Kde bude mít iPhone 8 čtečku otisků prstů? komentář

Kde bude mít iPhone 8 čtečku otisků prstů? [komentář]
2017-05-01T08:59:44+02:00
• 1. 5. 2017
3

Byl to právě Apple, který se před čtyřmi lety rozhodl integrovat do telefonu čtečku otisku prstů a nastartovat tím nový trend. Ačkoli nebyl úplně první, rozhodně stojí za velkým rozmachem čteček, které dnes nalezneme téměř u každého telefonu. Čtečku tehdy Applu přirozeně umístil do domovského tlačítka, tedy tzv. home buttonu. Jenže kam se čtečkou letos, když nový iPhone údajně přijde o toto tlačítko?

Ohledně nového iPhonu se toho ví již poměrně dost. Jeho největší novinkou má být právě displej přes celý přední panel. Bude se tak pravděpodobně velmi podobat Galaxy S8. Domovské tlačítko tak stejně jako u zmíněného modelu bude integrováno do displeje. Nyní jsou tak čtyři možnosti, co udělat se čtečkou otisku prstu.

První možnost, kterou by pravděpodobně viděli všichni nejraději včetně mě, je integrace do displeje. To ale není úplně snadná záležitost. Své o tom ví právě největší konkurent Applu, a to Samsung. Právě u S8 se použití čtečky v displeji také předpokládalo. Jenže tato technologie údajně nebyla naplno připravena k nasazení, a tak se na poslední chvíli čtečka přesunula na záda. To, že měla být v displeji, dokazují i uniklé snímky prototypů.

Otázkou teď tedy zní, zda bude technologie připravena na podzim, kdy se začínají iPhony obvykle prodávat. Apple pak samozřejmě má také možnost iPhone 8 sice představit v září, jeho prodej by ale začal třeba až v listopadu. Tím by se mohl získat potřebný čas. Některé spekulace z poslední týdnů hovořili přesně o tomto scénáři.

Druhá možnost, o které se ve spekulacích dost mluvilo v posledních dnech, je přesun čtečky na záda. Naznačují to i některá uniklá schémata z továren. Ty mají čtečku na zádech pod jablíčkem. Dle tohoto scénáře tak Apple nestihl technologii odladit a nechá si ji na jindy. Toto umístění sice známe z mnoha telefonů jiných značek, nejen já ho však považuji za nepraktické. Například pokud vám telefon leží na stole, se čtečkou na zádech ho neodemknete.

Třetí verze integrace spočívá v integraci do tlačítka pro zapnutí na boku zařízení. Naznačuje to jeden z posledních úniků, kde je právě toto tlačítko nezvykle velké (dlouhé). Toto řešení již dnes nabízí Xperie od Sony a tak víme, že to není nic nereálného. V praxi to ale není tak praktické stejně jako čtečka na zádech, protože pokud vám telefon leží na stole, těžce se odemyká.

Nakonec je tu ještě čtvrtá varianta a tou je úplné vynechání čtečky otisků. To by mohlo nastat v případě, že by Apple představil adekvátně bezpečnou identifikaci uživatele. Čtečka oční duhovky je sice velmi bezpečná, je ale pomalá a nepraktická. Nabízí se pak rozpoznání obličeje uživatele, zde by ale bylo nutné tuto technologii dostatečně odladit. Aby se pak nestalo, že fotkou obličeje telefon oklamete.

Jak to všechno nakonec bude, se dozvíme na podzim. Osobně doufám, že přijde iPhone 8 se čtečkou v displeji, a to nejen z praktického důvodu, ale i z důvodu, aby se Apple trochu předvedl. Poslední roku totiž nepřináší nic moc nového pod sluncem.

Jaké je podle vás nejlepší umístění čtečky otisků prstů?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Pavel Mareš

2. 5. 2017, 2:56

Varianta, že by Apple vynechal čtečku otisku prstů, je nereálná – co si budeme povídat. A co se týká čtečky na boku zařízení, nesouhlasím s tím, že to je nepraktické. Pokud telefon leží na stole, přijde stejně praktické přiložení ukazováčku na home button, stejně jako telefon secvaknout prsty – palec na jedné straně a ukazováček na čtečce (nebo naopak).

Radim Stehlík

1. 5. 2017, 11:22

No nevím kde je čtečka praktičtější – záleží jak telefon používáte.
Já ho mám ve flip pouzdru, tady by mi čtečka zepředu byla naprd. takhle vezmu telefon, prst se automaticky přiloží ke čtečce a při otevření pouzdra je odemčeno.

Daniel Rokos

1. 5. 2017, 10:08

Nový Iphone už čtečku vůbec mít nebude????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat