Qualcomm Snapdragon XR1: čip pro rozšířenou a virtuální realitu oficiálně

Qualcomm Snapdragon XR1: čip pro rozšířenou a virtuální realitu oficiálně
2018-06-01T14:51:26+02:00
• 2. 6. 2018

Výrobce čipů Qualcomm představil jeho nový chipset s názvem Snapdragon XR1. Ten je poměrně „skromný“ a je určen výhradně pro rozšířenou a virtuální realitu a pro osazení různých ovladačů a brýlí k tomu určeným.

4k v 60 snímcích za sekundu, ale s výrazně nižší spotřebou

Samotný Qualcomm zmínil, že uvedený chipset nemá překonat výkonnostně jeho hi-end modely řady 800. A to samozřejmě v ohledu AR a VR. Společnost poukazuje na to, že XR1 je stále schopen výstupu videa ve 4k, a to krásně v šedesáti snímcích za sekundu. Předností je také jeho spotřeba. Ta se má držet opravdu v nízkých číslech, což platí též i o tepelné účinnosti (TDP). Na místě je pak podpora API rozhraní OpenGL, OpenCL, Vulkan. Široká škála vývojářů si tak přijde na své.

Zvuková stránka chipsetu také nezklame. Kromě tzv. binaurálního zvuku XR1 podporuje 3D zvukovou sadu Qualcomm’s Technologies, Qualcomm Aqstic Audio Technologies či Qualcomm aptX Audio pro skvělou kvalitu Hi-Fi zvuku. Nesmí chybět ani hlasová asistence „always-on, always-listening“ či bluetooth playback.

V ohledu interakce též chipset nezaostává. Tři a šestistupňový senzor pohybu hlavy a ovládací možnosti pro zařízení s tímto čipem zajišťují opravdovou svobodu uživatele, co se pohybu týče. Dovolují tak pohybovat se po okolí a interakce či hraní s virtuálním světem je samozřejmostí.

Dalším aspektem, kterým nový chipset oplývá, je umělá inteligence. Vysoce výkonné a účinné algoritmy, založené na základě počítačového učení, zajisté pomohou v odvětví právě rozšířené reality. Lepší předpověď pózy a umístění objektů zážitek posunou zase o úroveň výše. To bude velmi užitečné pro nadcházející VR a AR headsety, které budou ovšem osazeny XR1 čipem od společnosti Qualcomm.

Alex Katouzian, senior viceprezident a generální ředitel Mobile Business Unit společnosti Qualcomm Technologies Inc., uvedl:

Vzhledem k tomu, že se technologie vyvíjí a poptávka spotřebitelů roste, předpokládáme, že zařízení XR budou hrát v každodenním životě spotřebitelů širší paletu rolí. Díky integraci výkonných vizuálních přístrojů, vysokého věrného zvuku a bohatých interaktivních prvků může XR1 vytvořit novou éru vysoce kvalitních zařízení pro VR a AR. To vše dostupné pro běžné spotřebitele.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jsem studentem 4. ročníku oboru informační technologie. Ve svém volném čase se věnuji psaní článků, kódování webů, vektorové grafice, občasnému hraní a hlavně své přítelkyni. Rád si pohraji i s hardwarem počítače, na který však nemám peníze.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat