Vytváření delších snímků obrazovek bude v čistém Androidu aktualizováno

Vytváření delších snímků obrazovek bude v čistém Androidu [aktualizováno]
2019-05-19T13:35:20+02:00
• 19. 5. 2019
1

Aktualizováno 19. 5.

Na konci minulého měsíce jsme se dozvěděli, že pořizování dlouhých snímků obrazovek není možné, respektive funkce nebude zakomponována do čistého Androidu kvůli neřešitelnosti. To zvedlo vlnu otázek a odporu, na což nakonec reagoval i Dave Burke, vice prezident pro Android. Na Twitteru v podstatě uvedl, že přehodnotili tuto funkci a bude součástí až Androidu R. Tedy až za rok si funkce najde svou cestu do každého zařízení, které obdrží Android R.

Původní článek 29. 4.

Když Google představuje novou verzi Androidu, tak se mnohdy ozývají názory, že ta či ona funkce je již dávno v nějaké nadstavbě od některého z výrobců. Právě výrobci mnohdy vytvoří funkci, která si najde svou cestu do čisté verze systému. Díky tomu, že ji Google zakomponuje do AOSP například, tak se stane dostupnější pro všechny uživatele bez ohledu na zařízení. Jednou z posledních novinek asi bude nativní nahrávání dění obrazovky, což by se mělo objevit v Androidu Q. Bohužel rozšíření vytváření snímků obrazovek se nedočká vylepšení.

Snímky obrazovek neprojdou evolucí

Někteří výrobci smartphonů s Androidem vytvořili speciální funkci pro vytváření delších snímků obrazovek. To se zejména hodí, pokud si chcete uložit „screenshot“ celé konverzace nebo dlouhé stránky, kdy je nutné skrolování. V rámci komunity věnované funkcím a problémům Android vznikl požadavek, že by bylo vhodně zakomponovat funkci na pořizování delších snímků obrazovek.

Android Q

Konkrétně tento požadavek na dodělání funkce vznikl před rokem v květnu. V červnu byl přiřazen vývojáři v Googlu, který až nyní v dubnu ohlásil, že je celá problém neřešitelný. Ano, dá se to na pohlížet z několika stran. Někteří budou namítat, že ostatní výrobci to zvládli a Google se dostatečně nesnažil.

Je nutné ale brát v potaz, že tato funkce by musela fungovat na všech zařízeních, a to dokonce i na těch, které obsahují upravenou verzi systému Android. Vzhledem k tomu, že vývojář uvedl pouze, že se jedná o neřešitelný problém, nelze jednoduše odvodit, co je důvodem neimplementace této funkce do AOSP. Pokud chcete takovou možnost na svém zařízení, tak se nabízí mnoho aplikací, které umí spojovat více snímků obrazovek do jednoho obrázku.

logo-app LongShot for long screenshot Leav Jenn Zdarma ANDROID

Zdroje: issuetracker.google.com, xda-developers.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Stačí si pořídit telefony Samsung, již několik let běžně používám a musím potvrdit, že je to dobrá funkce

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat