Nový polymer pro budoucí skla smartphonů?

Nový polymer pro budoucí skla smartphonů?
2017-12-23T09:44:30+02:00
• 23. 12. 2017

Pokud jste se někdy museli vypořádat s popraskanou obrazovkou svého smartphonu, jistě víte o jak nepříjemnou situaci se jedná. Různá tvrzená skla váš telefon před poškozením moc neochrání. Přínos tvrzených sklech spočívá hlavně v ochraně před poškrábáním. Jakmile vám telefon upadne z větší výšky, může dojít k poškození nejen skla, ale také displeje. A oprava není zrovna levnou záležitostí.

Na základě tohoto faktu se nyní vědci v Tokiu rozhodli vytvořit zcela nový polymer, který se skutečně může sám opravit. Studie byla publikována na internet, přičemž hlavní tým výzkumníků vedl profesor Takuz Aidou z univerzity v Tokiu. Celá technologie byla pojmenována jako „mechanicky robustní a snadno opravitelné polymery prostřednictvím přizpůsobeného nekovalentního zesíťování“.

Polymer byl odhalen studentem

Podle výzkumu je možné, že se v blízké budoucnosti dočkáme tvrdých skel pod názvem „polyether-thioureas“. Největší zajímavostí na těchto sklech je možnost opravy pouze ručním tlakem. Jedná se o zcela odlišnou technologii. Jiné materiály totiž potřebují vysoké teploty a až poté může dojít k opravě.

„Vysoká mechanická robustnost a opravné schopnosti se vzájemně vylučují. Ve většině případů je nutné, aby se rozštěpené části opravily pomocí zahřátí na vysoké teploty – zhruba 120 °C nebo více“ prohlásili ve své zprávě výzkumníci.

Podle The Guardian byl speciálně skleněný polymer omylem odhalen absolvovaným studentem Yu Yanagisawa, který si původně myslel, že se jedná pouze o lepidlo. Poté zjistil, že řezané hrany polymeru by vzájemně držely a vytvořily tak silnou vrstvu, pokud by byly ručně stlačeny.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat