Dotekomanie.cz

Android 9 – konec nahrávání hovorů, pokud nemáte root

Android 9 Pie

Někteří výrobci mobilů upravují systém Android do takové míry, že například přidávají možnost nahrávání hovorů. Pokud se ale budeme bavit o čistém Androidu, tak zde Google měl pro vývojáře API, které umožňovalo, aby aplikace třetích stran poskytovaly tuto funkcionalitu. Android 6 Marshmallow přišel o toto rozšíření, ale naštěstí vývojáři našli alternativní řešení, které nevyžadovalo root telefonu. Jak se nyní ukazuje, nejnovější Android 9 zcela zablokoval jakékoliv řešení nevyžadující root.

Android – zřejmě se vrátí nahrávaní hovorů

Nahrávání hovorů jen pro zkušené

Vývojáři aplikací Call Recorder – ACR a BoldBeast Android Call Recorder nyní informují uživatele, že Android 9 Pie zcela zablokoval jejich alternativní řešení. To má ve výsledku kompletní nefunkčnost možnosti nahrávání hovorů. Sice jeden z vývojářů doporučuje použít speciální mód ve své aplikaci, ale dle ohlasů ani ten nefunguje. Google tak zamezil možnost nahrávání hovorů běžnými aplikacemi třetích stran.

Pokud tuto funkcionalitu vyžadujete, budete muset jít cestou rootu, což není zrovna nejjednodušší nebo nejvhodnější řešení. Nebo se musíte spokojit s nahráváním okolí včetně hovoru pomocí externích mikrofonů, ale zde není zaručená kvalita nahrávky.

Dříve se spekulovalo, že by Android 9 měl získat nové API pro nahrávání hovorů, ale jak se ukázalo při oficiálním vydání systému, nic takového není obsaženo. Možná se dočkáme v budoucí iteraci systému, ale zatím se jedná jen o odhad.

Samozřejmě je otázkou, proč se Google rozhodl zamezit nahrávání hovorů, a to i v případě blokace alternativního řešení. Nabízí se zde právní důsledky, kdy každý stát řeší tuto problematiku svým způsobem. Možná se Google chystá na sjednocení, aby se vyhl nejen on právním důsledkům. Případně plánuje zavedení této možnosti do nativní aplikace pro hovory. Budeme si tedy muset počkat, jestli vrátí API, nebo možnost nahrávání hovorů bude jen pro smartphony s rootem.

Zdroje: piunikaweb.com, xda-developers.com, techhundred.com

Exit mobile version