Track AI od Huawei pomůže se včasným odhalením zrakových problémů u dětí

Track AI od Huawei pomůže se včasným odhalením zrakových problémů u dětí
2019-04-23T16:29:12+02:00
• 23. 4. 2019

Huawei spolu s novým telefonem Huawei P30 představil i novou technologii nazvnou Track AI. Ta má za cíl zavčas odhalovat zraková postižení u dětí.

Track AI

Nový software je výsledkem spolupráce s lékařskými výzkumnými institucemi IISAragon a DIVE Medical. Služba je zatím je velice omezená jen na jedno zařízení, konkrétně na notebook Huawei Matebook E, na kterém se spustí aplikace DIVE (Devices for an Integral Visual Examination) pro monitorování a sledování zraku každého oka. Následně to funguje jako u očního lékaře, kde se pacient dívá na různé stimuly zobrazující se na obrazovce.

„Zavázali jsme se vyvinout nástroj, který bude hodnotit vizuální funkci u malých dětí a identifikovat zrakové postižení,“ sdělila Victoria Pueyo, dětská oční lékařka v DIVE Medical, a zároveň zdůraznila úlohu nejnovější technologie: „S podporou Huawei a umělé inteligence jsme se významně přiblížili této vizi. Našim cílem je implementovat technologii globálně, díky čemuž budeme schopni identifikovat každý typ zrakového postižení.“

Novinka by měla pomoci až 12,8 miliónům dětí po celém světě, které trpí nějakou zrakovou poruchou. „Děti se zrakovým postižením mají ve srovnání s dětmi s normálním zrakem rozdílné způsoby vidění. DIVE dokáže shromáždit údaje o poloze zraku na základě vědecky navržených vizuálních podnětů. Interpretace těchto údajů však může být pro nespecializované zdravotnické pracovníky náročná. Tento problém řeší umělá inteligence: pomocí ní mohou být počítače vyškolené pro identifikaci abnormálních vzorů zraku. Track AI staví na schopnostech open-source platformy TensorFlow od společnosti Google v kombinaci s Huawei HiAi. Aplikace na smartphonu je přenosná, nevyžaduje připojení Wi-Fi a přijímá data v reálném čase. Bezprecedentní schopnosti smartphonu Huawei umožňují používat Track AI na celém světě – od oftalmologa v nemocnici ve Spojeném království až po vesnického lékaře v odlehlé oblasti Afriky,“ je uvedeno v tiskové zprávě.

Zdroj: consumer.huawei.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat