Facebook testuje ověření identity na základě rozpoznání obličeje

Facebook testuje ověření identity na základě rozpoznání obličeje
2019-11-07T07:50:23+02:00
• 7. 11. 2019
2

Dnes se může na internetu vydávat kdokoliv za kohokoliv. Zpravidla se uživatelé skrývají za vymyšlenými uživatelskými jmény, ale najdou se případy, kdy se snaží prezentovat jako jiná osoba. Právě druhý zmiňovaný případ nese následky v mnohých zemích, kde na to pamatují zákony. Facebook si pohrává s možností ověření identity pomocí aplikace, kde bude implementován systém na rozpoznání tváře.

Facebook a identifikace

Jane Manchun Wong (@wongmjane) se podařilo v aplikaci Facebook pro Android objevit části kódu naznačující přípravu systému pro identifikaci osoby na základě rozpoznání obličeje. Zde je samozřejmě problém, že většina zařízení se systémem Android nemá k dispozici sofistikované senzory pro rozpoznání obličeje. Proto Facebook volí cestu selfie videa.

Sama aplikace bude navigovat uživatele, jak se má podívat na smartphone. Aplikace získá potřebná data, na jejichž základě určí, jestli se jedná o skutečnou osobu či nikoliv. Facebook v tomto případě uvádí, že samotné video bude uloženo po dobu 30 dnů a následně dojde ke smazání. Navíc k videu nebude mít nikdo přístup a bude sloužit jen pro systémové rozpoznání identity.

Tento systém lze využít u dvou případů. V prvním by se jednalo o ověření účtu, díky čemuž by uživatel mohl získat odznáček, že se jedná o ověřený účet. Druhá možnost je pravděpodobnější, tedy že pokud dojde k pochybnostem ohledně držitele daného účtu, systém požádá o identifikaci pomocí této funkce.

Zatím ale není jisté, jestli se novinky dočkáme, případně jak bude použita a pro co. V aplikaci jsou zatím jen nachystané části a nejsou nijak aktivní.

Zdroje: twitter.com, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jakub Heřmánek

3. 8. 2021, 12:04

Prošlo to nakonec? Na Face ID na iPhonu jsem si rychle zvykl, jinde zas řeším různé ověření identity přes banku. Ale na FB jsem se s tím rozpoznáním obličeje zatím nesetkal, tak nevím, jak to dopadlo…

Petr Komárek

8. 11. 2019, 22:29

Tohle je docela dobrý nápad.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat