Studie potvrdila, že chytrá zařízení ovlivňují spánek u dětí

Studie potvrdila, že chytrá zařízení ovlivňují spánek u dětí
2017-04-24T06:59:35+02:00
• 24. 4. 2017

foto: mirror.co.uk

3

O kvalitě spánku ve spojitosti s chytrými zařízeními jsme si mohli přečíst již celou řadu článků. Studie vědců ve Velké Británii se zaměřila na kvalitu spánků u dětí ve věku 6 měsíců až tři roky, které pravidelně využívají chytrá zařízení nebo tablety. Do výzkumu bylo prostřednictvím online dotazování zapojeno 715 rodičů z Velké Británie.

foto: mirror.co.uk

Z odpovědí rodičů se vypozorovalo, že děti, které v průběhu dne využívají chytrá zařízení více než jejich vrstevníci, se méně probouzí v průběhu noci. Znepokojivé však je, že každá hodina používání zařízení je rovna 15,6minutovému úbytku spánku za den. Studie rovněž odhalila, že děti používající chytrá zařízení spí více během dne a méně během noci.

Mimo jiné se vědcům podařilo rozdělit, jak moc ovlivňují chytrá zařízení spánek během dne a noci. Za jednu hodinu používání chytrého zařízení dojde u dítěte k nárůstu spánku během dne o 10,8 minut. Naproti tomu při stejné době používání dochází k poklesu nočního spánku o 26,4 minut.

Výsledky studie v souhrnném grafu, zdroj: https://www.androidheadlines.com

Vědcům se prozatím nepodařilo najít způsob, jak rozdělit vliv tabletů a chytrých telefonů na spánek dětí jako dvě odlišné skupiny. Autoři studie se shodují, že aby mohl být tento vliv patřičně rozdělen, je třeba provést další, mnohem rozsáhlejší, šetření. Celá studie je k dispozici zdarma na tomto odkaze.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Game Rebell

24. 4. 2017, 7:04

Nevím jak ostatní, ale kdybych měl dítě ve věku 6 měsíců až 3 tři roky, tak bych ho/ji nechal na svůj první mobil ještě nějakou dobu čekat.

Karel Čapka

VIP 24. 4. 2017, 7:17

No tak zase na tabletu je možné jim pouštět pohádky, takže já bych jim je asi dával.

Přemysl Vaculík

VIP 24. 4. 2017, 7:51

A co tak tu pohádku přečíst dítěti jako za starých časů? Ono je to o rozvíjení nejrůznějších součástí a samozřejmě o bližším vztahu. Není zapotřebí jim dávat zařízení, kterému ještě nerozumí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat