Sony začíná svou revoluci ve focení u mobilů

Sony začíná svou revoluci ve focení u mobilů
2019-03-20T17:11:17+02:00
• 20. 3. 2019
9

Smartphony Sony tak trochu ztratily na slávě a v poslední době si těžce hledají svou cestu mezi zákazníky. Jedním z důvodů byl zastaralejší design, málo inovací, které by oslovily zákazníky, a v neposlední řadě také fotografické schopnosti. Top modely nabízí dobré fotografické výsledky, ale na současnou špičku nemají. To se ale nyní může změnit, jelikož ve společnosti jako takové došlo k velkým rozhodnutím. Nyní začínají divize více spolupracovat.

Návrat Sony na špičku ve focení?

Sony kromě smartphonů nabízí mnoho produktů, ale také tato společnost dodává senzory jiným společnostem, které z nich dokáží vymáčknout více než Sony samotné. Ostatně Sony vyrábí i foťáky Alpha nebo profesionální kamery CineAlta. I proto jsme se divili, že se v mobilech neobjevovaly prvky technologií z těchto divizí. Více méně nedocházelo ke spolupráci. Byla zde totiž i obava, že by mobilní telefony Xperia mohly konkurovat foťákům, čím by mohlo dojít k ohrožení byznysu.

V současnosti mobilní divizi vede Kimio Maki, který měl dříve na starost například Sony Imaging Products & Solutions. Má tedy velké zkušenosti z divizí, které se staraly o profesionální foťáky a kamery. Rozhodl se, že dojde k velmi úzké spolupráci a všechny vývojové týmy začnou spolupracovat, aby se Sony mohlo vrátit na špičku, a to i v oblasti smartphonů.

Adam Marsh (Senior Manager of Global Marketing) v rámci jednoho rozhovoru na MWC poskytl informaci, jak se první taková spolupráce projeví u Xperií, zejména top modelů. Uvedl, že většina mobilů převede snímek ihned po vyfocení do formátu JPEG a až následně dojde k aplikování redukce šumu a podobných efektů. U Xperie 1 ale dojde k pořízení RAW snímku, na který jsou aplikovány algoritmy pro vylepšení, následně dojde k převodu do JPEG formátu a pak jsou aplikovány ještě další filtry, případně redukce šumu.

Taktéž Xperia 1 využívá technologii Eye AF, což je automatické ostření, kde foťák sleduje oko focené nebo natáčené osoby. Tato technologie je přímo z divize Alpha. Jak je vidět, několik novinek je již nyní k dispozici u Xperie 1 a jak to vypadá, další technologie budou použity u následujících smartphonů. Sony má velký potenciál, pokud mobilní divize začne využívat znalosti a technologie ostatních částí celé společnosti.

Zdroje: sonyalpharumors.com, trustedreviews.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

David Rieger

21. 3. 2019, 9:25

Také používám mobily od Sony od modelu ARC S a nedám na ně dopustit. Na 1ku se těším

Ota Navrátil

21. 3. 2019, 12:26

U mě od modelu Neo.

S tymi fotakmi mozno trochu ano, ale hlavne marketing bol zly. Kamos mi vravel, ze v Anglicku v obchodoch operatorov neboli ani vystavene tieto telefony. Len Apple alebo Samsung. Ked Apple vlozil do sprav smejuce sa hovno, to pisali vsetky noviny a boli reklamy. Sony uviedlo 4K display a vobec nic. Pozrite si you tube, tam porovnavaju telefony. Sony sa nevie predat!!!! a smejuce hovno od Apple ano.

Ota Navrátil

21. 3. 2019, 12:25

Tak to máte pravdu. Sony jako první v mobilu představilo 4K HDR displej. Ticho… Apple to udělal skoro rok po nich a spousta lidí si myslí, že byli první a ke všemu hovínko od Applu je víc sledované. Některé věci člověk prostě nechápe.

David Rieger

20. 3. 2019, 20:12

Nevim jestli málo technologií, myslim si ze jich meli vic než ostatni, jen to neumeli prodat reklamou

Ota Navrátil

21. 3. 2019, 6:52

Trochu technicky ztrácejí. To se teď možná změní. Jinak mobily Sony v top modelech vždy předčili (krom fotek). Jak píšete, neumějí to prodat. Používám Sony mobily roky a jiné bych ani nechtěl.

Marián Macháček

21. 3. 2019, 12:18

Jakou Xperii máte teď? Já mám Xperii XZ Premium

Ota Navrátil

21. 3. 2019, 12:21

Taky. A až Xperia 1 mě zaujala.

David Rieger

22. 3. 2019, 9:37

XZ

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat