Soudy v EU mohou Facebooku nařídit odstranit komentáře na celém světě

Soudy v EU mohou Facebooku nařídit odstranit komentáře na celém světě
2019-10-13T13:30:52+02:00
• 13. 10. 2019

Soudy členských států EU mohou nařídit Facebooku, aby odstranil komentáře, které mohou být považované za nezákonné. Jedná se o rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie. Jedná se tak o novinku, která může výrazně ovlivnit to, s jakými komentáři se na internetových portálech v budoucnu setkáme.

Rozhodnutí Soudního dvora EU vychází z případu bývalé rakouské političky, která žalovala Facebook Ireland u rakouských úřadů, aby byl ze sociální sítě odstraněn urážlivý komentář. Politička se domnívala, že tento komentář poškozoval její pověst. Spor byl uzavřen již zmíněným rozhodnutím, že jednotlivé úřady států EU mohou nařídit sociální síti odstranit komentáře, které jsou nezákonné. Zásadní je ale především to, že Facebook může být přinucen odstranit takový komentář celosvětově.

Kritici rozhodnutí uvádějí, že se jedná o další krok směrem k cenzuře internetu. Sám Facebook ve svém prohlášení uvedl, že rozsudek Soudního dvora EU vyvolává celou řadu otázek týkající se svobody projevu. Facebook samozřejmě má definovaná pravidla toho, co lidé mohou a nemohou sdílet. Z uvedeného rozsudku nicméně vyplývá, že rozhodnutí soudu v jedné zemi může ovlivnit obsah v zemi jiné.

Problém je navíc v tom, že práva jednotlivých států se pro otázky šíření pomluvy, urážky na cti a soukromí liší. To znamená, že co je v jedné zemi nezákonné, může ve druhé zemi být zcela legální. Celá situace tak nyní rozbouřila vody a dle všeho vytvořila velkou řadu otázek. Vše navíc závisí na tom, jak se k dané problematice postaví soudy v jednotlivých členských státech.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat