Google představuje App Defense Alliance pro Obchod Play

Google představuje App Defense Alliance pro Obchod Play
2019-11-07T13:30:55+02:00
• 7. 11. 2019
2

Jakýkoliv operační systém musí čelit nejrůznějším zranitelnostem a zejména pak škodlivému softwaru, který má za cíl podsouvat reklamy, krást citlivá data, zneužívat zařízení, vydírat a podobně. Dosavadní praxe byla spíše taková, že existuje dodavatel operačního systému a ekosystému, přičemž společnost zabývající se ochranou nabízely produkty, které mají za cíl odhalovat instalovaný škodlivý software. To do jisté míry neplatí, jelikož si firmy vyměňují informace a různě spolupracují, ale nikdy nedošlo na přímou spolupráci. Dnešním dnem se to mění pro majitele Android zařízení.

App Defense Alliance

Nejrůznější společnosti nabízí antiviry a další aplikace, které mají chránit zařízení a uživatele před škodlivým softwarem, který se dostane do systému, nebo je nainstalován. Google sice má vlastní bezpečnostní řešení, a to i na straně Obchodu Play, ale k dokonalosti to mělo vždy trochu daleko. Vzhledem k tomu, že škodlivý software bývá čím dál více sofistikovanější, je zapotřebí užší spolupráce mezi Googlem a bezpečnostními společnostmi.

Proto Google vytvořil App Defense Alliance, kam spadají i společnosti jako ESET, Lookout a Zimperium. Nejenže se sdílí informace, ale nově se podílí i na přímé ochraně. To znamená, že jakákoliv aplikace, která je nahrána do Obchodu Play, první projde skrze kontrolní systém, na kterém přímo spolupracují výše uvedení společnosti.

Díky tomuto spojení by se měla nabízet ještě lepší ochrana. Kombinace technologií má odhalit jakoukoliv hrozbu a reagovat na problematický software ještě rychleji. Sice nevíme, jak moc se zvýší zabezpečení a možnosti detekce, ale rozhodně se jedná o velmi pozitivní typ spolupráce. Místo toho, aby se řešila detekce po nainstalování aplikace, tak firmy ESET, Lookout a Zimperium napomohou v identifikování ještě před tím, než se aplikace dostane mezi uživatele.

„To co byla dříve reaktivní snaha odhalovat bezpečnostní zranitelnosti v aplikacích nabízených na Google Play, je nyní plnohodnotná proaktivní aktivita s cílem chránit miliardy uživatelů a společností přímo u zdroje,“ říká Tony Anscombe, Global Security Evangelist společnosti ESET. „Vždy jsme byli v čele výzkumu bezpečnostních hrozeb. Nyní můžeme společně s Googlem a dalšími členy App Defense Alliance eliminovat hrozby ještě účinněji a pomoci tak uživatelům používající platformu Android být o krok před kyberzločinci,“ dodává Anscombe.

Je možné, že se seznam společností rozroste. Nyní si budeme muset počkat, jak se tato novinka projeví. Dá se říci, že pokud se nějaký škodlivý software dostane do Obchodu Play, tak bude natolik sofistikovaný, že projde přeš detekční systémy čtyř společností. Rozhodně se ztíží práce ve vývoji takového softwaru.

Zdroje: feedit.cz, security.googleblog.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 7. 11. 2019, 14:33

Jak se říká: už včera bylo pozdě.

Přemysl Vaculík

VIP 7. 11. 2019, 15:35

Nebo: Pozdě ale přece.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat