jsem každý pulk roku měnil. Ať to byl Samsung řady S nebo Note, Sony řady Z, Nexus a Pixel od Googlu… potom jsem koupil iPhone 8 a mám jej do teď. A prostě funguje jako na začátku. Beru to hodně objektivně. Nevyzdvihuji iOS ani nepotápím Android. Ale jelikož jsem měl od roku 2007 do roku 2018, tak jsem si udělal celkem slušný obrázek.

A kdo by ho hledal ????

Přemysl Vaculík

VIP 8. 3. 2020, 22:25

Výrobci? :D

Tak to potom jo. ????????????

Martin Jeřábek

VIP 8. 3. 2020, 19:32

Vašek Tůma: Vůbec bych se nedivil kdyby odešli za lepším. Joo než nějaké keci o podvodech, prostě odešli za lepším. A nedivím se jim, Google už by měl dostat ve světě android přes hubu.

Kam za lepším?
Kde víc platí?
Tak to potom jen dobře.

Vašek Tůma

8. 3. 2020, 16:31

Zajímavé je, že v den kdy antutu zmizelo z google play se objevilo na huawei appgallery

Vrána k vráně sedá.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat