Apple zřejmě nasadí univerzální aplikace pro macOS a iOS

Apple zřejmě nasadí univerzální aplikace pro macOS a iOS
2017-12-23T20:30:17+02:00
• 23. 12. 2017

Apple se vždy snažil o co nejlepší možné propojení mezi svými produkty. Jeho ekosystém je pro mnohé hlavním důvodem, proč jablečné stroje používat. Ovšem nyní se zdá, že se cupertinská společnost rozhodla svůj ekosystém posunout na vyšší „level“. Potvrdila to mimo jiné zahraniční agentura Bloomberg, která na svém webu uvedla, že Apple chystá zavedení vývojářského nástroje, díky kterému budou moci programátoři vyvíjet univerzální aplikace pro iOS a macOS.

Speciální vývojářský nástroj umožní vývojářům vytvářet takové aplikace, které budou bez problémů fungovat jak na počítačích s macOS, tak také na iPadech či iPhonech s iOS. Přínos pro vývojáře je zřejmý – ušetřené peníze za vývoj dvou aplikací. Programátoři totiž musí vytvořit aplikaci pro každou platformu zvlášť, což stojí nejen obrovské peníze, ale také čas. Místo dvou zcela odlišných verzí tak bude stačit pouze jedna, jež bude kosmeticky upravena, a to pro jednotlivé platformy.

Univerzální aplikace pro macOS a iOS

Apple si od této novinky slibuje mnohem větší a kvalitnější propojení jeho ekosystémů, včetně usnadnění práce vývojářů třetích stran. Vytváření podobného typu aplikací je mnohem přívětivější. Podle zahraničního serveru Bloomberg se této novinky dočkáme již příští rok při představení nového operačního systému iOS (12?) macOS (10.14?).

Pravděpodobně však Apple bude zveřejňovat beta verze pro registrované vývojáře, jak je již u amerického giganta zvykem. Nový vývojářský nástroj tak s největší pravděpodobností můžeme očekávat na největší vývojářské konferenci světa, tedy WWDC 2018.

Nabízí se otázka, zda-li se dočkáme pouze jednoho obchodu App Store, anebo zůstane vše při starém – k dispozici tedy bude jak App Store (iOS), tak také Mac App Store (macOS). Analytici se prozatím přiklánějí k první variantě, neboť se Mac App Storu nedaří tak dobře, jako právě klasickému obchodu s aplikacemi od Applu. Jednalo by se mimo jiné o mnohem jednodušší cestu pro nové uživatele.

Jedná se samozřejmě také o jakýsi trend, který nastavila konkurenční společnost Google, neboť v letošním roce umožnila provozovat Android aplikace také na operačním systému Chrome OS.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat