Android – pro přesné skenování WiFi sítí (ne)budete potřebovat root aktualizováno

Android – pro přesné skenování WiFi sítí (ne)budete potřebovat root [aktualizováno]
2019-07-11T17:19:13+02:00
• 28. 5. 2019
1

Google začal před nějakým časem nejrůznějšími způsoby řešit spotřebu systému Android. Zpravidla začal omezovat běh aplikací, zejména na pozadí. To přineslo komplikace u mnoha aplikací, ale vývojáři se dokázali přizpůsobit. Situace není stále natolik dobrá, abychom mohli konstatovat, že systém Android nabízí dostatečné alternativy. Například se objevují komplikace u notifikací, kdy se může zpožďovat jejich doručování, nebo dokonce dojde k jejich zastavení, pokud aplikaci nepoužíváte nějak častěji. Zde si vývojáři více či méně umí poradit, ale u některých aplikací jsou nová pravidla doslova „vražedná“.

Omezené skenování WiFi

Nová pravidla pro aplikace a jejich fungování jsou pevně nastavená. Právě v oblasti WiFi se jedná o poměrně zásadní komplikace, jelikož systém dovoluje aplikacím skenování jen 4x za dvě minuty. Horší chování je u aplikací běžících na pozadí, kdy je povoleno jedno skenování každých třicet minut.

Právě na toto si nejvíce stěžují vývojáři aplikací, kde je tato funkcionalita klíčová. Stížnosti na nová pravidla panují od uvedení Androidu 9 Pie, přičemž Google zatím zastával stanovisko, že se nejedná o chybu. Dokonce ani nereagoval na výzvy, aby byly uděleny výjimky pro aplikace postavené na skenování WiFi.

Android 9 Pie

Vývojáři Googlu se nyní vyjádřili, že nedojde ke změně a ani se nebudou udělovat výjimky. Dokonce ani větším společnostem, které potřebují u svých aplikací skenování v reálném čase. Google zde zastává stanovisko, že pokud aplikace má mít taková oprávnění, musí být na daném zařízení root. To ale nestačí, jelikož následně musí uživatel aplikace přímo ve vývojářských možnostech vypnout omezení pro skenování. Navíc tento způsob bude dostupný až v Androidu 10.

Zde v podstatě Google říká, že daná možnost je jen pro vývojáře a zkušenější uživatele. Běžný uživatel si asi neudělá root svého zařízení. Jednak se jedná o komplikovanější proces, ale také se jedná o poměrně nebezpečnou záležitost. Stačila by pak nějaká škodlivá aplikace, která by toho využila pro získávání osobních informací.

Aktualizováno

Google zřejmě vyslyšel stížnosti a do Androidu Q Beta 5 zakomponoval možnost vypnutí tohoto omezení. Konkrétně se jedná o možnost pro vývojáře, takže nebude potřeba root.

Zdroje: androidpolice.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Sepp Winkler

30. 5. 2019, 14:54

Ďalší problém pre používateľov. Ono ani skúsený používateľ nemá root bez problémov. Získanie oprávnenia nie je až taký problém. Ide skôr o to, že so získaním root môže byť spojená strata záruky a taktiež nemusia fungovať iné aplikácie, spravidla napríklad bankové, ktoré to považujú za bezpečnostnú prekážku. Je to choré, Android sa stáva nepoužiteľný pre používateľov, ktorí chcú mať z telefónu užitočného pomocníka. Naopak, Google potrebuje len tínedžerov a hlupákov, ktorí budú len konzumovať obsah, reklamu a budú platiť :(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat