Google ATAP Soli – radarová technologie dává o sobě znát aktualizováno

Google ATAP Soli – radarová technologie dává o sobě znát [aktualizováno]
2019-01-02T20:00:32+02:00
• 2. 1. 2019

Aktualizováno 2. 1. 2019

V roce 2016 Google ukázal nový projekt Soli, která nabízí možnost ovládání elektroniky gesty, aniž by se uživatel musel dotýkat samotného zařízení. V tomto případě se využívá technologie radaru. Bohužel jsme od té doby o projektu neslyšeli a skoro to vypadalo, že se jednalo jen o ukázku, co je možné docílit. Nyní ale Google dostal povolení od telekomunikačního úřadu FCC (Federal Communications Commission). Konkrétně Google může využívat tuto technologii s využitím vyššího výkonu. Díky tomu lze vyrobit komerční zařízení.

Zatím se jedná jen o povolení, které ještě nemusí nasvědčovat komerčnímu nasazení této technologie. První ukázka byla na hodinkách, ale lze ji využít i ve smartphonech či jiných zařízeních. Možná se jednou dočkáme této technologie, která zvládá kromě gest simulovat i virtuální tlačítka.

Původní článek 21. 5. 2016

Takřka před rokem byl představen projekt Soli z divize ATAP v rámci Googlu. Hlavní myšlenka se opírá o vytvoření senzoru zaznamenávající gesta prstů pomocí jednoho senzoru a převedení dat na povely pro jakékoliv zařízení. Něco podobného zde již existuje v podobě Leap Motion, ale tato technologie je příliš velká a náročná na energii.

Soli využívá technologii radaru, pomocí kterého může detekovat nejrůznější pohyby. Elektronika a pokročilé algoritmy detekují, co vlastně se svými prsty děláte, a následně interpretuje vše na povely. Jedná se tak o zaznamenávání gest bez dotyku na jakoukoliv plochu. V případě Soli se ale podařilo zmenšit technologii na takovou úroveň, že ji lze zakomponovat do nositelné elektroniky, případně kamkoliv, kam se vám zlíbí.

Ve spolupráci se společností Infineon bylo možné snížit spotřebu z 1,2 W na 0,054 W. Díky tomu se nejedná o energeticky náročnou součástku a lze ji zabudovat například do hodinek. Pro vytvoření prototypu spojily síly firmy Google a LG, což dalo vzniknout hodinkám, které mají radarový systém pro zaznamenávání bezdotykových gest.

Nový čip dokáže spolupracovat se Snapdragonem 400 a díky optimalizaci bylo možné zachovat velké rozlišení. Konkrétně Soli zvládá 18 000 FPS.

Google+Project+Soli

Díky této technologii je nyní možné ovládat elektroniku bez jakéhokoliv dotyku pomocí manipulování prstů nad zařízením. Pro demonstraci byl upraven i systém a díky tomu lze například hodinky ovládat pomocí 3D gest.

Současné využití Soli

Soli je stále ve fázi prototypu a pravděpodobně se tato technologie neobjeví v produktech ještě několik let. Na druhou stranu přináší nevídané možnosti. Pokud přihlédneme k velikosti samotné technologie, tak je až k neuvěření, co je v dnešní době možné. Sami se podívejte, jaká by mohla být implementace a využití v budoucnu.

Mohlo by se myslet, že se jedná o zajímavý prototyp, ale Google nezůstává s touto novinkou jen u pokusů v laboratořích. Kromě LG spolupracuje také se společností JBL, která se pokusila o zakomponování Soli do reproduktoru. Díky tomu na něm nejsou jakákoliv tlačítka a zapnutí nebo přehrávání může být aktivováno pomocí lusknutí.

Uvidíme, kam se tato technologie dostane a jestli si najde svou cestu do běžné elektroniky. Rozhodně se jedná o zajímavý přístup v podání malé součástky.

Zdroje: theverge.com, droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat