Samsung Galaxy Tab S3: nejvýkonnější tablet na trhu? recenze

Samsung Galaxy Tab S3: nejvýkonnější tablet na trhu? [recenze]
2017-06-10T10:10:18+02:00
• 10. 6. 2017
3

Jihokorejská společnost Samsung před několika měsíci na trh uvedla zbrusu nové zařízení, které má trhu s tablety jasně kralovat. Jedná se o přímého konkurenta tabletů od Applu. Ano, správně. Řeč je o zcela nové generaci Galaxy Tab, přesněji Galaxy Tab S3.

Samsung v tomto roce chce kralovat nejen mobilním telefonům (Galaxy S8 a S8+), ale taktéž tabletům. Jihokorejský gigant si je vědom toho, že prodeje tabletů s logem nakousnutého jablka pomalu a jistě upadají. Proto na trh přišel s velmi výkonným a skvěle vypadajícím kouskem Tab S3. Je ovšem v praxi tak dobrý, jak Samsung uvádí ve svých reklamách?

Balení

Samsung se nový tablet snažil zdokonalit téměř všude, dokonce  samotné balení. Ten vychází z poměrně jednoduchého, zato perfektně vypadajícího designu – řekl bych skoro až po vzoru Applu. Samotná krabička je obohacena modrým nápisem Galaxy Tab S3, a to v levém dolním rohu.

Vybalování tabletu z krabičky vás bude opravdu bavit. Po sejmutí předního obalu na vás bude čekat vskutku gigantické zařízení, v našem případě černá varianta Samsung Galaxy Tab S3. Ve zbytku balení vás pak čeká malé překvapení. Kromě tabletu zde máme nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden je typu USB-C a druhý klasický USB-A. Vedle hromady příruček a brožurek pak najdete bezdrátové dotykové pero. To vás velmi mile překvapí, protože v praxi se opravdu hodí.

Design a konstrukce

Jestliže bych do rukou uchopil nový model a srovnal jej s předchozí verzí, tedy Galaxy Tab S2, v rukou bych měl dvě obdobná zařízení, ovšem s tím rozdílem, že S3 disponuje jinými konstrukčními materiály – samozřejmě kvalitnějšími. Na první pohled je zde zřejmá inspirace u původního designu.

Tak například, na novém tabletu S3 se nachází stejná tři tlačítka, přičemž jedno je hardwarové a zbylé dvě dotyková. Společnost se stále snaží držet podobných rozměrů, což mimo jiné dokazují specifikace tabletu.

Rozměry činí 237,3 x 169 x 6,0 mm, předchůdce disponoval rozměry 198,6 x 134,8 x 5,6 mm. Nová verze přichází pouze s jednou úhlopříčkou displeje, zatímco model S2 byl k mání ve dvou variantách. Na trhu tedy zakoupíte pouze 9,7palcovou variantu, a vězte tomu nebo ne, je to opravdový obr. Časem si samozřejmě na velikost displeje zvyknete, já osobně jsem si musel zvykat necelý den.

Hardware a výkon

Po výkonnostní stránce se nedá Tab S3 absolutně co vytknout. Neměl jsem vůbec žádný problém s nedostatkem výkonu, a to ani ve chvíli, kdy jsem prováděl náročnější operace. Tablet mimo jiné disponuje snad těmi nejlepšími možnými komponenty, které najdete u vlajkových lodí. Tab S3 je tedy určený pro opravdové milovníky „brutálního“ výkonu.

Nicméně, pod šasi tepe čtyřjádrový procesor Snapdragon 820 od společnosti Qualcomm. Jedná se o lehce upravenou verzi, neboť je taktovaná na 2,2 GHz. Čipová sada je mimo jiné vyrobena 14nanometrovou technologií, tedy tou nejlepší na trhu. Uživatele jistě potěší přítomnost velké kapacity baterie, která činí krásných 6 000 mAh, což je na dnešní dobu naprosto dostačující.

Zařízení jsem používal opravdu každý den a jen těžko jsem jej dokázal vybít. Ve finále mi baterie vydržela necelé tři dny, což mě velmi mile překvapilo. Pokud vás zajímá vnitřní úložiště tabletu, tak se podržte. Novinka totiž nabízí standardních 32 GB, ovšem můžete si jej rozšířit pomocí microSD karet, a to až o 256 GB.

O zpracování dočasně spuštěných aplikací se pak postará operační paměť o velikosti 4 096 MB, neboli 4 GB. Musím také vyzdvihnout perfektní zvuk, který pohání stereo reproduktory – dva na horní, dva na dolní straně zařízení. Ačkoliv se mi to těžce přiznává, tak zvuk je srovnatelný i s mým 13palcovým MacBookem Pro s Retina 2015. To se Samsungu opravdu povedlo.

Kompletní specifikace

  • displej: 9,7 palců (1 536 x 2 048 pixelů), Super AMOLED
  • procesor: Snapdragon 820
    • Quad 2 x 2,2,15 GHz Kryo + 2 x 1,6 GHz Kryo
    • Adreno 530 GPU
  • operační paměť: 4GB
  • úložiště: 32 GB + microSD
  • operační systém: Android 7.0 (Marshmallow)
  • Nano-SIM + microSD
  • Stylus
  • Foťáky:
    • zadní – 13 Mpx, f/1,9, 27 mm, autofocus, LED dioda, 2 160p video s 30 FPS
    • přední – 5 Mpx, f2/2, 23 mm, 1 080p
  • čtečka otisků prstů
  • Stereo reproduktory s technologií AKG
  • rozměry: 237,3 x 169 x 6,0 mm, 429 gramů Wi-Fi verze, 434 gramů LTE verze
  • 4G LTE, WiFi 802.11 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 GHz a 5 GHz), Bluetooth 4.0, GPS
  • baterie: 6 000 mAh + rychlé nabíjení

Systém

Vůbec poprvé se mi do rukou dostal tablet, který jsem mohl testovat delší dobu. Optimalizaci systému Samsung na svých mobilních telefonech dost slušně vylepšil. Ovšem tabletům se delší dobu vyhýbal velkým obloukem. Nicméně jsem si nemyslel, že by se na prémiový tablet Samsung nějakým způsobem „vykašlal“, to by pak iPadům nemohl konkurovat.

Optimalizace jsem se tedy vůbec nebál, ba naopak – těšil jsem se. Jediné, z čeho jsem měl určitý respekt, byla samotná úhlopříčka tabletu. Člověk si však po několika hodinovém používání zvykne.

Co se systému týká, již při prvotním spuštění mě zaujal. Jedná se totiž o zcela přepracovaný Android ve verzi 7.0 Nougat, který samozřejmě najdeme také u dalších jiných telefonů značky Samsung. Hlavním rozdílem je ale rozhraní určené přímo pro tablety, které zprvu může působit chaoticky. Jakmile zjistíte, co a jak, zamilujete si ho.

Jediné, co mi vadilo, byla oznamovací lišta. Její animace se neustále trhaly, což pro každodenní používání není vůbec příjemné. Jde ale pouze o systémovou chybu, tudíž lze očekávat, že jej Samsung opraví v příští aktualizaci. Co se však týká celkové optimalizace, musím vývojáře pochválit. Vše funguje přesně tak, jak chcete. Navíc zde najdete několik dalších vychytávek, tak jako u Galaxy Note 7. Dotykové pero budete často využívat, například pro psaní poznámek ve škole, v práci a tak podobně.

S-Pen

Co mě osobně velmi příjemně překvapilo, bylo dotykové pero S-Pen, které je součástí balení. To se hodí například pro psaní nějakých rychlých poznámek či kreslení po obrazovce – kdy chcete zvýraznit určitou část textu. Pero je také užitečné grafikům, kteří si práci na tabletu vychvalují. Nicméně, i tak se zde najdou určité kompromisy.

S-Pen je de facto hlavní zbraní tabletu, jedná se totiž o záležitost, která Tab S3 odlišuje od konkurence. Smutnou zprávou však je fakt, že pero musíte s sebou nosit externě – nevejde se do těla tabletu.

Samsung jako výrobní materiál zvolil pogumovaný plast. S-Pen navíc odpovídá svou délkou běžné propisce, takže si na používání pera velmi rychle zvyknete. Dalo by se říci, že ihned po vybalení tabletu jej začnete hojně využívat.

Nahradí totiž nejen prsty, ale také nabízí velmi důležité funkce, díky kterým se stanete zase o chlup efektivnější. Po technické stránce, hrot pera S-Pen disponuje šířkou 0,7 mm. Díky tomu se na displeji kreslí a píše mnohem přirozeněji, než například u předchozích verzí stylusu.

Displej

Galaxy Tab S3 není vzhledem k dnešní době vůbec pozadu, tedy alespoň co se displeje týká, který na ploše s úhlopříčkou 9,7” nabízí 1 536 x 2 048 pixelů, přičemž displej je typu Super AMOLED. Co se barev týká, musím upozornit na jemnou a obstojnou škálu barev. Skvěle působí nejen barvy, ale též rozsah jasu i pozorovací úhly. Nechybí zde samozřejmě ani senzor pro automatickou regulaci jasu. Jestliže se tedy nacházíte na slunečním světle či v naprosté tmě, jas bude skvěle přizpůsoben.

Baterie

O samotnou energii se stará vyjmutelný akumulátor s kapacitou 6000 mAh. Výdrž baterie mě velmi mile překvapila. Přes den se na něj můžete opravdu bez problému spolehnout, a pokud se chystáte na týdenní výlet, tablet vám jistě vydrží. Nicméně, mějte na paměti, že výkonově náročnější aplikace využívají daleko větší procento operační paměti a procesoru, než ostatní aplikace – baterie se rychleji vybije.

Pokud jste uživatel, který tablet příliš často nevyužívá, pak je zde velmi velká šance, že se dostanete i na týdenní výdrž. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USB-A a druhý klasický USB-C (součástí balení).

Čtečka otisků prstů

Jihokorejský Samsung implementuje čtečku otisků prstů snad už do každého svého telefonu či tabletu, a Galaxy Tab S3 není výjimkou. Najdete ji na přední straně, ihned pod displejem, přesněji v domovském tlačítku. I přesto, že je Tab S3 masivní kousek, na skener velmi lehce dosáhnete. Samotná rychlost vás taktéž překvapí – bleskurychlá.

Měli byste si tablet koupit?

Suma sumárum se jedná o perfektní zařízení, které vás zaujme nejen svou výdrží akumulátoru na jedno nabití, ale také displejem či výkonem. Pokud navíc hledáte tablet, a máte hluboko do kapsy, Samsung Galaxy Tab S3 může být skvělým výběrem. Troufám si říci, že takto výkonný tablet, jehož cena se pohybuje kolem 20 000 Kč, na trhu neseženete. Musím taktéž pochválit velmi dobře odladěný systém, na kterém si vývojáři opět vyhráli.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Petr Štěpánek

12. 6. 2017, 8:00

S tím perem to podělali. Ten S-pen měl být integrovaný. Dlouhé roky používám tablety řady Note. Teď mám 12.2 Pro a je to parádní stroj na práci. Akorát si nedovedu představit jak to pero na stavbě honím po kapsách.

pero se dá honit i po kapsách.

Jaroslav Polák

11. 6. 2017, 22:25

Paráda, další miláček pro milovníky ☺️…
Mít ty peníze myslím že bych neváhal ????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat