Recenze Lenovo Phab 2 Pro: první telefon s technologií Tango

Recenze Lenovo Phab 2 Pro: první telefon s technologií Tango
2017-05-10T07:59:19+02:00
• 10. 5. 2017
1

Již před rokem jsme se vůbec poprvé na vlastní oči setkali se zajímavým projektem Tango od Googlu. Jedná se o zcela novou rozšířenou realitu, která je určená pouze mobilním telefonům. Nyní se k nám do redakce dostalo vůbec první zařízení, jenž je touto technologií vybaveno. Je jím Lenovo Phab 2 Pro, které zaujme nejen gigantickým 6,4palcovým displejem, ale také hardwarovými specifikacemi úrovně vyšší střední třídy.

Pokud bychom nový model srovnali s klasickou verzí, tedy bez přídavného jména Pro, v rukou bychom měli zcela odlišná zařízení, minimálně co se designové stránky týká. Lenovo Phab 2 Pro disponuje vskutku lákavým hardwarem, jenž by se mohl srovnávat i s některými vlajkovými loděmi konkurenčních společností. Zda tomu opravdu tak je, ukáže až samotná praxe. Telefon mimo jiné nabízí kompletní podporu LTE sítí.

Balení

Na první pohled je zřejmé, že výrobce sází na jednoduchý design než například konkurenční společnosti. Samotná krabička je obohacena modrým nápisem Lenovo, a to v levém horním rohu. Ihned po otevřením krabičky na vás bude čekat vskutku gigantické zařízení, v našem případě stříbrná varianta Lenovo Phab 2 Pro.

Ve zbytku balení vás čeká malé překvapení. Kromě telefonu zde máme nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden je typu USBmicro a druhý klasický USB-A. Vedle hromádky příruček a brožurek pak najdete také drátová sluchátka značky JBL. Ta mě velmi mile překvapila – mají velmi sympatický zvuk.

Design a konstrukce

Jak bylo zmíněno již v úvodu recenze, jestliže bych do rukou uchopil nový model a srovnal jej s klasickou verzí, tedy bez přídavného jména Pro, v rukou bych měl zcela odlišná zařízení, minimálně co se designové stránky týká. Na první pohled je zřejmý odklon od původního designu. Tak například, na novém Phab 2 Pro se již nenachází jen jeden fotoaparát, nýbrž dva (takzvaný duální fotoaparát). Společnost se stále snaží držet podobných rozměrů, což mimo jiné dokazují podrobné specifikace telefonu.

Rozměry činí 179,8 × 88,6 × 10,7 mm, 259 g. Je tedy více než jasné, že se jedná o smartphone s 6,4palcovým displejem. Ten je mimo jiné vybaven technologií TFT IPS s rozlišením 2 560 x 1 440 px. Ihned nad ním se nachází prostor pro výstup zvuku při telefonním hovoru a 8Mpx fotoaparát. Pozornost jsme věnovali také zadní straně přístroje, jež vás zaujme svým čistým designem. Ve spodní části se nachází logo výrobce, v horní části pak duální fotoaparát s přisvětlovací LED diodou.

Lenovo zůstalo oproti konkurenčním značkám „pozadu“ a svůj 3,5mm jack konektor zachovalo. Nachází se na horní straně zařízení. Na pravém boku pak najdete klasická tlačítka umožňující ovládat hlasitost telefonu a tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje. Šuplíček pro SIM a microSD kartu pak najdete na horní straně telefonu.

Musím přiznat, že na tak velké zařízení nejsem vůbec zvyklý. Ke svým denním potřebám používám totiž iPhone 5s, který disponuje 4palcovým displejem. Přechod na 6,4palcový displej se zdál být velkým oříškem a celkově výzvou. Co mě však překvapilo, je úchop telefonu. Lenovo Phab 2 Pro se v rukou drží opravdu perfektně a máloco bych mu mohl vytknout. Vše mají zřejmě na svědomí zaoblené hrany a váha.

Hardware a výkon

Po výkonnostní stránce se nedá Phab 2 Pro absolutně co vytknout. Neměl jsem vůbec žádný problém s nedostatkem výkonu, a to ani ve chvíli, kdy jsem spustil náročnější aplikace. Telefon je určený pro opravdové milovníky „brutálního“ výkonu, až jsem byl sám překvapen.

Nicméně, pod šasi tepe procesor Snapdragon 652 od společnosti Qualcomm. Jedná se o lehce upravenou verzi, neboť je taktovaná na 4 x 1,8 GHz + 4 x 1,4 GHz. Uživatele jistě potěší přítomnost velké kapacity baterie, která činí krásných 4050 mAh, což je na dnešní dobu naprosto dostačující. Každý den jsem kolem večera měl stále kolem 50 procent, a to jsem telefonu dával opravdu zabrat. Neustálé Wi-Fi hotspoty byly na denním pořádku. Byl to obrovský odskok oproti mému iPhonu 5s.

Pokud vás zajímá vnitřní úložiště telefonu, tak se podržte. Smartphone totiž nabízí standardních 64 GB, ovšem můžete si zakoupit i verzi se 128 GB úložištěm. O zpracování dočasně spuštěných aplikací se pak postará operační paměť o velikosti 4 GB. Musím také vyzdvihnout perfektní zvuk, který je doplněn o Dolby Atmos, srovnatelný s klasickým notebookem. To se Lenovu opravdu povedlo.

Kompletní specifikace

  • displej: 6,4 palců (2560 × 1440 pixelů), 2.5D
  • procesor: Octa-Core Snapdragon 652
    • Quad 1.8GHz ARM Cortex A72 + Quad 1.2GHz A53 CPUs
    • Adreno 510 GPU
  • 4GB RAM
  • úložiště: 64 GB + microSD
  • Android 6.0 (Marshmallow)
  • Hybrid Dual SIM (Nano + Nano/microSD)
  • Foťáky:
    • zadní – 16 MPx, PDAF, Tango
    • přední – 8 MPx
  • čtečka otisků prstů
  • DOLBY Atmos
  • rozměry: 88,57 x 179,83 x 6,98-10,7 mm, 259 gramů
  • 4G LTE, WiFi 802.11 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 GHz a 5 GHz), Bluetooth 4.0, GPS
  • baterie: 4050 mAh + rychlé nabíjení

Systém

Po velmi pozitivních zkušenostech se střední třídou jsem se optimalizace systému vůbec nebál. U některých testovaných kousků jsem chvíli přemýšlel, zda telefon vůbec zapnout a do recenzování se pustit. Tohle je však jiná liga, takže podobné pocity nebyly na místě. Jediné, z čeho jsem měl menší respekt, byla samotná úhlopříčka telefonu. Člověk si však po několika minutovém používání zvykne.

Co se systému týká, již při prvotním spuštění mě zaujal. Jedná se totiž o téměř čistý Android 6.0 Marshmallow, který najdeme například u starších telefonů značky Google. Jedinou výraznou změnou je oznamovací centrum, které si výrobce upravil k obrazu svému. To však nebylo úplně moudré rozhodnutí, protože právě oznamovací centrum telefonu nejvíce zatápělo – často jsem se setkával se záseky.

Výrobce si se systémem nijak více nepohrál, protože trhané animace či záseky jsem zaznamenával poměrně často. Vývojáři přinesli také hodně nových funkcí, jako je například dvojité poklepání pro odemknutí displeje a další. Systém není úplně dobře optimalizován, to by však mohla opravit některá z připravovaných aktualizacích.

Displej

Phab 2 Pro není vzhledem k dnešní době vůbec pozadu, tedy alespoň co se displeje týká, který na ploše s úhlopříčkou 6,4” nabízí Quad HD rozlišení, přičemž displej je typu IPS. Co se barev týká, musím upozornit na jemnou, avšak průměrnou škálu barev. Chladně působí nejen barvy, ale též rozsah jasu i pozorovací úhly. Nechybí zde samozřejmě ani senzor pro automatickou regulaci jasu. Jestliže se tedy nacházíte na slunečním světle či v naprosté tmě, jas bude skvěle přizpůsoben.

Fotoaparát

Z fotoaparátu jsem lehce na vážkách. Čip na zadní straně telefonu činí 16 megapixelů, disponuje přisvětlovací LED diodou a dokáže nahrávat i Full HD. Objektiv pak má světelnost f/2.0, fázové ostření či elektronickou stabilizaci. Pochvalu si však zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je velmi povedená. Nicméně mne zajímalo, jak si foťák poradí v praxi. Byl jsem opravdu překvapený, jak si poradí za horších světelných podmínek. Fotky jsou i za normálních okolností ostré a barvy jsou zcela přirozené. Inu, posuďte sami.

Fotografie za bílého dne

 

Fotografie za zhoršených světelných podmínek

Technologie Tango

Jakmile aplikaci Tango poprvé spustíte, dostanete pro začátek TOP 10 aplikací. Jestliže si však budete chtít stáhnout další rozšíření, budete muset přejít do obchodu s aplikacemi – Obchod Play. Pokud máte vybrané aplikace nainstalované, můžete se dát do práce. Technologii Tango můžete využít například jako architekt (plánování vybavení pokoje, podlahy a tak dále). Dále si můžete vychovávat svého virtuálního domácího mazlíčka. Největším lákadlem je však návrat do minulosti, tedy do doby, kdy jste si ještě hráli s dinosaury a malými autíčky.

Tango se díky svému algoritmu perfektně orientuje v okolním prostoru, pomocí čehož je nejen přesnější, ale taktéž rychlejší a spolehlivější. Tango je určeno také pro ty nejmenší ratolesti – zatímco se procházíte po pokoji, virtuální realita z něj udělá přírodu či strašidelný dům. Google stále na technologii pracuje, bohužel největší bolístkou celého konceptu je malá podpora vývojářů. Na základě tohoto faktu se v Obchodu Play nenachází tolik aplikací, kolik bychom si přáli. Nicméně, Google se dal správnou cestou a už je jenom na něm, zda se Tango stane fenoménem, či tragédií.

Baterie

O samotnou energii se stará vyjmutelný akumulátor s kapacitou 4050 mAh. Výdrž baterie mě velmi mile překvapila. Přes den se na něj můžete opravdu bez problému spolehnout, ovšem je třeba si dát pozor na náročnější aplikace, které si nějakou tu šťávu vezmou.

Pokud jste uživatel, který telefon příliš často nevyužívá, pak je zde velmi velká šance, že se dostanete i na několikadenní výdrž. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USBmicro a druhý klasický USB-A (součástí balení).

Rychlá čtečka otisků prstů

Pro každodenní účely používám iPhone 5s a velmi mile mě překvapilo, jak si s otiskem prstů poradilo Lenovo Phab 2 Pro. Vlastně funguje daleko lépe a rychleji než právě u mého iPhonu. Musím se přiznat, lehce mě to nakrklo. Je to však velmi dobrý důkaz toho, že to prostě a jednoduše jde i u konkurence.

Závěr

Suma sumárum se jedná o velmi slušné zařízení, které vás zaujme především svou výdrží baterie, technologií Tango a perfektním audio výstupem. Společnost však nečeká vůbec jednoduchá, nýbrž trnitá cesta. Jedná se o vůbec prvního výrobce, jehož telefon disponuje technologií Tango. Vývojáři musí především zapracovat na nedokonalostech, tedy co se operačního systémů týká – čas od času se setkáte s menšími záseky, a to hlavně v části oznamovacího centra. Virtuální realita od Googlu toho také moc nenabízí, ovšem je na správné cestě. Vše mají v rukou vývojáři třetích stran. Telefon na našem trhu můžete zakoupit od 11 579 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Ondřej Stehlík

10. 5. 2017, 8:45

Jen oprava v Hardware a výkon věta pod fotkou – Mi Note vnitřní úložiště. jinak zajímavé zařízení…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat