Huawei Mate 20 Pro – první pohled

Huawei Mate 20 Pro – první pohled
2018-10-18T11:58:54+02:00
• 16. 10. 2018
5

Společnost Huawei na své akci v Londýně představila hned několik novinek. My jsme dostali příležitost se podívat z blízka na nejvybavenější model Huawei Mate 20 Pro. Z prvních dojmů můžeme konstatovat, že výrobce nasadil velmi zajímavé technologie a v mnohém předčil další velké hráče na trhu.

Huawei Mate 20 Pro

Konstrukcí na první pohled nový Huawei Mate 20 Pro zaujme zaobleným displejem do boků a také větším výřezem v displeji než u předchozích modelů Huawei. Větší výřez má ale svůj důvod – je zde integrována podobná technologie jako u iPhonu. Odemykání obličeje tak využívá infračervený snímač, která vytvoří 3D sken vašeho obličeje. Bezpečnost by měla tedy být na stejné úrovni jako u FaceID. Při přímém porovnání s iPhonem Xs je rychlost prakticky identická. Jak ale funguje nová technologie od Huawei v každodenní praxi uvidíme až při delším testování.

Pojďme se ještě vrátit ke konstrukci. Telefon působí opravdu luxusním dojmem a kvalita zpracování je výborná. Displej s úhlopříčkou 6,39 palců je především vysoký, jelikož nabízí poměr stran 19,5:9. Do ruky tak stále padne Huawei Mate 20 Pro velmi dobře. Zobrazovací panel je typu OLED s podporou HDR a nabízí rozlišení 2K+. Pochválit musím menší spodní bradu než u předchůdců.

Pozitivní dojmy pak doplňuje barva Twilight, tedy přechod z fialové do modré na zadním skleněném panelu. V Česku bude pak dostupná ještě černá a modrá varianta. Je patrné, že nikde není vidět čtečka otisků prstů. Ta je totiž schovaná v displeji a měla by být až o 20 procent rychlejší než u modelu Mate RS. Zkoušeli jsme ji nastavit a z prvních dojmů funguje vcelku rychle. Pokud ale máte nastavené i odemykání obličejem, bude druhá možnost autentifikace o kousek rychlejší, jelikož nemusíte hledat čtečku otisků na displeji. Tělo je samozřejmě voděodolné s certifikací IP68.

Netradiční technologie

Vespod se nachází konektor USB-C a hybridní slot, kam můžete vložit buď dvě SIM karty nebo jednu SIMku v kombinaci s paměťovou kartou. Ta bohužel nemá klasický formát microSD, jedná se o nové vlastní řešení výrobce. Tzv NM karta má  výhodu v tom, že je menší. Její velikost odpovídá velikosti nanoSIM. Na spodní straně je umístěn ještě reproduktor. Ten ale také není vidět, jelikož je integrovaný do konektoru USB-C. Samozřejmostí jsou stereo reproduktory, druhý je standardně v telefonním reproduktoru.

Baterie nabízí kapacitu 4200 mAh. Huawei integroval také velmi rychlé nabíjení – za 30 minut se dostanete na 70 %, což je při takovéto kapacitě úctyhodné. Co je ale možná ještě zajímavější je bezdrátové nabíjení, které nejen že je rychlejší, ale dokonce se telefon dokáže proměnit v nabíjecí podložku a nabíjet bezdrátově jiná zařízení.

Tři foťáky jako základ

Pojďme se přesunout na zadní stranu, kde se nachází asi největší chlouba celého zařízení. Mám na mysli fotoaparát, který přímo navazuje na úspěch snímačů z modelu P20 Pro. Opět tu máme sice tři čočky, ale v jiném složení. Výrobce vynechal černobílý senzor a ten byl nahrazen čočkou s ultra širokým záběrem s ohniskem 16mm a s rozlišením 20 MPx. Hlavní snímač se chlubí rozlišením 40 Mpx, světelností f/1.8 a ohniskem 27mm. Poslední třetí s rozlišením 8 MPx slouží k trojnásobnému přiblížení a jako jediný senzor má optickou stabilizaci.

Novinkou je také možnost fotit makro snímky v blízkosti od 2,5 cm. Běžně se tato minimálně vzdálenost pohybuje kolem 8 cm. Výrobce inovoval také umělou inteligenci Master AI, která je nyní ve verzi 2.0 a pokročilejší je také ostření, které dokáže spolehlivě sledovat objekt. Přední fotoaparát nabízí jeden snímač s rozlišením 24 MPx a světelností 2.0

Uvnitř tepe 7nm procesor Kirin 980, který nabízí architekturu big.middle.little. To znamená, že má 2 velmi výkonná jádra, 2 úspornější a 4 nejvíce šetrné na baterii. Novinkou je také duální NPU, což je procesor starající se o výpočty umělé inteligence. Operační paměť nabízí v základu 6 GB a vnitřní úložiště potom 128 GB.

Operačním systémem je Android ve verzi 9 s nadstavbou EMUI také verze 9. Nová verze nadstavby slibuje třeba jednodušší nastavení nebo výrazné zrychlení otvírání vestavěných aplikací. Zapnout lze také ovládání gesty, které jakoby z oka vypadlo ovládání iPhonu X. V nastavení se pak nachází také detailní informace o tom, jak moc svůj telefon používáte.

Specifikace Huawei Mate 20 Pro

  • displej: 6,39 palců, 2K+ (3120 x 1440 pixelů), Corning Gorilla Glass, HDR10, DCI-P3
  • procesor: Kirin 980
  • úložiště: 128/256 GB + NM (nanoSD, až 256 GB)
  • RAM: 6 GB
  • Foťáky:
    • zadní:
      • 40 MPx, f/1.8, 27mm, 1/2.3″
      • 20 MPx, f/2.2, 17mm (širokoúhlý)
      • 8 MPx, f/2.4, 52mm (3x zoom)
    • přední – 24 MPx, f/2.0
  • Android 9 + EMUI 9
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (wave2), USB C (USB 3.1), GPS (L1 + L5 dual band) / AGPS / Glonass / BeiDou / Galileo (E1 + E5a dual band) / QZSS (L1 + L5 dual band), Bluetooth 5.0
  • čtečka otisků prstů v displeji, rozpoznání obličeje
  • IP68
  • rozměry: 157,8 x 77.3 x 8.6 mm, 189 gramů
  • baterie: 4200 mAh + bezdrátové nabíjení

Dostupnost

Huawei Mate 20 Pro se začne prodávat v Česku 1. listopadu za cenu 24 990 Kč. Zájemci si zařízení mohou už dnes předobjednat u vybraných partnerů a operátorů ve speciální akci s bezdrátovou nabíječkou a nano SD kartou s kapacitou 128 GB za stejnou cenu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Tomáš Vé

4. 11. 2018, 16:14

Čichám čichám, a jako bych cítil neoznačenou reklamu

Miroslav Růžička

VIP 4. 11. 2018, 16:17

V čem vám připadá náš článek jako reklamní? Jedná se pouze o první pohled, kde především popisujeme, co telefon umí. Na označování reklamy si zakládáme a každý reklamní článek má již v nadpisu nápis „Sponzorovaný článek“
Doporučuji pak přečíst naši recenzi na tento model, kde již vycházíme z dlouhodobého testování: https://dotekomanie.cz/2018/10/huawei-mate-20-pro-ma-vsechno-bude-to-stacit-recenze/

Karlo Montausir

27. 10. 2018, 9:15

Nečtou a nečtou.V kapitole Dostupnost, je cena uvedena.

Adam Křivka

16. 10. 2018, 15:50

A kolik bude stát?

Miroslav Růžička

VIP 16. 10. 2018, 15:54

Zhlédněte naše video do konce, máme tam českou cenu včetně dostupnosti :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat