Oficiální odhady výdrže baterie Applu jsou vyšší než ve skutečnosti, tvrdí organizace Which

Oficiální odhady výdrže baterie Applu jsou vyšší než ve skutečnosti, tvrdí organizace Which
2019-05-14T09:54:37+02:00
• 14. 5. 2019
1

Téměř každý mobilní výrobce má ve výčtu specifikací udávaný odhad výdrže baterie na jedno nabití. Standardně se jedná o dobu, po kterou telefon dokáže telefonovat. Výjimkou není ani Apple. Dle britské nezávislé spotřebitelské organizace Which? Apple nicméně výrazně životnost baterie přeceňuje. Americká společnost například u modelu iPhone XR udává, že telefon zvládne 25 hodin volání. Dle testů výše uvedené organizace je ale tato hodnota ve skutečnosti zcela odlišná.

Naše odhady výdrže jsou správné, zní z Applu

Organizace testovala celkem 9 posledních modelů iPhone. Výsledky ukázaly, že skutečná výdrž baterie je ve všech případech mnohem nižší, než jsou udávané hodnoty v technických specifikacích společnosti. Největší rozdíl byl zaznamenán u již zmiňovaného iPhone XR. Výdrž baterie během hovoru trvala pouhých 16 hodin a 32 minut. To je oproti oficiálně uváděným 25 hodinám velký rozdíl.

Zástupci Applu se k této situaci vyjádřili poměrně jasně. Všechny produkty jsou dle jejich slov důkladně testovány a odhady životnosti baterie odpovídají realitě. Díky těsné integraci mezi hardwarem a softwarem je iPhone navržen tak, aby inteligentně řídil spotřebu energie a maximalizoval tak její životnost. Právě s těmito funkcemi pracuje i zkušební metodika Applu pro testování výdrže baterie jednotlivých produktů.

Nutno podotknout, že Apple není jediným výrobcem, který tyto údaje vylepšuje. V minulosti u stejného typu testu bylo odhaleno, že přístroje HTC mají o 5 % nižší výdrž během hovoru, než sama společnost udávala. Naproti tomu společnosti jako Samsung, Sony či Nokia udávají ve specifikacích svých zařízení výdrž během hovoru nižší, než která je skutečně.

Je zapotřebí rovněž uvést, že organizace Which? neudává veškeré faktory, které mohou výdrž baterie snižovat. Mezi takové faktory patří například jas obrazovky, procesy na pozadí, notifikace, apod. V testech společnost pouze zmiňuje, že přístroje jsou plně nabité a během testů je proveden dlouhý telefonní hovor.

Zdroje: press.which.co.uk, techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 14. 5. 2019, 13:03

Stačí se podívat na gsmarena a je vám jasné že Apple lže jak něco.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat