Dotekomanie.cz

Huawei získává odklad 90 dnů na americký zákaz

Huawei

Visitors pass a Huawei marquee in Barcelona, during the Mobile World Congress last year. The daughter of the Chinese telecommunications giant's founder was arrested Saturday in Canada on U.S. request, in a move that threatens to inflame U.S.-China trade tensions.

Tento týden je vskutku divoký pro společnost Huawei. Americké úřady totiž přidaly společnost na černou listinu, kvůli čemuž nemohou americké společnosti obchodovat s tímto čínským výrobcem. Největší problém nastane u společnosti Google, jelikož Huawei nebude moci do svých zařízení implementovat Google služby. Dotkne se to i hardwarových technologií, kde je výrobce závislý na dodávkách některých součástek. Huawei ještě včera vydalo oficiální vyjádření směřující spíše na stávající majitele smartphonů této značky. Americké úřady se znovu ozvaly a vydaly dočasný odklad.

Huawei má 90 dnů

Jen tak zastavit spolupráce mezi Huawei a americkými společnostmi by mělo poměrně velký dopad i na ekonomiku USA vzhledem k velikosti Huawei. Minimálně by to odnesly společnosti jako Google, Intel, Qualcomm a další. Ministerstvo obchodu zřejmě i kvůli tomu vydalo 90denní odklad a společnost Huawei získává licenci, aby firma mohla po dobu tří měsíců spolupracovat s americkými společnostmi.

Tato doba není určena jen pro odložení, ale spíše pro dokončení stávajících dodávek a dořešení celé situace, aby nic nebylo uspěcháno. Google tak třeba bude moci poskytovat své služby tomuto výrobci nadále, což se týká i bezpečnostních aktualizací atd. Dle některých zdrojů má Huawei vytvořeny skladové zásoby komponent, které by mohly vydržet až jeden rok.

Konečné datum zastavení obchodování mezi americkými firmami a Huawei je stanoveno na 19. srpna, ale ani to nemusí znamenat kompletní přetržení všech vazeb. Ministerstvo obchodu může po tomto termínu prodloužit platnost dočasné generální licence na obchodování.

Podobný proces byl již použit u ZTE, jak zmiňuje web AndroidPolice. Huawei je nyní v nelehké situaci, kdy spojené státy drží prst na pomyslném červeném tlačítku. Výrobce takto získává možnost nalezení alternativ, případně k vyřešení všech problémů.

Zdroj: androidpolice.com

Exit mobile version