Dotekomanie.cz

Samsung Galaxy A9 představen, 5 foťáků za 14 999 Kč

Samsung Galaxy A9

Mohli jsme si myslet, že nejzajímavější poslední novinkou od společnosti Samsung bude Galaxy Note 9 (recenze), ale záhy na to jsme se dočkali modelů Galaxy J4+ a J6+. Ty představily nové designové pojetí a hlavně umístění čtečky otisků prstů na zadní straně. Minulý měsíc Samsung představil model Galaxy A7, který si propůjčil některé prvky z novinek řady J, ale hlavně se jedná o první mobil od Samsungu se třemi foťáky na zadní straně. Dnes zde máme další přírůstek v podobě Samsung Galaxy A9, který zaujme čtyřmi foťáky na zádech.

„Jakožto globální lídr v inovacích chytrých telefonů chápeme poptávku po nových smysluplných řešeních v rychle se rozvíjejícím světě spoléhajícím se na vizuální komunikaci,“ uvedl DJ Koh, prezident a generální ředitel divize IT & Mobile Communications společnosti Samsung Electronics. „Stavíme na našich zkušenostech s vývojem fotoaparátů pro chytré telefony a v rámci celého našeho portfolia Galaxy představujeme technologie nové generace, které umožní většímu počtu zákazníků využívat výhod špičkových inovací. Jsme rádi, že našemu slibu můžeme dostát a že můžeme představit telefon Galaxy A9, který jako první na světě nabízí pokročilé technologie v oblasti fotoaparátů.“

Samsung Galaxy A9

Novinka Galaxy A9 zapadne svými specifikacemi do vyšší střední třídy. O výkon se zde stará Snapdragon 660 od Qualcommu. V tuto chvíli se nejedná o nejlepší procesor pro střední třídu, jelikož existuje Snapdragon 710, ale na druhou stranu poskytuje Snapdragon 660 dostatek výkonu a nejeden majitel bude spokojený. K dispozici má 6 GB operační paměti a pro data poslouží úložiště o velikosti 128 GB, přičemž nechybí možnost rozšíření pomocí microSD karty s velikostí až 512 GB.

Mobil je vybaven Androidem 8.0 s nadstavbou, přičemž se očekává aktualizace rovnou na Android 9 Pie. Odhadujeme, že nová verze bude k dispozici na začátku příštího roku. V oblasti konektivity najdeme standardní technologie jako WiFi 5 nebo Bluetooth 5.0. Pro určení polohy poslouží GPS, Galileo, Glonass a BeiDou. Všemu dodává energii baterie o kapacitě 3800 mAh, kde nechybí podpora rychlého nabíjení.

Ve jménu focení

Galaxy A9 je prvním smartphonem na současném trhu, u kterého najdeme čtyři foťáky na zadní straně. Pakliže to vezmeme z opačného konce, novinka má pět foťáků, když připočteme i ten přední. Pro Samsung není neobvyklé, když podobnou technologii představí u nižší třídy a následně ji zakomponuje do vyšší řad. Jestli to tak bude i tentokrát, zatím nevíme. Možná Galaxy S10 bude mít podobnou sestavu.

Přední strana je osazena 24MPx foťákem se světelností f/2.0. Co se ale týče zadní strany, specifikace jsou již zajímavější. Hlavní foťák má taktéž 24 MPx, ale světelnost je f/1.7, což se hodí zejména u zhoršených světelných podmínek. Druhý foťák nabízí 10 MPx a disponuje možnost dvojnásobného optického zoomu. Třetí naopak poslouží pro širokoúhlé záběry (120°). Poslední senzor je zde jen pro výpomoc v případě portrétů. Zde se bavíme konkrétně o efektu bokeh – rozmazané pozadí za foceným objektem. Senzor má pouze 5 MPx, ale to je dostačující hodnota pro tyto účely. Navíc bokeh lze vidět už během focení a není potřeba čekat, až snímek pořídíte.

Galaxy A9 je tedy teprve druhým smartphonem na trhu, který nabízí možnost focení širokoúhlých snímků a zároveň se nabízí 2x optický zoom. Zde jednoduše nenajdete kompromis. Velkou otázkou je, jak obstojí novinka mezi ostatními fotomobily. Například se Samsung nezmiňuje o optické stabilizaci nebo jiných bonusových funkcích.

Výrobce popisuje sestavu foťáků na zadní straně následovně:

Specifikace Samsung Galaxy A9

V České republice bude Galaxy A9 k dostání v černé a speciální gradientní modré (Lemonade Blue) barvě. Doporučená maloobchodní cena modelu Galaxy A9 je 14 999 Kč a v prodeji bude od poloviny listopadu.

Zdroj: Tisková konference

Exit mobile version