Chyba zabezpečení Applu, která vlastně chybou nebyla

Chyba zabezpečení Applu, která vlastně chybou nebyla
2018-06-25T10:00:49+02:00
• 25. 6. 2018
1

Zařízení společnosti Apple jsou známa svou bezpečností. Dokonce už se americké úřady snažily dostat skrze zabezpečení telefonu, avšak marně. Přesto se tu a tam objeví informace o chybách v systému, které mohou útočníci využít k tomu, aby se přes ochranu heslem dostali. Podobnou ukázku zveřejnil v uplynulém týdnu na internet Matthew Hickey, spoluzakladatel společnosti Hacker House. Nakonec ale situace s největší pravděpodobností pro Apple dobře dopadla.

Abychom dokázali na otázku zodpovědět, nejprve se pokusím velmi krátce přiblížit to, jak zabezpečení u iOS funguje. Zařízení Applu jsou chráněna buď 4, nebo 6místným kódem. Abyste se dostali do zařízení, musíte tento kód zadat správně. V případě, že zadáte tento přístupový kód 10krát za sebou špatně, zařízení se nenávratně smaže.

Apple k tomuto způsobu šifrování přistoupil již v roce 2014. Tato americká společnost se tak na trhu prezentuje způsobem, kdy je ochrana osobních údajů klíčová a vše, co je uvnitř zařízení, patří pouze majiteli.

Hickey nicméně tvrdí, že přišel na způsob, jak zařízení obelhat a využít k odemknutí telefonu či tabletu útok hrubou silou. Stačí pouze zařízení a Lightning kabel. V okamžiku, kdy Hickey připojil k iPhonu klávesnici, zařízení přestalo počet vstupů počítat.

Trik spočívá v tom, že kód není zadáván tradičně skrze obrazovku, ale právě skrze mechanickou klávesnici. V případě, že je skrze klávesnici odesíláno heslo za heslem, přístroj je natolik zaneprázdněný, než aby dokázal zařízení po deseti neúspěšných pokusech smazat. A to platí i v případě, že máte nainstalovanou nejnovější verzi iOS.

Mnoho povyku pro nic

Inženýři americké společnosti ale mohou zůstat zřejmě pro tentokrát v klidu. Apple do verze iOS 12 plánuje Restricted Mode. Ten má odpojit jakékoliv připojené USB zařízení po pouhé hodině. A vzhledem k tomu, že útok hrubou silou je časově náročnou aktivitu, tak šance, že se útočníkovi podaří do zařízení dostat, je velmi malá.

Sám Apple se k situaci vyjádřil tak, že se nejedná o chybu systému, ale že se jedná o chybný způsob testování zařízení. Problém tohoto testování potvrdil na sociálních sítích nakonec i sám autor. Pokud si prohlédnete video pozorně, můžete si všimnout, že před zadáním posledního znaku se vstup pro zadání hesla restartuje.

U některých vstupů tak nedojde k otestování celého hesla, resp. nedojde ani k odeslání do jednotky, která vyhodnocuje správnost zadaného hesla. Povyk okolo celé situace tak nakonec skončí s největší pravděpodobností stejně tak rychle, jako vše začalo.

Zdroje: engadget.com, gizmodo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Chyba zabezpecenia Applu, vlastne nebola chyba. Mate dost velke usi?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat