Sonos One: dokonalý chytrý reproduktor s asistentkou Alexa recenze

Sonos One: dokonalý chytrý reproduktor s asistentkou Alexa [recenze]
2018-11-02T13:29:44+02:00
• 2. 11. 2018
1

Hlasová asistentka Alexa se vůbec poprvé na trh dostala díky chytrému reproduktoru Amazon Echo. Jedná se o produkt, který způsobil určitou revoluci na poli chytrých reproduktorů. Majitelé sice byli s Amazon Echo spokojeni, ovšem často kritizovali dva aspekty. 

Velmi kritizovaná byla samotná asistentka Alexa, která zpočátku měla omezenou funkčnost. Lidé ji tedy považovali spíše za užitečného pomocníka než jako důležitého „člena“ rodiny. Druhou velmi kritizovanou částí byl samotný zvuk. Původní Amazon Echo neměl kdovíjak kvalitní zvuk, navíc byl zřetelně postaven na basovém podkladu. 

Během několika let však došlo k výraznému vylepšení. Ve své podstatě nejvíce oceníte přidané funkce v rámci ekosystému. Alexa se tak za celou tu dobu zdokonalila, čímž se může stát skutečně kvalitním „členem“ rodiny. Doposud byl ale největším kamenem úrazu samotná kvalita zvuku. 

Zhruba dva měsíce jsme intenzivně testovali chytrý reproduktor značky Sonos, přesněji Sonos One. Jedná se o výrobce, kterého znají převážně majitelé jablečných produktů. Proč právě oni? Protože společnost Sonos byla a je nejvíce spojována právě s produkty s logem nakousnutého jablka. 

Sonos One je ale reproduktor, který nespolupracuje pouze s Apple, ale také ostatními produkty. Ihned na začátku musím prozradit, že jde o vůbec první chytrý reproduktor společnosti Sonos. Nastává tedy otázka, je právě Sonos One tím reproduktorem, který disponuje vším, co od chytrého reproduktoru očekáváte?

Již v předchozích letech společnost Sonos ukázala, že reproduktory s kvalitním zvukem zkrátka a jistě umí vyrábět. Navíc ve svém katalogu nabízí produkty, které jsou velmi kompaktní. V tomto případě to znamená, že vám v místnosti nezaberou 2 metry, nýbrž jej bez problému umístíte na pracovní stůl. Doufám, že jsem vás dostatečně nalákal na přečtení celé recenze, protože Sonos One za to rozhodně stojí. 

Sonos One: Designová část 

Přestože konstrukční zpracování vychází z produktové řady Play:1, dočkali jsme se hned celé řady vylepšení. Na samotném vrcholu reproduktoru (jinak řečeno na horní straně) se nachází citlivá dotyková plocha, která působí skutečně elegantním dojmem – rozhodně více elegantně, než například tlačítka na Play:1. 

Nicméně, Sonos One nabízí dotyková tlačítka pro regulaci hlasitosti a pro zapnutí / vypnutí přehrávání. V pravé části panelu se nachází možnost pro přehrání nadcházející skladby, v levé pak pro přehrání předchozí skladby v aktuálním hudebním seznamu.

 

Jistě byste mohli prohlásit, že by si reproduktor zasloužil více ovládacích prvků. Tady vás ale musím zastavit, protože Sonos vždy nabízel produkty, které bylo možné ovládat pomocí aplikace. A případ Sonos One není výjimkou – skutečně většinu času strávíte ve velmi dobře odladěné aplikaci Sonos.

Fyzické ovládání je příjemné ve chvíli, kdy chcete opravdu rychle přeskočit aktuálně přehrávanou skladbu. Postupem času si ale na aplikaci natolik zvyknete, že raději zůstanete na židli či v kuchyni a vše budete regulovat prostřednictvím mobilní aplikace. 

 

Pro ještě snadnější ovládání reproduktoru se společnost Sonos rozhodla model One vybavit hned šesti vnitřními mikrofony, čímž máte jistotu, že vás Alexa uslyší i při delší vzdálenosti. Jistě stojí také za zmínku, že se v horní části reproduktoru nachází LED dioda indikující napájení – ta vás navíc upozorní na aktivní Alexu. 

Sonos One: Nastavení

Díky kombinaci služeb Amazon a Sonos je do nastavení modelu One zapojeno trochu více váš mobilní telefon. Není se ale vůbec čeho bát, vše probíhá rychle a bezbolestně. Celý proces nastavení zahrnuje instalaci aplikací Sonos a Alexa a budete se muset také přihlásit do svých účtů Sonos i Amazon, stejně jako do všech streamovacích služeb (Spotify, Apple Music a další). 

Budete také povzbuzováni k tomu, abyste prošli takzvaným procesem „Trueplay Tuning“, který vyžaduje, abyste se procházeli vaším pokojem s telefonem v ruce. Sonos One totiž bude vykonávat hned celou řadu testovacích zvuků, čímž se reproduktor přizpůsobí aktuálními prostředí (odpovídajícím způsobem se vyladí jeho zvuk). 

Samozřejmě můžete také ručně nastavit výškové a basové úrovně reproduktoru. Této možnosti ale využijete v případě, že máte specifické preference. Vězte ale, že budete nad míru spokojeni i s výchozí úrovní. 

V průběhu nastavovacího procesu budete muset také reproduktoru přiřadit určitou místnost, díky které jej budete moci párovat s dalšími Sonos produkty. Ve své podstatě se dá říci, že si v každé místnosti můžete přehrávat odlišné skladby. 

Sonos One: Kvalita zvuku

Nyní se dostáváme zřejmě k tomu nejzajímavějšímu tématu, kterým je samozřejmě kvalita zvuku. Vzhledem k tomu, že se jedná o reproduktor značky Sonos, nebudete ničím překvapeni, ba naopak. Sonos One zní opravdu fantasticky. 

Ve svém pokoji jsem měl někdy pocit, že můj nábytek skáče. Samozřejmě to trochu přeháním, tím chci ale říci, že z vyprodukovaného zvuku budete mít skutečnou hustí kůži. Zvuk je zkrátka velmi energetický – impozantní výkon z tak malého reproduktoru. 

 

Sonos One si dokonce poradí i s komplikovanějšími skladbami, jako je například Silent Earthling skupiny Three Trapped Tigers. V tomto případě byl zvuk velmi čistý a věrohodný. Za perfektní poslech posílám do společnosti Sonos velký palec nahoru, protože zvuk se opravdu povedl. 

Sonos One: Alexa, aplikace Sonos a budoucí vývoj

Samozřejmě, téměř vše, co jsem zmínil výše, bych mohl napsat také o reproduktoru Play:1. Reálně jde ale o to, jak je v Sonos One ovládání zvuku integrováno – vše je prostě skvěle provedeno. 

Téměř dokonalý

Při uvedení do prodeje se zdálo, že je funkčnost lehce omezená, a to kvůli absenci integrace se službou Spotify. Nakonec vše bylo vyřešeno softwarovou aktualizací. Samozřejmě jde o pozitivní integraci, protože právě Spotify je jedna z nejoblíbenějších streamovacích služeb na světě. 

Propojit své účty tak můžete hned s celou řadou služeb. K dispozici jsou dokonce i služby, o kterých jsem v životě neslyšel, což v ten moment bylo docela vtipné. Nicméně, pokud máte Sonos One propojen s Apple Music či Spotify, můžete přehrávat skladby pomocí svého hlasu. Stačí například říci „Alexa, play Venom from Eminem“. V praxi jde o mnohem pohodlnější ovládání. 

Co se Alexy samotné týká, zvládá toho opravdu hodně. Můžete se jí zeptat na aktuální počasí, co se děje ve světě či vašem regionu a tak podobně. Dokonce vám po hlasovém příkazu řekne fakta a vtipy. 

Ale to není všechno. V roce 2018 společnost Sonos oznámila, že vedle Alexy přinese také podporu Google Assistanta. Podrobnosti o přesném fungování jsou v současné chvíli nejasné. Osobně mě velmi zajímá, zda budeme mít přístup k oběma asistentům, či bude k dispozici pouze jeden. 

Nemohu samozřejmě zapomenout ani na novou funkci AirPlay 2. Chcete-li tedy AirPlay 2 použít, stáhněte si nejnovější verzi aplikace Sonos na vašem iPhonu či iPadu. Následně spusťte aktualizaci firmwaru skrze „appku“. 

AirPlay 2 v tomto případě fungovalo opravdu zvláštně. Chvílemi fungovalo bezchybně, někdy připojení nefungovalo vůbec. Vše nakonec ale opravila další aktualizace. 

Konečný verdikt

Mám chuť prohlásit, že se jedná o naprosto dokonalý chytrý reproduktor. Zásadně je to proto, že se zde nachází opravdu kvalitní zvuk, který je o velký krok napřed před současnou generací Amazon Echo. Navíc se reproduktor fantasticky integruje se zbytkem produktů značky Sonos. 

Sice byla škoda, že byl reproduktor uvolněn bez podpory Spotify, na druhou stranu byla později přidaná pomocí softwarové aktualizace. Nutno podotknout ale, že podpora Spotify je k dispozici opravdu dlouho. Tento fakt jsem zmínil spíše pro zajímavost. Sonos One při hraní hudby zní mnohem lépe než konkurenční Amazon Echo, za to dám i ruku do ohně. 

Podpora služby Google Assistant se očekává v průběhu roku letošního roku. K dispozici bude také mnoho nových funkcí, vše ale až postupem času. Suma sumárum jde o perfektní reproduktor, který vás v žádném ohledu nezklame. Pokud máte přebytečných 5 990 Kč, rozhodně vám reproduktor Sonos One doporučuji – nebudete litovat. 

Za zapůjčení produktu děkujeme společnosti AV Integra CZ s.r.o.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Jirka Včeliš

9. 1. 2020, 10:43

Zdravim a souhlasim, konecne jde o reprak hodny 21. stoleti!
Vsechny ty nesmysli co musel clovek udelat pri pripojeni pres bluetooth, no hruza! To ani neresim kvalitu bluetooth pripojeni :-).
Nicmene mam problem, i presto ze jsem si poridil Verzi2 az ted, tak mam problem s pridanim Alexi. V iPhonu mi normalne funguje, ale sluzba mi nejak pridat do Sonosu nejde :-(. Vsechno ostatni bylo uplne vpohode.
Nevite nekdo?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat