Apple pootvírá funkce NFC, ale stále půjde o placení

Apple pootvírá funkce NFC, ale stále půjde o placení
2019-05-13T21:11:58+02:00
• 13. 5. 2019

Apple integroval technologii NFC (Near-field communication) poprvé do mobilních telefonů iPhone 6 (recenze) a iPhone 6 Plus v roce 2014. Zatímco jiná zařízení, zpravidla se systémem Android, používala NFC pro spárování a jiné možnosti komunikace, Apple celou technologii uzavřel ve svých zařízeních jen pro placení skrze službu Apple Pay. Nějakou dobu se spekulovalo, že by mohla společnost otevřít NFC i pro jiné typy použití. Nyní jsme se konečně dočkali, ale mírněte nadšení.

Apple, NFC a Apple Pay

Zatímco některé reproduktory, foťáky a podobná zařízení lze spárovat s Androidem, tak toto stále nebude možné u iPhonů. Dnešní novinka se týká NFC tagů, tedy speciálních nálepek s NFC obvodem a anténou. Bohužel i zde půjde jen o placení, kdy bude stačit přiložit iPhone k takové nálepce a systém vás provede zaplacením.

Apple spouští tuto službu ve spolupráci se společnostmi jako Bird (zapůjčení skútrů), Bonobos (obchod s oblečením) a PayByPhone (parkovací automaty). Jedná se teprve o pilotní spuštění a plánuje se zapojení dalších firem. Jak se dá asi předpokládat, novinka bude prvně dostupná v USA, ale následně by mělo dojít k rozšíření. Zde asi bude hodně záležet na společnostech, jestli budou chtít adoptovat takovou technologii pro placení.

NFC

Vzhledem k tomu, že je u nás služba Apple Pay již dostupná, zřejmě se dočkáme někdy i u nás. Apple a další firmy si od této novinky slibují jednodušší a rychlejší placení za zboží nebo služby. První uživatelé budou moci speciální NFC tagy vyzkoušet již koncem tohoto roku. Budeme si muset počkat, co všechno ještě Apple plánuje s NFC, ale asi se bude jednat o drobné krůčky, kde bude záležet zřejmě na výdělku.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat