Google aktualizuje Android Accessibility Suite, pamatuje na hendikepované uživatele

Google aktualizuje Android Accessibility Suite, pamatuje na hendikepované uživatele
2018-11-21T09:14:34+02:00
• 21. 11. 2018
1

Google v červnu tohoto roku přejmenoval aplikaci TalkBack (čtečka obrazovky pro nevidomé) na Android Accessibility Suite. Nyní jde o aplikaci obsahující soubor pomáhajících věcí hendikepovaným uživatelům v ovládání chytrého telefonu. Tento balíček se zaměřuje na zrakově postižené či přímo na nevidomé osoby, aby zvládly telefon či tablet používat zcela bez problémů. Nyní vychází varianta 7.2, která přidává nové funkce.

Vychytávky pro nevidomé

Android Accessibility Suite v sobě ukrývá několik aplikací, z čehož je hlavní přímo původní TalkBack. Nyní je možné při čtení textu je možné skrolovat nahoru či dolů či otevřít jinou aplikaci. Nyní tedy uživatel může přerušit souvislé čtení a zaměřit se na něco jiného a nemusí čekat na to, až to program dočte. Pokud uživatel používá klávesnici, může zmáčknout Alt + pravou / levou šipku, což ho musí snáze posouvat v obsahu v dané aplikaci.

Dále se zkrátil název Headings and Landmarks pouze na Headings. Nově je možné dle hlasu ovládat i možnost zaškrtnutí políčka či posouvat switche. Nově je možné i vypnout funkci Enhanced focus. Ve verzi Android 8.0 a vyšší byla odstraněna položka Dim the shortcut.

Další část úprav je poměrně výrazná. Nově je možné více formátovat text. Je možné zvýraznění, mazání, kopírování, vložení, vrácení se a další funkce. Menu má graficky jiné provedení, aby uživatel měl stále přehled o tom, kde se nachází, když přechází z jedné aplikace do druhé.

Celkově byl zvýšen výkon aplikace a při posuvných položkách se nově přidává šipka, která je uživateli vždy přečtena, aby věděl, že více se dozví po skrolování dolů. Aplikace se dočkala aktualizace 19. listopadu a můžeme očekávat další postupný vývoj ze strany Google, avšak nebude tak rychlý, jelikož nejde o službu pro majoritu uživatelů.

logo-app Google TalkBack Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Alena Stanická

21. 11. 2018, 11:48

zdravím, chtěla bych poděkovat, že dáváte článek o Android Accessibility. sama plně využívám a myslím si, že ty co se zajímají tak trochu pochopí o co vlastně jde. s vlastní zkušenosti vím, že vidící vůbec nemají ponětí co co Android Accessibility je mimo těch co mají nevidomého nebo slabozrakého ve svém okolí. samozřejmě nepočítám nás nevidomé toto je nezbytné. chtěla bych se zeptat, jestli znáte slabozrakého nebo nevidomého? Fandím dotekomanii a jsem pravidelnou čtenářkou a držím palce!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat