iPhone 8 má nejlepší fotoaparát, dle DxOMark

iPhone 8 má nejlepší fotoaparát, dle DxOMark
2017-09-29T15:40:58+02:00
• 29. 9. 2017
2

Nový iPhone 8 Plus má hlavní fotoaparát opravdu hodný vlajkové lodi. Podobně jako u modelu iPhone 7 Plus, nabízí dva zadní fotoaparáty – širokoúhlý 12megapixelový čip a 12megapixelový teleobjektiv s pomalejším objektivem pro přiblížení objektů a pro speciální efekty, jako je například režim Portrét.

Pokud bychom v rukou drželi loňský model iPhone 7 Plus a letošní novinku iPhone 8 Plus, měli bychom dvě totožná zařízení, která se na první pohled nijak neliší (kromě použitého materiálu). Ty nejdůležitější změny se udály právě pod samotnou „kapotou“. Použité hardwarové komponenty zvýšily výkon nejen telefonu, ale také samotnému fotoaparátu. Podle posledních testů se jedná o vůbec nejlepší smartphone na světě.

iPhone 8 Plus: Specifikace fotoaparátu

  • 12MP hlavní (širokoúhlý) fotoaparát se snímačem BSI, objektiv f / 1.8
  • 12MP teleobjektiv, f / 2.8 objektiv
  • Optický zoom s digitálním zoomem až 10x
  • Režim Portrét
  • Portrétní osvětlení (beta)
  • Optická stabilizace obrazu (pouze u hlavní kamery)
  • Quad-LED True Tone blesk s pomalou synchronizací
  • Autofokus se zaostřenými pixely
  • Široká škála barevného zachycení
  • Detekce těla a tváře
  • AutoHDR

iPhone 8 Plus: Shrnutí testu

iPhone 8 Plus disponuje nejlepším fotoaparátem, který lze u dnešních mobilních telefonů najít. A podle slov kolegů ze zahraničního serveru DxOMark se jedná o nejlepší zařízení, které kdy testovali. iPhone 8 Plus získal celkové skóre 94, zatímco například konkurenční Google Pixel jen 90 a stejně tak i HTC U11. Dalo by se říci, že hlavním konkurentem v této kategorii je samotný Apple, protože ihned za iPhonem 8 Plus se nachází vlajková model iPhone X.

iPhone 8 Plus: Fotografie za jasného světla

Fotografie zachycené venku pomocí iPhonu 8 PLus jsou celkově úžasné, disponují vynikajícím zachováním detailů, přesnými barvami a působivým dynamickým rozsahem. iPhone 8 Plus staví již na vynikajících výkonech iPhonu 8 s ještě lepšími výsledky. Zejména Apple zlepšil výpočet expozice a také schopnost zachycení scény HDR (High Dynamic Range).

V porovnání s iPhonem 7 a 7 Plus, modely iPhone 8 dokáží lépe zachytit scény typu HDR. V tomto srovnání navíc můžete vidět, že nabízí i lepší zachování detailů a celkovou expozici než iPhone 7 Plus.

 

(vlevo) iPhone 8           iPhone 8 Plus (vpravo)

 

(vlevo) Google Pixel                iPhone 7 Plus (vpravo)

iPhone 8 Plus: Slabé světlo a použití blesku

Fotografie vytvořené za nízkého osvětlení: expozice jsou obecně velmi přesné, ačkoli může dojít k takzvané podexpozici ve velmi slabém světle. Díky silnému výkonu dokáže iPhone 8 Plus i při slabém osvětlení a za použití blesku perfektně rozpoznat a správně zachytit obličeje každého člověka.

iPhone 8 Plus: Zoom a Bokeh

Fotoaparát iPhonu 8 Plus je opravdu skvělý. Nicméně, kategorie Zoom a Bokeh je místo, kde telefon opravdu vyčnívá. Hardwarové parametry druhého fotoaparátu, které umožňují tyto funkce používat, jsou velmi podobné těm specifikacím iPhonu 7 Plus. Ovšem díky novým inovacím v softwaru iOS 11 se zpracování snímků na iPhonu 8 Plus dostalo na zcela novou úroveň.  Výkonnost fotoaparátu pocítí především ti, kteří rádi pořizují portréty pomocí svého mobilního telefonu.

 

(vlevo) iPhone 8                                            iPhone 8 Plus (vpravo)

(vlevo) Google Pixel                                          iPhone 7 Plus (vpravo)

Zoom

Duální kamera včetně teleobjektivu u modelu 8 Plus přináší velkou výhodu oproti klasickým fotoaparátům s jednou čočkou, tedy pokud bychom se bavili o možnostech přiblížení. iPhone 8 Plus je v této kategorii opět o třídu výše, dokonce získal až o 5 bodů více, než jeho starší bratříček iPhone 7 Plus. Na snímcích níže můžete krásně vidět, jak dokáže iPhone 8 Plus pracovat s přiblíženou plochou.

(vlevo) iPhone 8 Plus                                           iPhone 8 (vpravo)

(vlevo) Google Pixel                                         iPhone 7 Plus (vpravo)

Bokeh

Celkově je 8 Plus nejvýkonnějším telefonem současnosti, pokud jde tedy o bokeh. Navzdory poměrně malým změnám u specifikacích fotoaparátu, další vývojový a zpracovatelský výkon mu umožnilo překonat 7 Plus o 5 bodů. V porovnání s Google Pixelem získal telefon s logem nakousnutého jablka 55 bodů, zatímco Pixel pouhých 30. Je tedy zřejmé, že Apple na vývoj fotoaparátu opravdu tlačí.

Zdroj: dxomark.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Ota Navrátil

29. 9. 2017, 15:54

Takový rozdíl mi v tom nepřijde a ani ve srovnání s jinými výrobci.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat