Bluetooth SIG představil technologii Bluetooth Mesh

Bluetooth SIG představil technologii Bluetooth Mesh
2019-06-20T21:14:58+02:00
• 27. 7. 2017

Technologii Bluetooth dnes využívají skrze svá zařízení miliony uživatelů po celém světě. V průběhu let se právě tato technologie stala nedílnou součástí bezdrátového spojení mezi zařízeními. Za připomenutí stojí především dvě technologie Bluetooth – Bluetooth Basic Rate/Enhanced Data Rate (BR/EDR) a Bluetooth Low Energy (LE). Zatímco prvně jmenovaná nám umožnila vůbec připojit například bezdrátová sluchátka k počítači, druhá jmenovaná je hojně využívaná u nositelných zařízeních pro svou energetickou nenáročnost. Společnost Bluetooth SIG nám ale v posledních dnech představila novinku v podobě Bluetooth Mesh.

Problémem výše uvedených starších technologií je to, že pracují zcela nezávisle. Bluetooth Mesh tuto nezávislost z velké části mění, protože spolupracuje s Bluetooth LE. Bluetooth Mesh ale není technologií určenou pro bezdrátovou komunikaci, ale jedná se o síťovou technologii využívající bezdrátové komunikační protokoly Bluetooth LE.

Na rozdíl od předcházejících variant se Bluetooth Mesh může pochlubit tím, že dokáže vytvořit připojení ve vztahu m:m (many-to-many). Zařízení mezi sebou tedy mohou přenášet data do dalších zařízení i v případě, že nejsou v blízkosti prvního zařízení, ze kterého byl signál původně vyslán.

Bluetooth SIG se tak snaží pokrýt výtky, které uživatelé k Bluetooth technologiím za řadu let zmínili. Mesh se ale nezaměřuje pouze na možnost propojení velkého množství zařízení. Velké úsilí bylo věnováno také tomu, aby byl optimalizován z energetického hlediska. A výhodou je rovněž to, že novinka dokáže spolupracovat se současnými chytrými zařízeními a počítači. A právě to je hlavní rozdíl mezi podobnými technologiemi, které dnes na trhu existují.

Bluetooth Mesh se zcela jistě stane vítanou novinkou pro řešení spadající do skupiny Internet of Things (IoT). Dle prvních zpráv by se mělo rovněž jednat o energeticky úsporný způsob, jak ovládat a propojit větší množství zařízení. Vzhledem k tomu, jak často musíme chytrá zařízení a počítače dobíjet taková řešení oceníme téměř vždy.

Zdroje: blog.bluetooth.com, blog.bluetooth.com, anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat