Jak se z malé komunitní akce stala mezinárodní konference

Jak se z malé komunitní akce stala mezinárodní konference
2018-05-30T15:00:56+02:00
• 30. 5. 2018

Do Prahy se po roční absenci vrací mDevCamp, největší událost okolo mobilních aplikací u nás a možná i ve střední Evropě. Letos se koná 15. června v Kongresovém Centru Praha a očekává se skoro tisíc lidí. Přitom začátky akce byly skromné. Ptali jsme se jednoho ze zakladatelů, Michala Šrajera, jak to bylo tehdy a co se za tu dobu změnilo.

mDevCamp

Jak a proč vznikl mDevCamp?

Na počátku před osmi lety to nebyl mDevCamp, ale ještě aDevCamp, tedy akce zaměřena na Androidy. Tematicky jsme konferenci rozšířili o dva roky později. Od té doby tedy mDevCamp. Reagovali jsme na situaci, kdy u nás naprosto chyběla akce anebo prostor pro Android vývojáře, kde se setkat. Když jsme začali, tak jsme vyplnili jednu místnost v NTK v Praze, bylo nás tam asi sto. Pak to šlo rychle, protože zájem o takovou akci rozhodně byl.

Přesunuli jsme se na Filozofickou fakultu, kde to už byly místnosti tři, a pak už to rostlo a rostlo. Naposledy se mDevCamp konal v roce 2016 v multiplex kině. Z toho všeho jsme vyrostli a v Praze není mnoho míst, kam bychom se teď vešli. Proto jsme zvolili Kongresák se sálem pro skoro tisíc lidí a pro nás hlavně také s dostatečně velkým prostorem na setkání se s členy vývojářské komunity. 

Zmínil jsi komunitu. Jakou roli pro mDevCamp hraje?

mDevCamp byl pro nás vždy akcí s fokusem na komunitu. Má to být místo, kde se jednou za rok vývojáři setkají, kde proberou novinky a řeknou si, kdo co chystá a na čem dělá. Řešíme třeba výběr speakerů přímo s komunitou a snažíme se zapojit lidi, kteří mají chuť se přidat a někam to směřovat.

Jaký byl tematický vývoj?

Na začátku jsme se věnovali čistě Android tématům, poté jsme expandovali i do iOS. Dnes se věnujeme vlastně „mobile+”, díváme se na vývoj aplikací, ale ne nutně skrz jednotlivé platformy, spíš nás zajímá přesah do světa backendu, napojení na věci jako IoT, AI, AR a podobně.

Kdybys před osmi lety věděl, jakou podobu bude dnes mDevCamp mít, co bys tehdy řekl?

Překvapila by mě určitě velikost a světový rozsah, ke kterému letos směřujeme. Máme speakery z celého světa, které si můžeme dovolit díky našim partnerům a také díky zájmu lidí.

Více informací a registraci najdete na www.mdevcamp.eu.

Kdy a kde?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat