Fitbit Ionic – chytré hodinky, co nejsou chytré? recenze

Fitbit Ionic – chytré hodinky, co nejsou chytré? [recenze]
2018-03-07T09:56:24+02:00
• 7. 3. 2018

Značku Fitbit asi není třeba nějak podrobněji představovat. Tento výrobce se již léta zaměřuje na výrobu fitness náramků. Těch už představil mnoho generací a několik z nich, jako je třeba Fitbit Flex nebo Charge HR, mi prošlo rukama. Proto jsem byl více než zvědavý na chytré hodinky tohoto výrobce s názvem Fitbit Ionic. Jak se povedly? Na tuto otázku si zodpovíme v dnešní recenzi.

První spuštění

Po otevření krabičky, která je překvapivě malá, dostanete v jedné části pohled na samotné hodinky a v té druhé na ostatní příslušenství. To zde čítá náhradní pásek o menší velikosti, nabíjecí/propojovací kabel USB a nezbytné manuály.

Prvotní proces nastavení je sice bezproblémový, avšak je velmi zdlouhavý. Místo toho, abych si mohl hned hrát s novými hodinkami, jsem musel čekat zhruba půl hodiny, než se nainstalovala aktualizace.

Konstrukce

Fitbit Ionic svým designem příliš nezaujme. Osobně mi jejich střídmý design zaměřený spíše na praktičnost tolik nevadí. Při testování jsem se ale nesetkal s moc kladným přijetím ze svého okolí. Někteří si dokonce mysleli, že se jedná o „nějaký náramek z Číny za pár korun“. Hodinky opravdu totiž na ruce nevypadají příliš hodnotně a už vůbec ne luxusně. To se dá ale pochopit, jelikož jejich zaměření je na sport.

Hlavním použitým materiálem těla hodinek je hliník série 6000, přičemž zde nalezneme tři plastová tlačítka a plastové předěly pro lepší příjem GPS signálu. Tlačítka jsou tedy celkem tři, přičemž to jedno hlavní se nachází uprostřed na levém boku. To slouží k probuzení hodinek a také jako tlačítko zpět při pohybu v systému. Další dvě tlačítka na pravém boku mají různé využití. Můžete je použít nejčastěji k zahájení či pozastavení měření.

Fitbit Ionic

Dodávaný pásek je gumový a jeho nošení je příjemné. Pásky jsou vyměnitelné a jdou snadno vycvaknout. Je však nutné použít speciální pásky přímo od Fitbitu. Celková váha hodinek činí 50 gramů, na ruce o nich tak skoro ani nevíte. Jelikož se jedná o hodinky, jsou docela velké. To je pak nepříjemné především, pokud chcete monitorovat spánek.

Voděodolnost lze považovat u chytrých hodinek zaměřených na sport jako samozřejmost a jinak tomu není ani v tomto případě. Výrobce udává odolnost až do hloubky 50 metrů. Díky tomu můžete s hodinkami i plavat a v systému naleznete možnost měřit i právě tuto aktivitu.

Na zádech se ukrývá snímač srdečního tepu a také speciální třípinový konektor pro nabíjení. Potěší, že je magnetický, takže nabíjení je zase o něco pohodlnější.

 

Displej

Čelní sklo kryje Gorilla Glass 3. Displej nabízí úhlopříčku 1,42 palce s rozlišením 348 x 250. Rámečky kolem tohoto dotykového displeje jsou vcelku velké. Na druhou stranu nejsou zbytečné, skrývají senzor automatické regulace jasu. To je velmi příjemná funkce, která na hodinkách často chybí. Viditelnost na slunci je výborná díky maximálnímu jasu 1000 nitů.

Displej nesvítí neustále a rozsvítí se pouze při pohybu rukou. Během testování se mi ale ne vždy displej aktivoval, konkurence má tuto funkce rozhodně spolehlivější. Jelikož se nejedná o OLED panel, není z hlediska baterie rozumné mít neustále aktivní displej. Přesto tuto možnost v nastavení výrobce umožňuje.

Hardware

Přesný typ použitého procesoru není znám a v podstatě to není ani podstatné. Důležitějším parametrem je vnitřní úložiště, které má kapacitu 4 GB. To vám poslouží především k ukládání offline  hudby.

O propojení s telefonem nebo bezdrátovými sluchátky se pak stará Bluetooth verze 4.0. Konektivitu doplňuje NFC pro bezkontaktní platby pomocí vlastní služby Fitbit Pay. Ta je ale dostupná jen ve vybraných zemí a Česko mezi nimi není. V praxi je propojení naprosto bezproblémové, a to jak na platformě iOS, tak na Androidu.

Samozřejmostí u chytrého náramku je navigační systém GPS spolu s GLONASS. Z dalších senzorů nesmí chybět senzor srdečního tepu, pohybový senzor a tříosý gyroskop.

Co to umí?

Nyní se dostáváme asi k nejdůležitější sekci, a to co vlastně Fitbit Ionic umí. V základu vám měří neustále váš srdeční tep a počítá kroky. Pokud máte hodinky na ruce i při spaní, tak dokáží velmi dobře analyzovat váš spánek pomocí měření tepu a vašeho pohybu. V aplikaci v telefonu pak vidíte přesné fáze spánku a samozřejmě jeho délku. Hodinky umí také probudit vibracemi.

  

Po podržení pravého dolního tlačítko se vám otevře nabídka dostupných sportovních aktivit. Fitbit Ionic zvládá měřit běh, jízdu na kole, plavání, běh na pásu, zvedání činek a pak je zde měření aktivity nedefinovaného sportu.

Velmi mne zaujala funkce Coach neboli trenér. V hodinkách jsou celkem tři druhy tréninků, kde přímo na displeji vidíte, co máte dělat za cvik. Takový trénink je velmi intenzivní, vcelku krátký a není problém si doma párkrát do týdne zacvičit. Jen škoda, že jsou zde na výběr pouze tři odlišné tréninky.

  

Hodinky se vás také snaží neustále motivovat k pohybu. Základní cíl je 10 tisíc kroků denně. Dále je vám doporučeno aspoň 30 minut se aktivně pohybovat a vyjít aspoň deset pater. Před koncem každé hodiny pak také dostanete upozornění, kolik kroků vám zbývá do splnění cíle 250 kroků za hodinu. Takovýchto hodin máte za cíl devět denně.

Systém a ovládání

Fitbit Ionic přichází s vlastním systémem s názvem fitbitOS. Je tak trochu škoda, že výrobce nesáhl po zavedeném systému Android Wear, nebo mohl určitě využít systém Pebble po akvizici této společnosti. Aplikací je tedy málo. Největší problém vidím v absenci běžných streamovacích služeb na hudbu. Osobně používám Spotify a jeho aplikace chybí. Hudbu přesto můžete do hodinek nahrát, a to jako klasické mp3 soubory přes počítač. Bohužel, v dnešní době toto řešení považuji za velmi nedostatečné.

  

Nepotěší ani příjímání notifikací z vašeho telefonu. Zkoušel jsem jak platformu iOS, tak Android. V základu po prvotním nastavením je nutné v nastavení aplikace Fitbit zapnout posílání notifikací přímo na hodinky. Výhodou je, že lze dostávat notifikace jen z vámi vybraných aplikací. Bohužel na obou systémech však nemáte možnost na notifikace jakkoliv reagovat.

Na hovor vás hodinky intenzivní vibrací také upozorní, a můžete ho dokonce i přijmout. Jelikož ale Fitbit Ionic nemá reproduktor ani mikrofon, hovor se přijme na vašem telefonu v kapse. Samotné rozhraní systému hodinek také není nejlepší. Pohyby v menu jsou velmi často trhané a rozhraní není zrovna dvakrát intuitivní.

Zhodnocení – Fitbit Ionic

Ačkoliv lze o Fitbitu Ionic hovořit jako o chytrých hodinkách, označení sportovní náramek mi na něj za celou dobu testování seděl mnohem více. Funkce, které totiž chytré hodinky obyčejně zvládají, dnes recenzovaný model moc dobře neumí. Aplikací na vlastní systém fitbitOS je málo a především na notifikace nelze reagovat.

Naopak neobyčejně dobře zvládají hodinky sportovní funkce. Přesná integrovaná GPS, senzor srdečního tepu, který měří v podstatě neustále nebo výdrž kolem 5 dnů rozhodně potěší každého potencionálního sportovního zájemce.

Klady

  • analýza spánku
  • spolehlivé měření tepu
  • výdrž baterie
  • rozsáhlé sportovní funkce

Zápory

  • kontroverzní design
  • omezený vlastní systém
  • na notifikace nelze reagovat

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat