Helio x30 oficiálně, nabídne mnohonásobně větší výkon než předchůdce

Helio x30 oficiálně, nabídne mnohonásobně větší výkon než předchůdce
2017-02-28T07:45:22+02:00
• 28. 2. 2017

Na letošním barcelonském veletrhu MWC byl oficiálně představen čip Helio X30. Ten byl už sice oznámen na začátku podzimu roku 2016, ale představení veřejnosti a oznámení o nasazení do telefonů se dočkal až nyní. Nový čip se pokusí být konkurencí k procesoru Snapdragon 835 od Qualcommu.

Nepříznivé předpovědi o pozdním příchodu se nenaplnily, v prvním mobilu bude x30 již za měsíc

Podle zpráv, které byly dispozici v lednu, jsme si měli na Helio X30 ještě nějakou tu dobu počkat. A to prý až do poloviny letošního roku. V pondělí však byl na veletrhu MWC představen telefon Vernee Apollo 2, který disponuje tímto čipem. Jde tak o první telefon na světě s desetijádrovým procesorem s Androidem 7. A právě Apollo 2 by mělo být dostupné ke koupi již v březnu tohoto roku.

MediaTek v září 2016 oznámil specifikace procesoru. Ty však byly, k našemu zklamání, sníženy oproti původním informacím od samotné firmy. Taktování procesoru mělo dosáhnout frekvence až 2,8 GHz, po pondělním představení však jsou oficiální informace, které ukazují hodnotu pouze 2,5 GHz. Taktéž klesl počet pixelů na senzorech fotoaparátu, které čip podporuje. Z původních oznámených 28 MPx je nyní jasné, že zvládá dvě hlavní 16 MPx kamery. Natáčení je možné ve 4K.

Hlavní změnou oproti předchozímu modelu Helio X20 je použitá technologie. Čip X20 byl vyráběn s 20 nm velikými tranzitory, nový X30 je vyráběn s tranzitory o velikosti 10 nm, což rapidně zvyšuje výkon, u Helio X30 to bude o 35 % více než u předchůdce. Procesoru navíc klesla i spotřeba energie, a to o 50 %.

Podstatnými budou první výsledky z benchmarků, které nám ukáží, zda je Helio X30 od tchajwanského MediaTeku opravdovou konkurencí ke Snapdragonu 835 od Qualcomu, popřípadě Exynosu 9 od Samsungu nebo Kirinu 960 od Huawei (ten je ale vyráběn s 16 nm tranzitory).

Zdroje: mediatek.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat