Android klávesnice – která je nejlepší pro přechod z iOS?

Android klávesnice – která je nejlepší pro přechod z iOS?
2017-02-10T08:30:30+02:00
• 10. 2. 2017
19

Na Dotekománii již působím několik měsíců. Za tu dobu mi v rukou prošlo hned několik zajímavých Android telefonů, které mě vždy nějakým způsobem zaujaly. Například u takového Xiaomi Mi Note 2 jsem si zamiloval velký displej a celkovou konstrukci, která se v rukou držela prostě dokonale. Samsung Galaxy S7 mě pro změnu zaujal svou extrémní výdrží baterie a perfektním fotoaparátem, což u iPhonu neznám, tedy alespoň, co se dobrého akumulátoru týká.

Největší problém pro jablíčkáře není ani tak přechod na Android, jako spíš určité prvky operačního systému od Googlu. Ano, je pravda, že jakmile přejdete ke konkurenčnímu Androidu, můžete se rozloučit s propojením mezi Macem a dalšími hračkami od Applu. Ale i to se dá překousnout, ovšem pokud vám na těchto zařízeních nestojí hned celý byznys.

Co se však nedá překousnout, jsou klávesnice, které jsou dostupné v Google Play. Je úplně jedno, jakou používáte – tovární od Googlu či třetích stran. Pro jablíčkáře tohle bude nejhorší stresové období, tedy než si na klávesnici samozřejmě zvykne. Abych vůbec mohl testovat některé kousky s Androidem, musel jsem si dobré dva dny protrpět zvykáním si na novou klávesnici.

Vám to dost možná přijde normální, že každý výrobce má de facto své vlastní rozvržení pro klávesnici. Ovšem mě, jakožto jablíčkáře, rozhodně ne. Na jakémkoliv iOS zařízení budu pracovat, vždy budu mít jednu a tu samou klávesnici. To je velká výhoda.

Nicméně, nepíšu tento článek proto, abych tu zbytečně rýpal do Androidu. Mým úkolem bylo zjistit, která klávesnice bude ta nejlepší. Tedy, abych vše uvedl na pravou míru – vybral jsem pár klávesnic, které jsou svým prostředím nejblíže k iOS a nejrychleji si na ně dokážu zvyknout. Toto téma je určené především pro majitele iPhonu či iPadu, kteří se bojí „načuchnout“ ke konkurenci. Po přečtení zjistíte, že se vlastně nemusíte ani tolik bát.

Nejlepší tovární klávesnice

Inu, ačkoliv se mi to přiznává velmi těžce, tak nejlepší klávesnici (z Android výrobců) má prostě Samsung. Svým prostředím a celkovým rozvržením nejvíce připomíná tu od Applu, a to je prostě „super cool“ zjištění. Ano, je pravda, že TouchWiz v podání jihokorejského výrobce nabízí až příliš mnoho zbytečných úprav a zásahů do systému, ovšem je to ta nejlepší volba pro přechod z iOS na Android.

Na klávesnici jsem si v podání Samsungu nemohl zvyknout jen z jediného důvodu. Pro své každodenní účely používám iPhone 5s, jehož displej čítá pouhých a stále dostačujících 4 palců. Ovšem Galaxy S7 má palců o poznání víc. Z toho vyplývá jedno jediné – musel jsem si zvykat pouze na velikost displeje.

Alternativa v podobě třetí strany

Nejlepší alternativu jsem na Google Play hledal velmi dlouhou dobu. Vyzkoušel jsem více než 5 klávesnic, ovšem vyhovovala mi jen jedna. Ano, kýženou klávesnicí nemůže být žádný jiná, než ta od SwiftKey. A právě tato klávesnice je, řekněme, druhou nejlepší volbou pro iOS uživatele. Zvykání sice trvá o poznání déle, než na té od Samsungu, ale jakmile si zvyknete, bude z vás mistr  ve psaní SMS zpráv (posílají se ještě vůbec?). Pokud tedy nechcete přecházet na Samsung telefony, doporučuji vám sáhnout po SwiftKey – je zdarma a naprosto skvělý.

logo-app SwiftKey Keyboard SwiftKey Zdarma ANDROID

Propadák, za který bych neutratil ani halíř

Největším propadákem je bezesporu klávesnice přímo od Googlu. Pro mě osobně bylo velmi těžké si na ni zvyknout. Celkové rozložení je takové divné a nehezké, velmi těžce se trefuji do jednotlivých písmenek. Je sice pravda, že si klávesnici mohu upravit, to mi však nestačilo. Vězte, že pokud používáte iOS několik let, rozložení od Googlu bude pro vás za trest.

Mějte však stále na paměti, že se jedná pouze o můj osobní pohled na celou problematiku. Nehledejte v tom zbytečné útoky na Android, protože se o žádný útok nejedná. Jedná se pouze o subjektivní pohled na věc.

logo-app Gboard – klávesnice od Googlu Google LLC Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Petr Adamíra (WapDrak)

4. 11. 2018, 21:05

SwiftKey je pro mě jednoznačně číslo 1

Kryštof Píštěk

11. 2. 2017, 17:16

Tak to byste měl zkusit dotykovou klávesnici pro Windows 10. I uživatel mnoha různých klávesnicí zapláče…

jako že je dobrá? nebo špatná?

A co bxl ještě problém, tak Gboard ale i u té swipe, není našeptávač následujících slov např. v S Note…
což je zásadní problém…

Ján Valkovič

11. 2. 2017, 2:06

Na 99% chýbal slovník

Mě nejvíce vyhovuje GBoard.

Pavel Bouda – To ohraničení se nechá zapnout a nejspíše jste měl nějak špatně nastavené jazyky, jelikož já mám „č“ pod „c“ jako první

Daniel Rokos

10. 2. 2017, 12:31

Osobně mě vyhovuje více Google klávesnice.Samsung šel ihned pryč jako první z telefonu.

Přesně jak píšete.. Klavesnice Samsung je nejlepší.
Teď po poslední aktualizaci klavesnice google jsem ji zkoušel, kvůli tomu vyhledávání, ale toje strašný šit…
Ty neohraničené písmenka, do toho najebané ty znaky… A při delším podržení c, je č na posledním místě… Vydržela mi asi jedeen den..
Dobrá je swipe. Pokud diktujete hlasem. Má své vlastní zadávání hlasem a hlasově umí zadat i „. , „.

Tomáš Dvořák

10. 2. 2017, 18:59

Ale to si můžete upravit v nastavení, jestli chcete mít ohraničená písmena, nebo ne. Mimochodem, já mám písmeno „č“ na prvním místě…

No mám S7 edge a Samsung používám už od S3 a na jejich klávesnici mi vadí čeština, proto používám Swift, hlavní pro mě je, že si slovník ukládá do cloudu, když si koupím nový tel. nebo provedu hard reset, nemusím znovu učit klávesnici česky….

Lukáš Biel

10. 2. 2017, 11:23

Novou GBoard klávesnici jsem začal používat, ale po pár týdnech musela pryč. Píšu totiž pomocí tahu a to ta klávesnice absolutně nezvládá. SK je v tomhle ohledu mnohem lepší. GBoard tam občas (co občas, velice často) háže úplně nesmyslný slova. Nakreslil jsem tah s několika změnami směrů (písmenek) a gboard mi tam hodil slovo o dvou písmenkách atp. Navíc často pokus o psaní tahem vůbec nezaregistroval.
Nebo vůbec nezvládá krátké tahy, ty většinou taky vůbec nezaregistruje.
Na té klávesnici je super akorát to mazání a pohyb kurzoru pomocí mezerníku

Radovan Plaštiak

10. 2. 2017, 10:29

SwiftKey je top… Používam roky rokuce tuto klavesnicu a nedal by som ju za nic na svete… A to som skúsil snáď všetky…

Michal Motyčka

10. 2. 2017, 9:58

Pul roku jsem byl na Swiftkey, ktera po prizpusobeni byla uplne v pohode a ted jsem par mesicu na GBoard po poslednim updatu a po prizpusobeni mi prijde, ze funguje uplne stejne jako Swift. Tak nevim

Marek Mieč

10. 2. 2017, 9:09

Já jsem ze SwiftKey maximálně spokojen. Uživatel má možnost si ji upravit k obrazu svému jak mu to nejlíp vyhovuje. Už minimálně přidat si šipky pomoci kterých pohodlně může přejít na přesné místo v textu které potřebuje editovat a není odkázán pouze na tlačítko backspace nebo přesně míření prstem.

Tiep Nguyen

10. 2. 2017, 9:03

Osobně Gboard miluju možnosti přizpůsobení, motivy, nativní vyhledávání. Na všech android zařízení jsem jí instaloval vždy jako první. Po pár letech jsem přešel na Apple a jediný co mě štve je, zě GBoard na ios nepodporuje češtinu :/ takže jsem zůstal u výchozí klávesnice iOs, která není vůbec špatná, ale chybí jí rychlá gesta při mazání nebo posouvání kurzoru a nebo naprostá absence psaním swipe. Jakožto uživatel, který měl zkušenosti jak s iOs tak i s Androidem, tak si myslím, zě přechod z Gboard na ios klávesnici je mnohem rychlejší než naopak.

Poperto Lps

10. 2. 2017, 8:44

Je pravda že asi jedinou výhodou touchwizu je klávesnica ..

Marek Pridal

10. 2. 2017, 8:37

Z iOS jsem přešel nedávno a klávesnice od Googlu je výborná, nechci rovnou psát, že je mnohem lepší než ta na iOS. Vše tak nějak dává smysl, prsty jdou logicky na pozice kláves, je to mnohem vice blíže třeba rozložení na pc než u iOS klávesnice. Také nemohu souhlasit se Swift, ta byla u nového telefonu předinstalována a letěla jako první.

Ján Valkovič

10. 2. 2017, 7:14

Google klávesnica, po novom Gboard je skvelá, ale treba si ju nastaviť a potom vedieť používať, má veľa pomerne neznámych skratiek
http://www.guidingtech.com/63876/gboard-tips-tricks/

Tomas Keller

8. 2. 2017, 17:38

Pravda je, že Samsung má jednu z nejlepších klávesnic, kterou lze na Androidu mít. Ale Google klávesnice ( pro mě ) je hned na druhé pozici. Ale SwiftKey, vážně? Pro mě je zase ona ta nejhorší klávesnice vůbec!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat