SmartCase 2.0 – když nechcete, aby vás někdo odposlouchával

SmartCase 2.0 – když nechcete, aby vás někdo odposlouchával
2019-01-24T09:44:15+02:00
• 24. 1. 2019
3

Bezpečnost osobních dat je v dnešní době velkým tématem. Na jedné straně zde máme snahy výrobců o co nejzabezpečenější mobilní telefony, na té druhé vzniká legislativa striktně definující, co firmy mohou a co ne. Bohužel je zde ještě jeden faktor, tím je uživatel sám. Všeobecně bychom měli více zkoumat, co vlastně do mobilního telefonu instalujeme a co daná aplikace vlastně požaduje ke svému chodu.

Samozřejmě je zde skupina uživatelů, co nevěří ani výrobcům mobilních telefonů a snaží se najít takové řešení, aby jejich soukromí bylo co nejvíce ochráněno. Zřejmě i právě proto vznikl projekt SmartCase 2.0 na KickStarter.

SmartCase 2.0 aneb slepý a hluchý mobil

Tvůrci SmartCase 2.0 se zaměřili na dvě základní bezpečnostní hrozby u mobilních telefonů, na které se snaží někteří hackeři cílit své útoky – odposlouchávání a zaznamenávání fotek a videí. U videí je řešení poměrně jednoduché. Ochranný obal disponuje záslepkami pro přední a zadní foťák. V původní verzi bylo k dispozici jen manuální řešení, ale aktuálně SmartCase 2.0 nabízí automatické zakrytí kamer skrze dolní speciální tlačítko.

V případě mikrofonu se také řešení již nedá použít. Proto byl vyvinut speciální obvod, který vysílá signál pro vytvoření interference. Díky tomu mikrofony mobilního telefonu nemají být schopné zaznamenávat okolní zvuky. I zde je aktivaci skrze speciální tlačítko. SmartCase 2.0 disponuje nezávislým zdrojem, ale při jeho nabíjení již nedochází k nabíjení smartphonu. Smartphone musí dodatečně napojit na nabíječku.

Tvůrci žádají v rámci kampaně částku dosahující takřka 100 000 dolarů, přičemž se jim podařilo vybrat přibližně polovinu (v den publikace tohoto článku). SmartCase 2.0 byl pro první zájemce dostupný přibližně za 67 australských dolarů, nyní je za 94 australských dolarů, což je v přepočtu přibližně 1500 Kč. V tuto chvíli bude finální podoba dostupná pro 36 modelů, mezi kterými najdeme smartphony od Applu, Samsungu, Xiaomi, Redmi, Huawei, OnePlus, LG a Google.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vladas Přijmení

24. 1. 2019, 13:42

Ano taková je teorie..nicméně praktické zkoušky provedené u moderních telefonů s více mikrofony ukázaly, že je to slepá cesta. Ani použití ultrazvuku či různých půlzních modulací nevede k zarušení dnešních mikrofonů. Pokud se ovšem bavíme o rozumných úrovních. Všechny tyto metody fungují, ale až při takové hlasitosti, že jsou prakticky nepoužitelné. Bohužel

Vladas Přijmení

24. 1. 2019, 12:44

„speciální obvod, který vysílá signál pro vytvoření interference“ je hloupost která z principu nikdy nebude fungovat. Takže za dlouhé peníze záslepka na kamery?

Přemysl Vaculík

VIP 24. 1. 2019, 13:19

Pokud by obvod vydával širokospektrální šum, šlo by to.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat