Google indexoval soukromé pozvánky do WhatsApp skupin

Google indexoval soukromé pozvánky do WhatsApp skupin
2020-02-23T19:09:26+02:00
• 24. 2. 2020

Grafika: Dotekomanie.cz

Služba WhatsApp má k dispozici funkci pro soukromé skupiny, přičemž pozvánky do nich lze šířit skrze speciální odkazy. Jakmile dostanete takovou adresu, tak se můžete připojit do soukromé skupiny. Zde jde hlavně o soukromí a bezpečnost, byť někdy obsah takových skupin může být sporný. Očekávalo se, že odkaz na takové skupiny bude soukromý a uživatelé nad ním budou mít větší kontrolu, ale nakonec tomu tak nebylo.

Soukromé skupiny WhatsApp

Podařilo se objevit, že Google indexoval speciální odkazy do soukromých skupin, což opravdu nikdo nečekal. Jednoduše jste si mohli najít nějakou soukromou skupinu v rámci vyhledávání na Googlu. Vzhledem k tomu, že stačí na připojení do skupiny jen odkaz, mohli jste se stát členy. Po připojení navíc jsou k dispozici soukromé informace, jako třeba telefonní čísla.

Google jich indexoval kolem 470 tisíc, aspoň dle zkoumání některých odborníků. V tomto případě ale nejde jen tak vinit Google, že do své databáze začlenil pozvánky do skupin. Zde spíše selhal Facebook, případně služba WhatsApp, která měla patřičně upravit takové odkazy, respektive jejich strukturu a také nastavení webu. Jane Manchun Wong (@wongmjane) zde upozorňuje, že WhatsApp služba měla nastavit u webů, že nejsou k dispozici pro vyhledávače. Jedná se skutečně od drobné nastavení v rámci souboru robots.txt nebo v rámci meta informací.

pozvánky do WhatsApp

Grafika: Jane Manchun Wong

V tuto chvíli již Google zareagoval, případně došlo ke změně nastavení stránek WhatsAppu. V rámci Google vyhledávání již nenajdete soukromé pozvánky do skupin. Bohužel ostatní vyhledávače stále zobrazují takové výsledky. Například se pozvánky dají najít v ruském vyhledávači Yandex.

Jedná se tedy o bezpečnostní riziko, které může kompromitovat některé uživatele, zejména v zemích, kde se nedodržují lidská práva. Skrze tuto chybu se dají teoreticky dohledat protivládní skupiny. Možná je na čase, aby WhatsApp změnil způsob pozvánek, případně upravil odkazy tak, aby nebylo možné je takto jednoduše dohledat.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat