Xiaomi Wireless Bluetooth reproduktory – královská třída to není, propadák však také ne recenze

Xiaomi Wireless Bluetooth reproduktory – královská třída to není, propadák však také ne [recenze]
2018-10-25T14:05:40+02:00
• 23. 10. 2018
1

V srpnu jsme vás informovali o příchodu nových Hi-Fi reproduktorů od Xiaomi, které se propojují bezdrátově. Dorazily k nám do redakce na recenzi a zjistili jsme, že zas tak bezdrátové nejsou. Nemají totiž v sobě baterii, tedy musí být neustále připojené v sítí. A jelikož se jedná o dva reproduktory, musí být navzájem též propojeny drátem. Připojení k samotnému zdroji hudby už je bezdrátové, ale též nemusí, například telefon je možné zapojit i pomocí AUX kabelu.

Zajímavé zpracování a dostačující kvalita zvuku

Xiaomi vyrobilo reproduktory, které nazvalo bezdrátové. Bohužel drátů je tu více než dost. Jeden, co slouží k napájení, a druhý, co spojuje dva reproduktory. Následně je v balení přibalen i AUX kabel, který slouží k propojení reproduktorů a zdroje hudby. Pro cílového uživatele je však spojení pomocí Bluetooth ve verzi 4.2 příjemnější a dostačující.

Reproduktor snadno zapojíte jak k počítači, tak k telefonu a i k tabletu. Připojení samotné je poměrně rychlé, každopádně po zapnutí reproduktoru je potřeba tlačítko zapínání ještě chvíli držet, případně ho zmáčknout v krátkém intervalu dvakrát za sebou. To spustí Bluetooth a následně jsou reproduktory snadno vyhledatelné v rozsahu desíti metrů. Každopádně přes silnější zdi se signál přenáší hůře.

Reproduktory samotné nemají příliš velké rozměry. Nejsou o moc větší než mužská dlaň, každopádně jdou uchopit jednou rukou. Dohromady váží rovného půl kilogramu. Obal mají ze stříbrného kovu, zadní část je plastová a je v černé barvě. Přední část je tvořena černým vrásčitým materiálem. Mohlo by se zdát, že v každé bedýnce je reproduktor odpovídající rozměrům samotného obalu. Bohužel samotný reproduktor je umístěn na spodní straně a zabírá jen polovinu celé velikosti bedničky. Na spodní části každé bedýnky jsou protiskluzové podložky a je zde i uvedeno, že reproduktory byly navrhnuty společností Xiaomi, plus jsou zde uvedeny doplňující údaje. Na hlavním reproduktoru je na vrchní části nenápadné zapínací tlačítko, kolem kterého se rozsvítí kroužek, pokud je připojeno ke zdroji hudby, nebo jemně bliká, když není k ničemu připojeno.

Na hlavním reproduktoru je i ovládací prvek k nastavení hlasitosti přehrávaného audia. Xiaomi Wireless Bluetooth reproduktory s DPS (digital signal processor) by měly zprostředkovat i telefonní hovor. Sice jsem nenašel umístění mikrofonu na repráčcích, ale druhá strana potvrdila, že mě slyší. Každopádně kvalita hovoru nebyla nijak valná a po pár vteřinách telefonování jsme se vrátili k běžnému stylu volání, jelikož druhá strana slyšela můj hlas nezřetelně a dutě.

Kvalita zvuku v porovnání k ceně úžasná

Reproduktory podporují Hi-Fi a též audioformáty APTX (od Qualcommu) a AAC. Oba dva jsou ztrátové kodeky při bezdrátovém přenosu hudby, avšak novější APTX ztrátovost ještě snižuje a přenesený audiosoubor je věrohodnější. Aby bylo možné APTX kodek využít, musí ho podporovat jak zdroj, tak příjemce. Kvalita zvuku byla vynikají. Reproduktory hrají velice skvěle, dokáží přehrát audio i ve vyšší hlasitosti.

Při porovnání však s mými standardními 20 let starými plastovými reproduktory, které se připojují drátově, mají výsledný zvuk mírně „plastověji“ laděný a nedokáží mít takovou hlasitost. Což možná bude způsobeno 12 W. Nemohu však tvrdit, že by zvuk z nich vycházející byl uším nepříjemný, spíše naopak, nijak nechrčí a nezaznamenávám v nich žádné zvukové anomálie. A je jedno, jestli jde o vážnou hudbu, Lo-Fi, pop či rock.

Nevím však přesně, pro koho jsou reproduktory určeny. Pokud byste je chtěli připojit ke své placaté televizi, tak si spíše pořiďte soundbar za stejnou cenu. Pokud byste je chtěli k počítači, tak úbytek jednoho kabelu zde ani nezaznamenáte. Jejich využití jsem našel při připojení k domácímu dataprojektoru, případně jsou velice dobře využitelné v kuchyni či v jakékoli jiné místnosti, kde neposloucháte hudbu z počítače a hlavních domácích reproduktorů.

Když totiž přijdete například domů, stačí mít na telefonu zapnuté Bluetooth, reproduktory se automaticky připojí a například přes Spotify rovnou spustí poslední přehrávanou skladbu. Je to velice příjemné a skvěle to doplňuje atmosféru doma. Při připojení například v kuchyni, kdy jsou reproduktory na horních poličkách kuchyňské linky, se zvuk krásné rozléhá do prostoru.

Reproduktory primárně tedy nedoporučuji k počítači či k televizi (pokud jste nenáročný uživatel, tak i ony nejsou problém), ale spíše se hodí již ke zmíněnému dataprojektoru či do jiné místnosti, kde krásně mohou naladit atmosféru. Jelikož však nemají baterii, nejsou určeny pro venkovní použití, kde není zdroj elektřiny. Xiaomi Wireless Bluetooth reproduktory je možné zakoupit na eshopu TomTop, který je poskytl k recenzi. Cena je 1 680 Kč (s kódem: HY9XMSK) a do České republiky mi byly doručeny bez zabavení na celnici.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Petr Hošek

24. 10. 2018, 9:58

Můžete dát odkaz na xiaomi soundbar??? Děkuji

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat